Påna la sfårsitul lunii februarie, analistii dau ca sigura scumpirea creditelor, atåt in lei, cåt si in valuta, dupa ce banca centrala a majorat, ieri, dobånda de politica monetara cu un punct procentual. Masura va duce
Påna la sfårsitul lunii februarie, analistii dau ca sigura scumpirea creditelor, atåt in lei, cåt si in valuta, dupa ce banca centrala a majorat, ieri, dobånda de politica monetara cu un punct procentual. Masura va duce si la intarirea leului, insa efectele nu vor fi de durata, iar trendul de depreciere va reveni dupa o perioada, afirma analistii.

Apetitul romanilor pentru credite in moneda nationala si valuta se va domoli pana la sfarsitul acestei luni, odata cu cresterea dobanzilor la imprumuturi. Acesta este unul din efectele majorarii dobanzii de interventie de la 8% la 9%, in acelasi timp cu impunerea unor provizioane mai mari la creditele in valuta, masuri adoptate ieri de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In aceste conditii, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), se asteapta ca dobanzile sa creasca cu mai putin de 1%, in urmatoarea perioada. „Asa ar trebui sa procedeze institutiile bancare, intr-o economie competitiva, dar este posibil ca avansul dobanzilor sa fie si mai mare“, ne-a declarat analistul. Cresterea dobanzilor la credite este confirmata si de catre reprezentantii bancilor comerciale. „Avand in vedere contextul international, va fi mai greu pentru banci sa obtina credite din afara, iar dobanzile vor fi mai mari“, a declarat Nicolaie Alexandru Chisdeciuc, senior economistul ING Bank, citat de Mediafax. La randul sau, analistul ABN Amro Romania, Catalina Constantinescu, a explicat ca existenta unor conditii mai drastice de lichiditate pe plan international, alaturi de reducerea perspectivei ratingului pentru mai multe banci romanesti de catre Fitch Ratings, vor conduce la majorarea costurilor de finantare. Acestea sunt numai efectele pe care le vor resimti romanii in privinta creditarii.

O alta consecinta a masurii adoptate de catre banca centrala este aprecierea leului, insa intarirea monedei nationale nu va fi de lunga durata. „Este o apreciere conjuncturala, care va face speculatorii sa se intoarca, de dragul castigurilor foarte mari. Insa acestea nu sunt semne de insanatosire a economiei, pentru ca fundamentele continua sa fie deteriorate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.