Gazele naturale din Irak ar putea constitui o sursa pentru Nabucco, potrivit lui Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie. El a precizat dupa o intalnire cu Hussein Shahristani, ministrul petrolului din acest stat, ca “Irakul e deja u
Gazele naturale din Irak ar putea constitui o sursa pentru Nabucco, potrivit lui Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie. El a precizat dupa o intalnire cu Hussein Shahristani, ministrul petrolului din acest stat, ca “Irakul e deja un furnizor important de petrol pentru Uniunea Europeana, iar interesul nostru acum se concentreaza pe resursele de gaz irakiene, in cadrul politicii de diversificare a surselor de energie”. Piebalgs a mai anuntat ca din strategia Nabucco face parte nu numai livrarea de gaze din regiunea caspica, ci si din tarile arabe. “E important ca si gazul irakian sa ajunga in fluxul Nabucco”, a spus Piebalgs. La randul sau. Ministrul irakian al petrolului a confirmat angajamentul Irakului de a furniza Europei nu numai petrol ci si cantitatile necesare de gaz. “In acest sens vor fi dezvoltate noi campuri de gaz in 2008 tocmai pentru a fi livrat Europei”, a explicat oficialul irakian. Shahristani a mai spus ca este analizata si o propunere Shell de a construi facilitati de gaz in valoare de mai multe miliarde de dolari in sudul Irakului, de la care ar trebui sa porneasca o conducta ce va ajunge in Turcia, contribuind astfel la alimentarea cu gaz a Europei.
Si Matt Bryza, adjunctul subsecretarului de stat pentru afaceri europene si eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA, a anuntat intentia de a alimenta Nabucco, atat cu gaze din Azerbaidjan, cat si din Irak si Turkmenistan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.