Producatorii farmaceutici indieni Ranbaxy Laboratories, Dr. Reddy's Laboratories  si Lupin si-au manifestat interesul pentru preluarea participatiei de 53% la producatorul roman de medicamente Antibiotice Iasi, la licitatia organizata de autorit
Producatorii farmaceutici indieni Ranbaxy Laboratories, Dr. Reddy's Laboratories si Lupin si-au manifestat interesul pentru preluarea participatiei de 53% la producatorul roman de medicamente Antibiotice Iasi, la licitatia organizata de autoritatile romane in martie, relateaza publicatia Economic Times din India, citata de Mediafax.
Pretul de pornire al licitatiei va fi de 200 de milioane de dolari.
"Nu putem comenta speculatiile referitoare la achizitii. Totusi, in sectorul medicamentelor generice, exista multe oportunitati de achizitii pe pietele emergente, intrucat in aceste regiuni are loc o crestere stabila a profitabilitatii. Evaluarea companiilor-tinta va fi facuta in functie de valoare si de economiile potentiale rezultate in urma unei astfel de tranzactii", a declarat directorul general al Ranbaxy Laboratories, Malvinder Singh.
O sursa a adaugat ca Ranbaxy Laboratories si-a stabilit o pozitie puternica in Romania, prin preluarea Terapia Cluj-Napoca, in 2006, dar ca achizitia unor noi active atractive este justificata, pentru a preveni concurenta unui alt producator indian pe piata romaneasca profitabila.
Un oficial al Lupin a confirmat ca producatorul urmareste achizitii in Europa Centrala, dar a refuzat sa dea informatii precise.
In cazul DRL, un reprezentant al companiei a spus ca nu comenteaza speculatiile din presa referitoare la strategia de dezvoltare.
Antibiotice este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente generice, care detine noua linii de fabricatie si un portofoliu de 120 de medicamente din 11 segmente terapeutice.AVAS a primit 53 de scrisori de intentie de la investitoriAntibiotice este in proces de privatizare, iar AVAS, care detine 53,01% din actiunile producatorului, a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea participatiei, termenul-limita pentru depunerea ofertelor pentru licitatie fiind 17 martie.
Din totalul scrisorilor de intentie primite, 17 provin din Romania, opt din Marea Britanie, cinci din India, trei din Germania, cate doua scrisori din Elvetia, Austria, Grecia si Canada, si cate o scrisoare din Cipru, Ungaria, Insulele Cayman, Turcia, Italia, Portugalia, Coreea de Sud, Cehia, Statele Unite, Israel, Islanda si Lituania. Pretul de pornire este de 2 lei/actiune, valoarea totala a pachetului scos la privatizare fiind de aproximativ 130 milioane de euro. Potrivit AVAS, pretul a fost stabilit in urma unei evaluari a firmei de consultanta AT Kearney.
Sursele citate de Economic Times au mai spus ca in cursa s-ar putea afla mai multe companii indiene, care duc o politica de achizitii agresiva. Totusi, este posibil ca numai cateva companii sa depuna oferte oficiale de preluare a Antibiotice. In plus, avand in vedere marimea si numarul companiilor interesate de Antibiotice, nu va fi usor pentru un producator indian sa o cumpere.
Antibiotice si-a propus sa obtina in 2007 o cifra de afaceri de 234,5 milioane de lei si un profit net de peste 30 de milioane de lei. Producatorul de antibiotice a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 195,6 milioane de lei (si un profit net de 23,8 milioane de lei). Din actionariatul companiei face parte si SIF Oltenia, cu o detinere de 10,1%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.