GRATUIT - Testul PSA pentru barbatii peste 50 de ani
Despre programul de screening in cancerul de prostata, derulat la Cluj inca din 2005, si despre granturile care studiaza posibilitatea depistarii in faze incipiente a bolii ne vorbeste docto

GRATUIT - Testul PSA pentru barbatii peste 50 de ani
Despre programul de screening in cancerul de prostata, derulat la Cluj inca din 2005, si despre granturile care studiaza posibilitatea depistarii in faze incipiente a bolii ne vorbeste doctorul Nicu Crisan, medic urolog la Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca.

Jurnalul National: In laboratoarele de Genetica din Cluj se deruleaza doua granturi de cercetare avand ca tema cancerul de prostata. Cum ati obtinut aceste granturi de cercetare? Doctor Nicu Crisan: La nivel international exista un consens in ceea ce priveste markerul tumoral, care este antigenul prostatic specific, in sensul ca este principalul indicator care poate ridica suspiciunea prezentei cancerului de
prostata. Dar nu este un marker perfect, inregistrandu-se si rezultate fals pozitive si negative.

Ca urmare, toate eforturile laboratoarelor de cercetare s-au indreptat spre gasirea unor markeri suplimentari. Pornind de la acesta tema, echipa de cercetatori de la Spitalul Clinic Municipal si Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au dezvoltat si castigat doua granturi de excelenta CEEX, care studiaza noi biomarkeri urinari cu rol in depistarea precoce a cancerului de prostata si genele implicate in aparitia si progresia bolii.

Aceste cercetari sunt de maxima actualitate si au reprezentat una dintre principalele teme abordate la ultima conferinta a Societatii Europene de Oncologie Urologica desfasurata la mijlocul lunii ianuarie 2008 la Berlin. De asemenea, in 2008, Uniunea Europeana, sub presedintia Sloveniei, are ca prima prioritate in domeniul sanatatii - CANCERUL.

Initiativa de la Cluj Care este frecventa acestei boli la noi, comparativ cu alte tari europene? In Romania cancerul de prostata este o problema grava de sanatate si principala neoplazie a barbatului cu o prevalenta de circa 3,15%. Conform unui studiu efectuat de profesorul G. Bumbu de la Clinica de Urologie Oradea, 95% dintre pacieti sunt intr-o faza avansata, nevindecabila in momentul diagnosticului.

Care este activitatea centrului de screening de la Cluj in depistarea precoce a cancerului de prostata? Prin introducerea in 2005 a programului de screening in cancerul de prostata de la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca si examinarea a peste 8.000 de persoane, au fost diagnosticati cu aceasta boala peste 300 de barbati. Pentru mai mult de 50% dintre persoanele diagnosticate, boala a fost surprinsa intr-un stadiu incipient, vindecabil. Pentru acesti pacienti, la Cluj s-au dezvoltat centre moderne de tratament minim invaziv care asigura vindecarea cancerului de prostata: Centrul de Chirurgie Urologica Laparoscopica de la Spitalul Clinic Municipal (condus de conf. dr. Ioan Coman) unde se efectueaza prostatectomia radicala laparoscopica si Centrul de Brahiterapie de la Clinica Medestet (condus de dr. Gabriel Kacso) unde se efectueaza brahiterapia interstitiala de prostata.

Program national Care este beneficiul in planul sanatatii populatiei masculine si nu numai? Beneficiile acestor programe de diagnostic precoce si tratament minim invaziv sunt urmatoarele: reducerea numarului de cazuri de cancer prostatic avansat extrem de invalidant pentru pacienti si familie si foarte costisitor pentru sistemul asigurarilor de sanatate; reducerea mortalitatii specifice, mai ales pentru barbatii tineri activi social si economic; tratamente minim invazive cu reinsertia sociala rapida a pacientilor si costuri mai mici.

Ce sugestii aveti la adresa autoritatilor pentru depistarea incipienta a bolii? Aceasta experienta regionala pozitiva a determinat echipa de medici de la Cluj sa solicite ministrului Sanatatii extinderea programului de screening prin introducerea PSA (antigenul prostatic specific) pe lista de analize subventionate. In acest sens a fost depus un memoriu adresat ministrului Sanatatii care a fost publicat de catre revista "Viata medicala". Credem ca rezultatele studiilor care s-au desfasurat la Cluj sunt suficiente argumente stiintifice pentru sustinerea acestei initiative, dar pentru realizarea efectiva a unui program national de depistare precoce a cancerului de prostata este nevoie de efortul comun al societatii medicale si civile, al mass-mediei si al factorilor de decizie din Ministerul Sanatatii.

Solicitare Pentru depistarea in faze incipiente a cancerului prostatei, echipa de medici de la Cluj a solicitat Ministerului Sanatatii "introducerea pe lista de gratuitati pentru barbatii peste 50 de ani a testului PSA, cel mai fidel marker tumoral al cancerului de prostata, ceea ce ar fi de un real suport pentru serviciul medical si populatie". Lipsa testului PSA din lista analizelor gratuite, lipsa obligatiei pacientului fata de asigurator de a-si determina anual PSA mentine Romania in randul tarilor care nu au un program de diagnostic precoce al cancerului de prostata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.