De maine, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile direct, fara a mai fi necesara listarea la bursa a fondului. “In baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea, si ca urmare a ne

De maine, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile direct, fara a mai fi necesara listarea la bursa a fondului. “In baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea, si ca urmare a negocierilor cu Fondul Proprietatea, consiliul de administratie al depozitarului central a luat decizia ca incepand de luni sa poata efectua cesiuni ale actiunilor emise de catre Fondul Proprietatea in baza prevederilor legii 31/1990 republicata”, a declarat Sergiu Pop. El a mentionat ca hotararea a fost luata pentru a simplifica procesul prin care fostii proprietari isi pot valorifica titlurile primite in contul despagubirilor si a explicat ca “cesiunea se face exact ca si in cazul societatilor comerciale inchise, care nu sunt implicate pe o piata reglementata, ceea ce in esenta simplifica modalitatile de cesionare a acestor actiuni”.

ISTORIC.Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (circa 4,37 miliarde euro). Fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor primesc actiuni la Fondul Proprietatea, ce vor putea fi tranzactionate pe piata de capital odata cu listarea Fondului. In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic, dar si-ar putea mari participatia la unele din aceste firme. La inceputul lunii decembrie 2007, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social, potrivit datelor afisate pe pagina de internet a Fondului. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.