Putin se "opune categoric" oricarei declaratii unilaterale de independenta a Kosovo, dupa ce, in ajun, premierul kosovar Hashim Thaci declara ca totul este o "chestiune de zile".

Liderul de la Kremlin si-a asigurat omologul sarb, Boris Tad
Putin se "opune categoric" oricarei declaratii unilaterale de independenta a Kosovo, dupa ce, in ajun, premierul kosovar Hashim Thaci declara ca totul este o "chestiune de zile".

Liderul de la Kremlin si-a asigurat omologul sarb, Boris Tadici - aflat la Moscova pentru semnarea unor importante acorduri gaziere si petroliere -, de sustinerea Rusiei in problema statutului provinciei Kosovo. Putin a avertizat ca o declarare unilaterala a independentei de catre Pristina "risca sa aiba consecinte negative atat pentru Balcani, cat si pentru intreaga lume".
Premierul kosovar Hashim Thaci precizase joi, la Bruxelles, ca declararea independentei este o chestiune de zile, in timp ce diplomati europeni asigurau ca evenimentul este improbabil inainte de inceputul lunii martie.
Asa cum se stie, Serbia se opune independentei provinciei sale separatiste si presedintele Tadici a repetat la Moscova ca "tara sa nu va renunta niciodata la integritatea teritoriala".
Europenii sunt ingrijorati de perspectiva unei declarari imediate a independentei Kosovo, in vreme ce SUA considera ca amanarea risca declansarea de violente in provincia unde fortele ONU se afla pe baricade.
Asteptand rezultatul prezidentialelor din Serbia, pentru a evita sa dea apa la moara nationalistilor, europenii sunt extrem de prudenti, evitand cuvantul "independenta" si vorbind doar despre "problema statutului".
Thaci a tinut sa sublinieze ca "nu va accepta noi amanari".
Desigur ca, dupa independenta, Thaci va cere Bruxellesului si bani, el recunoscand, intr-un interviu acordat ziarului La Stampa, ca i s-a garantat imediat dupa independenta o conferinta a donatorilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.