CE BEM, CE MANCAM
Amestec de condimente pentru paste - pentru 400 g carne tocata, Kotanyi are in compozitie, pe langa obisnuitele ierburi aromatice, si un aditiv alimentar care intra in categoria celor cu efecte nefaste asupra sanatatii: mon

CE BEM, CE MANCAM
Amestec de condimente pentru paste - pentru 400 g carne tocata, Kotanyi are in compozitie, pe langa obisnuitele ierburi aromatice, si un aditiv alimentar care intra in categoria celor cu efecte nefaste asupra sanatatii: monoglutamat de sodiu E 621. De pe eticheta produsului citim urmatoarele ingrediente: "Boia de ardei dulce, ceapa, usturoi, potentiator de aroma: glutamat de sodiu E 621, busuioc, oregano, ienibahar, cimbru, rozmarin, hidrolizat proteic vegetal (rapita si porumb), (3%) sare iodata: sare de mare, iod 15-25 mg/kg sare de mare, frunze de dafin, piper, grasime vegetala".

ANALIZA. Produsul analizat este un amestec de condimente pentru sosul Sugo cu carne utilizat in combinatie cu paste fainoase (din grau dur tip italienesc sau din grau moale amidonos), dupa cum ne indruma producatorul pe ambalaj. Cu exceptia glutamatului de sodiu si a hidrolizatului proteic vegetal, celelalte ingrediente sunt plante alimentare si condimentare benefice organismului. E 621, monoglutamat de sodiu, poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca E 621 este admis in produsele pentru copii. Este neurotoxic si nu trebuie consumat de femei insarcinate, batrani, cardiaci, hipoglicemici. Trebuie tinut cont, de asemenea, de faptul ca E 621 se gaseste intr-o mare varietate de alimente, astfel incat il putem consuma in decursul aceleiasi zile din mai multe produse, ceea ce poate sa ne afecteze sanatatea.

CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul analizat copiilor, femeilor care alapteaza, pentru ca unele din ingrediente pot imprima gusturi neplacute laptelui, ceea ce duce la intarcare prematura sau la colici abdominali, femeilor insarcinate, persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, in special cu manifestari de aritmie cardiaca, celor cu maladii neurodegenerative, hipoglicemicilor, persoanelor cu afectiuni renale, batranilor. Am putea spune ca este pacat de condimente!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.