Toti analistii sunt de acord: candidatul care va beneficia de sustinerea lui Vladimir Putin va fi victorios in viitoarele alegeri prezidentiale din Rusia, programate pentru 2 martie 2008. Multa vreme, insa, liderul de la Kremlin a refuzat sa nominali
Toti analistii sunt de acord: candidatul care va beneficia de sustinerea lui Vladimir Putin va fi victorios in viitoarele alegeri prezidentiale din Rusia, programate pentru 2 martie 2008. Multa vreme, insa, liderul de la Kremlin a refuzat sa nominalizeze un favorit. A facut-o abia la 10 decembrie 2007, cand a anuntat ca alegerea sa va fi Dmitri Medvedev, presedintele Gazprom. Candidatura lui Medvedev este sustinuta de patru partide: Rusia Unita, Rusia Dreapta, Partidul Agrarian si Puterea Cetatenilor. Acum, analistii nu se mai intreaba cine va fi viitorul presedinte al Rusiei, ci cata putere va avea, de fapt, acesta. Si, mai ales, ce se ascunde in spatele optiunii lui Putin. Desemnarea lui Medvedev constituie un moment important in lupta dintre diferitele elite oligarhice, care graviteaza acum in jurul Kremlinului.
Cine este Dmitri Medvedev?
Dmitri Medvedev are un "background" foarte diferit de cel al lui Vladimir Putin. Nascut la 14 septembrie 1965, in suburbia Kupchino a Leningradului sovietic, Medvedev este fiul unor profesori universitari.
Tatal, Anatoli Afanasievici Medvedev (decedat in 2004), a predat cursuri de inginerie la Institutul de Tehnologie din Leningrad. Mama, Iulia Veniaminovici Medvedev, a lucrat la Institutul Pedagogic "Herzen", fiind profesor de limbi straine.
Dmitri Anatolievici Medvedev a crescut si a fost educat in cu totul alt mediu decat Vladimir Putin. Familia lui Putin a trait - ca multe alte milioane de rusi - intr-un apartament comun. Copilaria si adolescenta actualului lider de la Kremlin au fost marcate de "kommunalka", un adevarat fenomen social in Rusia. Familia Medvedev dispunea de un apartament confortabil in Leningrad si de o "dacea" (vila), situata in apropiere de oras. Micul Medvedev nu a fost niciodata un membru al gastilor de cartier, asa cum a fost adolescentul Putin, angajat permanent, ca adolescent, in conflicte de strada. Temperament linistit si echilibrat, Dmitri Medvedev a preferat sa studieze, amestecandu-se rareori cu baietii de cartier. Unul din profesorii lui Medvedev a declarat pentru "New York Times": "Isi petrecea tot timpul invatand. Era un scolar inteligent si foarte constiincios." Actuala sa sotie, Svetlana Vladimirovna Linnik, i-a fost colega de banca si prietena de nedespartit inca din clasele primare. S-au casatorit imediat ce au terminat liceul, in 1982. Au fost colegi si la facultate, formand un cuplu inseparabil. Cei doi au un fiu, Ilia Dmitrievici Medvedev, nascut in 1996.
Medvedev este absolvent (1987) si doctor in Drept (1990) al Universitatii de Stat din Leningrad, si un cunoscut autor de cursuri universitare. A scris, printre altele, "Probleme ale dezvoltarii nationale in Rusia", lucrare publicata in 2007, privind specificul rolului statului in dezvoltarea economica contemporana. Mai este co-autor al lucrarii de drept "Un comentariu asupra legii federale "Serviciul Civil" in Federatia Rusa". Este vorba despre legea privind "Serviciul Civil", intrata in vigoare la 27 iulie 2004, lege privita din mai multe perspective: teoretica, ca jurisprudenta, implementare etc.
Si totusi, cum a ajuns Medvedev un colaborator apropiat al lui Vladimir Putin? Cel care i-a adus impreuna a fost Anatoli Sobceak, devenit in 1990 primarul orasului Sankt Petersburg. Sobceac ii fusese profesor lui Medvedev si acesta a acceptat sa il ajute in timpul campaniei electorale. Aici l-a cunoscut pe Putin, care sustinea si el acelasi candidat. Intre cei doi s-a legat o prietenie stransa si trainica. Putin si Medvedev vor petrece cu familiile multe aniversari sau serbari impreuna.
In 1990, Medvedev - proaspat doctor in Drept - lucreaza ca deputat in Sovietul Municipal din Leningrad. Intre 1991 si 1999, preda la Universitatea de Stat din St. Petersburg. Intre 1991 si 1996, Medvedev devine si consilier juridic la Comitetul pentru Relatii Externe al biroului primariei St. Petersburg, condus chiar de Vladimir Putin. In 1998, Medvedev este ales membru in comitetul director al Companiei "Bratki LPK", specializata in comercializarea hartiei. Un an mai tarziu, in noiembrie 1999, este ales de Putin ca adjunct al sefului sau de campanie electorala prezidentiala.
Din 2000, Medvedev devine presedinte al Gazprom. In octombrie 2003, Putin il solicita pentru a prelua functia detinuta de faimosul Alexandr Volosin: sef al administratiei prezidentiale de la Kremlin, o pozitie-cheie in statul rus. In noiembrie 2005, Putin ii incredinteaza functia de adjunct al primului-ministru (Fradkov), precum si pe cea de prim-adjunct al presedintelui "Consiliului pentru Implementarea Proiectelor de Prioritate Nationala", atasata presedintelui Rusiei. In batalia de culise pentru nominalizarea candidatului pentru Presedintia Rusiei (sustinut de Putin), Medvedev i-a avut ca rivali pe Serghei Ivanov, celalalt adjunct al primului-ministru, precum si pe Viktor Zubkov, numit prim-ministru in toamna lui 2007.
Trei "favoriti", un singur castigator
Initial, analistii rusi se asteptasera ca Putin sa-l desemneze ca succesor pe vicepremierul Serghei Ivanov. Apoi, in septembrie 2007, presedintele rus a anuntat o reorganizare a administratiei in care primul-ministru, Mihail Fradkov, a fost inlocuit de un cunoscut asociat pe termen lung al lui Putin, Viktor Zubkov.
Manevrele lui Putin au fost, pe moment, considerate drept un "culoar" favorabil lui Zubkov, pe care multi il acreditau, in noul context, drept candidatul ideal, loial lui Putin. La scurt timp dupa aceea, Putin a anuntat ca, la alegerile din decembrie 2007, el insusi va conduce lista de candidati a partidului Rusia Unita. Data fiind enorma popularitate de care se bucura, in tara sa presedintele Putin, s-a considerat ca Rusia Unita va deveni, dupa alegerile legislative din 2 decembrie 2007, "partidul puterii". Lupta de culise s-a accentuat.
Desemnarea lui Medvedev (42 de ani), anuntata la 10 decembrie, marcheaza un moment in lupta de culise care se da intre asa-numitii "liberali" ai Kremlinului si "siloviki" (cei conectati la diverse servicii secrete ruse). Nu trebuie, insa, sa credem ca "liberalii" Kremlinului nu au si ei puternice legaturi cu serviciile secrete (sau un trecut in serviciile secrete). Ar fi o mare greseala. Intreaga elita politica rusa a fost creata de serviciile secrete, care controleaza astfel clanurile oligarhice (atunci cand nu se confunda cu acestea). Ceea ce nu impiedica, insa, rivalitatile intre diversele tabere.
Dintre cele patru partide care si-au anuntat sprijinul pentru Medvedev, doua - Rusia Unita si Rusia Dreapta - detin majoritatea absoluta in Duma nou formata in urma recentelor alegeri parlamentare din 2 decembrie 2007. Celelalte doua, Partidul Agrarian si Puterea Cetatenilor, detin pana la 3% din Duma. Puterea Cetatenilor, un partid mai mic, exprima totusi "intelighentia" liberala rusa. Partidul Agrarian reprezinta in Duma mediul rural.
"Liberalii" contra "siloviki": uriase interese economice
Dmitri Medvedev provine din tabara "liberalilor" de la Kremlin. Aceasta tabara conteaza pe sprijinul ocult al Serviciului Federal pentru Controlul traficului cu Narcotice (FSNK). FSNK, condus de Viktor Cerkesov, a fost creat in 2003. Este considerat o structura guvernamentala care concureaza FSB (securitatea interna rusa), continuatorul KGB.
Rivalitate in serviciile secrete: Victor Cerkesov de la FSNK ii sprijina pe liberalii de la Kremlin, in vreme ce Nicolai Patrusev,conducatorul temutului FSB, ii sprijina pe "siloviki" FSB, condus de Nikolai Patrusev, se afla in tabara "siloviki", considerati nationalisti, si care se pronunta, de multi ani, pentru o linie politica dura fata de Occident. Personajul cel mai important al acestei grupari este considerat Igor Sechin, supranumit "eminenta cenusie" de la Kremlin, un om extrem de influent in Rusia, mai ales datorita serviciilor secrete. Igor Sechin ocupa functia de adjunct al administratiei prezidentiale.
Marele talent al lui Putin a fost acela de a mentine un permanent echilibru intre cele doua forte - "liberali" si "siloviki" - care isi disputa puterea oculta din spatele Kremlinului. Fara a inclina vreodata balanta, decisiv, in favoarea vreuneia din tabere.
O zi dupa ce Putin a anuntat oficial ca, la parlamentare, va conduce Rusia Unita, a venit replica "siloviki". Un general din cadrul Serviciului Federal pentru Controlul traficului cu Narcotice (FSNK) - Alexandr Bulbov - a fost arestat, impreuna cu colaboratorii sai.
Arestarea generalului Bulbov a dat, evident, o lovitura "liberalilor", si a provocat noi episoade fierbinti in confruntarea acestora cu tenacitatea "siloviki", condusi de Sechin si Patrusev. Reactia "liberalilor" a fost accentuata si de un alt episod: la 15 noiembrie 2007 a fost arestat ministrul adjunct de Finante, Serghei Storchak, acuzat de delapidarea a 40 de milioane de dolari din fondurile publice. Arestarea lui Storchak a fost considerata o lovitura grea pentru ministrul de Finante, Aleksei Kudrin, apropiat "liberalilor" de la Kremlin, precum si o tentativa a lui Igor Sechin de a pune mana pe Fondul de Stabilizare, in care intrasera, in ultimii ani, uriasele sume de petro-dolari ai statului rus.
Dezvaluirile lui Oleg Svartman
"Liberalii" au raspuns la atacurile "siloviki" prin publicarea in "Kommersant", din 30 noiembrie 2007, a unui interviu acordat de Oleg Svartman. Un om de afaceri, practic necunoscut, care il acuza pe Igor Sechin ca a recurs la o "reprivatizare de catifea", in favoarea unor companii de stat. Ca de pilda "Rosoboroneksport", specializata in vanzarea de armament, companie condusa de Serghei Chemezov, un apropiat al "siloviki". In interviul din "Kommersant", Svartman pretinde ca a dat de lucru la circa 600.000 de fosti ofiteri KGB si GRU, "cu o colosala experienta ca agenti operativi". Toti acesti oameni - dupa Svartman - sunt angajati in activitati utile, altfel "puteau fi folositi de mafie, in cele mai diverse moduri".
Interviul lui Svartman din "Kommersant" a generat un urias scandal in Rusia. Intre altele pentru ca ridica putin cortina asupra gradului in care inalti functionari, alesi dintre "siloviki", foloseau "metode mafiote" in privatizarea intreprinderilor de stat. Intr-o perioada cand, teoretic, se sfarsise epoca marilor privatizari frauduloase - al carei apogeu fusese inregistrat in timpul Administratiei Eltin.
"Siloviki" - grupul condus de Igor Sechin - fusese totusi principala forta in batalia contra miliardarului Mihail Hodorkovski. Fost lider al Komsomolului, Hodorkovski dobandise o uriasa avere in epoca Eltin, datorita relatiilor stranse cu oligarhul Boris Berezovski si cu fiica cea mica a presdintelui, Taniusa, spranumita "Tarina". La ultimele alegeri prezidentiale, fostul komsomolist - devenit oligarh - Mihail Hodorkovski incercase sa candideze la presedintia Rusiei impotriva lui Putin, avand sprijinul Partidului Comunist al lui Ziuganov. Hodorkovski si Berezovski planuiau sa introduca ulterior o lege care sa le asigure proprietatea asupra marilor resurse de energie, pe atunci proprietate de stat in Rusia. Practic, cei doi ar fi detinut cea mai mare parte a rezervelor de petrol rusesc, pe care apoi doreau sa-l vanda marilor companii americane.
Dupa arestarea si condamnarea lui Hodorkovski (si fuga lui Berezovski la Londra), compania petroliera Yukos a ajuns sub controlul companiei cu capital de stat, "Rosneft", al carei presedinte este Igor Sechin.
Apelul lui Viktor Cerkesov
Razboiul dintre serviciile secrete din Rusia, precum si cel dintre marii oligarhi sustinuti de ele, risca, la sfarsitul lui 2007, sa produca daune considerabile securitatii Rusiei, daca Putin nu ar fi avut marea abilitate sa pastreze balanta puterii dintre "liberalii" de la Kremlin si "siloviki" lui Sechin, gata sa se sfasie intre ei.
Constient de pericolul pe care il reprezinta pentru Rusia acest razboi dus pe doua niveluri, Viktor Cerkesov (seful FSNK, din ograda "liberalilor") a publicat un articol in "Kommersant" din 9 octombrie 2007, in care cerea incetarea imediata a "bataliei dintre serviciile secrete". O lupta absurda, in opinia lui Cerkesov. El subliniaza, in articolul din "Kommersant", ca tocmai serviciile secrete au salvat Rusia de la colapsul din anii '90 (epoca Eltin). Atunci tara s-a aflat la un pas de catastrofa, dar a depasit acel abis datorita disciplinei si patriotismului serviciilor secrete ruse. Acum, afirma Cerkesov, un razboi intre serviciile secrete, cu ecouri in cadrul elitei ruse, ar putea distruge echilibrul politic, atat de greu castigat. Putin a condamnat "mostenirea anilor '90" in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2 decembrie 2007. Astfel ca propunerea de a-l sustine la prezidentiale pe Medvedev reflecta dorinta lui Putin de a impune o noua reconciliere. Dmitri Medvedev pare a fi omul apreciat de "liberali", dar si cu puternice legaturi in randul "siloviki".
Cata putere isi va pastra Putin?
Pe 10 decembrie 2007, Putin a anuntat ca va sprijini candidatura la Presedintia Rusiei a prietenului sau cel mai loial, Dmitri Medvedev. Alaturi de patru partide: Rusia Unita, Rusia Dreapta, Partidul Agrarian si Puterea Civila. Un congres al Rusiei Unite - care detine majoritatea absoluta in Duma - intrunit la 17 decembrie 2007 (o saptamana dupa anuntul lui Putin) l-a investit prin vot pe Medvedev in calitate de candidat special al partidului. Candidatura lui Medvedev a fost inscrisa la Comisia Centrala Electorala la 20 decembrie 2007. La zece zile dupa anuntul lui Putin. In consecinta, Medvedev a demisionat din postul de presedinte Gazprom, deoarece legea nu permite ca un presedinte al Rusiei sa mai detina vreo alta functie.
Toti analistii sunt de acord ca sprijinul lui Putin il va ajuta pe Medvedev sa obtina o victorie facila in alegerile prezidentiale. Cei mai multi dintre ei cred, insa, ca tot Putin va pastra parghiile reale ale puterii si dupa instalarea unui nou lider la Kremlin. Se vorbeste chiar despre posibilitatea ca Medvedev sa reprezinte, de fapt, un scurt interimat inaintea unei noi candidaturi a actualului presedinte. Constitutia rusa ar permite aceasta manevra, interzicand in mod expres mai mult de doua mandate "succesive" - fara sa pomeneasca, insa, nimic de situatia in care un fost presedinte ar candida din nou, dupa o pauza. Asa se face ca unii analisti au luat in calcul chiar si scenariul in care viitorul presedinte se va retrage, dupa doar cateva luni petrecute la Kremlin, lasand cale libera unei reveniri a lui Putin.
Chiar in cazul in care Medvedev isi va duce mandatul pana la capat, este greu de presupus ca Putin se va multumi cu un rol periferic in politica rusa. Aproape sigur va deveni premier. Functia i-a fost deja promisa, oficial, de candidatul sau favorit. Putin a multumit pentru oferta, dar a declarat ca va analiza propunerea numai dupa ce Medvedev va deveni presedinte al Rusiei.
Analistii speculeaza asupra faptului ca va exista o redistribuire a autoritatii intre presedinte si prim-ministru in Rusia - respectiv Medvedev si Putin - in sensul deplasarii centrului de putere reala catre prim-ministru, adica spre Putin (J. Bernstein, "Dmitri Medvedev: Compromise in the Kremlin"). Medvedev este privit in Occident drept un liberal moderat, un personaj pragmatic, loial lui Putin de peste 18 ani, dar si un remarcabil administrator. Asa cum a dovedit-o ca presedinte al "Gazprom".
Ambalarea electorala a lui Medvedev
Cu mai putin de doua luni pana la alegerile din Rusia, specialistii lucreaza de zor la construirea si promovarea imaginii candidatului favorit la Kremlinului. In fond, si Putin fusese aproape necunoscut opiniei publice pana doar cu cateva luni inainte de a se inscrie in cursa pentru succesiunea lui Eltin. A fost nevoie de foarte putin timp pentru a-l transforma dintr-un cvasi-anonim intr-un fel de super-star politic, cu talente de James Bond. Prezentat ba la mansa unui avion de vanatoare, ba pe tatami, doborandu-si adversarii la judo, Putin a cucerit electoratul prin contrastul pe care il facea cu vechii lideri - batrani, grasi si bolnavi - care adusesera Rusia in faliment.
Tineretea si dinamismul sunt calitati pe care se mizeaza si in cazul lui Dmitri Medvedev. Chiar daca nu are backgroundul militar al lui Putin, si el se lauda cu o viata sportiva. Indiferent cat de incarcat ii este programul, Medvedev inoata cate 1500 metri, de doua ori pe zi. De asemenea, face jogging, yoga si joaca cu placere sah.
Imaginea lui Medvedev pare conturata intr-o maniera menita sa atraga si un electorat intelectual, dar mai ales tineretul. Favoritul Kremlinului se declara un fan al marelui prozator rus Mihail Bulgakov, dar si al muzicii rock. Formatiile sale. Se lauda chiar cu un fel de "disidenta" , amintindu-si ca, in adolescenta, inregistra pe ascuns casete cu muzica hard-rock, formatiile sale preferate (Deep Purple, Black Sabbath si Led Zeppelin) fiind semi-interzise, pe "lista neagra" a autoritatilor.
Medvedev tine cu echipa de fotbal FC Zenit St. Petersburg. Are un acvariu in birou, si una dintre placerile lui este sa ingrijeasca pestisorii. Dar este recunoscut mai ales ca un fan inrait al Internetului. Obisnuieste sa foloseasca jargonul internautilor, numit "oblanskii", utilizat de tinerii rusi. Crede ca utilizarea Internetului trebuie predata sistematic in toata reteaua de invatamant din Rusia.
"Proiectele nationale" sau "satele lui Potemkin"
Intreaga campanie electorala a lui Dmitri Medvedev se concentreaza asupra activitatii acestuia in cadrul "proiectelor nationale", destinate sa imbunatateasca viata rusului obisnuit. O experienta care il recomanda drept candidatul cel mai bine orientat in probleme sociale - a declarat liderul Rusiei Unite, Boris Grazlov.
Dmitri Medvedev a explicat ca "proiectele nationale"- care au beneficiat de bugete enorme - constituie "investitii in oameni". De pilda, a spus Medvedev, investitiile in modernizarea sanatatii publice stimuleaza, in acelasi timp, si productia de tehnologie medicala moderna. Investitiile in invatamant stimuleaza industria de automobile. Mai exact, de autobuze, cu care elevii se deplaseaza la scoli, in mediul rural. Iar investitiile din agricultura stimuleaza sectorul bancar, datorita creditelor solicitate de populatia rurala. Apare evident ca orientarea sociala va fi tema electorala principala a candidatului Dmitri Medvedev.
Opozitia s-a concentrat pe a demonstra ca "proiectele nationale" sunt un fel de "sate ale lui Potemkin", bune doar pentru campania electorala. Realitatea este alta. In invatamant situatia continua sa fie dezastruoasa. Majoritatea scolilor din Rusia - mai ales cele din mediul rural - functioneaza in cladiri insalubre, fara caldura, cu pereti scorojiti; materialul didactic este insuficient si rudimentar, iar profesorii sunt prost platiti. Cele mai multe scoli supravietuiesc datorita "entuziasmului eroic" al profesorilor si "voluntariatului fortat" al comitetelor de parinti, constransi sa preia o mare parte din cheltuielile de reparatii, de dotare sau de incalzire.
In constructii, autoritatile au anuntat o crestere a investitiilor in noi spatii de locuit. La sesiunea din 25 decembrie a "proiectelor nationale", ministrul pentru Dezvoltarea Regionala, Dmitri Kozak, anunta un record: 60 de milioane de metri patrati de noi constructii. De aproape patru ori mai mult decat se planificase. Totusi, necesitatile locative din Rusia sunt de aproximativ 140 de milioane de metri patrati. In al doilea rand, pretul apartamentelor s-a dublat. Metrul patrat construit a ajuns la aproximativ 70.000 de ruble, in toate orasele mari ale Rusiei, iar chiria unui apartament modest se situeaza in jur de 14.000 de ruble pe luna. Un rus cu un venit mediu poate sa-si cumpere un apartament doar daca investeste tot salariul pe 10-12 ani. Potrivit Agentiei de Credit Imobiliar, numai una din douazeci de familii isi poate permite sa cumpere o casa.
"Jumatate din populatia Rusiei nu detine mijloace pentru a cumpara sau a inchiria o locuinta", a declarat in Duma deputata Galina Hovanskaya. Mai mult de o treime din spatiul construit a incaput pe mana investitorilor-speculanti de pe piata imobiliara, care de regula "ingheata" vanzarea apartamentelor pentru mult timp, pana obtin un pret speculativ cu mult mai mare decat pretul de achizitionare. "New Gazette" din 13 decembrie 2007 scrie ca 22 dintre proiectele in domeniul imobiliar sunt de lux, construite cu fonduri federale, dar cu participarea unor giganti de stat, cum este "Gazprom". Asa au aparut ca "proiecte nationale" - care ar trebui sa se adreseze rusului obisnuit - "orase ale milionarilor", cum sunt: "Rublevo-Arhanghelskoe" (construit de compania cu acelasi nume a lui Suleiman Kerimov), "Northern Valley" (construit de "Glavstroi" a lui Oleg Deripaska), "Konaia Lahta" etc. Lucrurile nu stau diferit nici in agricultura sau in sanatate publica.
"Proiectele nationale" au fost lansate in 2005, ca raspuns la marea nemultumire a unor paturi sociale, atunci cand Rusia a trecut la "monetizarea beneficiilor sociale". In 2005, Rusia a pus capat ultimelor mari beneficii sociale din sistemul sovietic de care se bucurau pensionarii, veteranii de razboi (al doilea razboi mondial, razboiul din Afganistan, cele doua razboaie din Cecenia etc.) handicapatii, bolnavii incurabili samd. Toti acestia aveau gratuitate la transport (autobuz, metrou, tren), gratuitatea la doua curse de avion pe rute interne, dreptul la o operatie gratuita pe an, la consultatie si medicamente gratuite etc. Prin anularea acestor beneficii, s-au creat uriase nemultumiri sociale. In acel context s-au lansat "proiectele nationale", in domeniile educatiei, sanatatii publice, constructiilor de locuinte, agriculturii. Potrivit lui Dmitri Medvedev, care a girat acest urias program, numai in perioada 2005-2007, statul rus a investit 400 de miliarde de ruble. Adica 16,3 miliarde de dolari. Pentru 2008 s-au investit 300 de miliarde de ruble. Adica 12,2 miliarde de dolari. Intrebarea este: unde sunt toti acesti bani? Medvedev va trebui sa raspunda in campania electorala. Unde este creditat de sondaje cu 63%.
Asasinarea lui Putin
Intr-un raport intitulat "Alternative Scenarios of Russia's Future" (Scenarii alternative pentru viitorul Rusiei) al lui "Centre for Strategic Research", cunoscutul kremlinolog Andrew Kuchins - fost director al filialei "Carnegie Foundation" din Moscova - prevede o destabilizare a Rusiei. Cu posibilitatea asasinarii lui Vladimir Putin si introducerea starii exceptionale de catre o junta militara condusa de Igor Sechin si "siloviki". Mass-media din Rusia a luat foarte in serios prognoza lui Kuchins. "Kommersant" din 13 decembrie 2007 scrie ca "Kuchins este unul dintre cei mai bine informati kremlinologi, cu o mare autoritate in domeniu". In continuare, "Kommersant" precizeaza: "Kuchins face parte dintre expertii occidentali care se intalnesc, in mod regulat, cu Putin la "Vladaiski Club". Evgheni Primakov a atras si el atentia asupra acestei primejdii. O serie de informatii arata ca Putin ar fi grav bolnav si inainteaza ipoteza unei otraviri lente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.