Opera Nationala Bucuresti a incheiat verificarile declansate in urma aparitiei in presa a materialelor legate de filmarea clipului la melodia “La culcare... Noapte buna“ de catre Sorinel Copilul de Aur, pe scena Operei Nationale, fapt viu
Opera Nationala Bucuresti a incheiat verificarile declansate in urma aparitiei in presa a materialelor legate de filmarea clipului la melodia “La culcare... Noapte buna“ de catre Sorinel Copilul de Aur, pe scena Operei Nationale, fapt viu criticat in mediul cultural romanesc.
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si violonistul Madalin Voicu sunt impotriva filmarii videoclipurilor pentru manele in cladirea Operei Nationale Bucuresti (ONB), considerand ca este afectata imaginea institutiei, in timp ce Dan Bursuc si Sorinel Copilul de Aur se simt “discriminati“.
Opera Nationala Bucuresti a incheiat un contract pentru filmarea unui videoclip de manele ­ “La culcare... Noapte buna“ ­ in sala mare a institutiei. Ulterior, Opera si-a exprimat regretul, printr-un comunicat de presa, pentru “incidentul care a condus la asocierea imaginii institutiei cu un gen muzical care nu are legatura cu politica manageriala a teatrului“, referindu-se la videoclipul filmat de catre Sorinel Copilul de Aur. Totodata, ONB a anuntat ca vor fi sanctionati consilierul juridic si directorul tehnic din institutie.
Si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, i-a atras atentia directorului ONB, Catalin Ionescu Arbore, cu privire la acest contract.
“Am avut o discutie cu domnul Arbore, i-am atras atentia si l-am rugat sa evite aceste manifestari si sa vada personal care este obiectul contractelor pe care Opera le incheie, pentru ca mi-a spus ca nu a stiut ca este vorba despre o asemenea manifestare. In ceea ce priveste legalitatea, nu am ce sa-i reprosez, deoarece Opera este o institutie independenta in privinta contractelor pe care le incheie, in principal pentru a-si majora veniturile, dar nu oricum si cu oricine. Este o problema de oportunitate. Nu vorbim de discriminare pentru anumite genuri muzicale sau persoane, ci de faptul ca greutatea culturala a institutiei nu cadreaza cu asemenea filmari“, a declarat pentru Mediafax Adrian Iorgulescu. El a mai precizat ca nu vrea sa se interzica anumite genuri muzicale la ONB, insa asemenea contracte aduc un deficit de imagine institutiei.
De aceeasi parere este si muzicianul Madalin Voicu, care acuza conducerea ONB si MCC ca “aduc opera si muzica romaneasca in zona kitschului“.
“Manelistii au venit, au ales locul, au platit si si-au facut treaba, nu sunt de acuzat din punctul meu de vedere. Opere Nationala nu-si poate insa permite sa aduca in derizoriu nu numai cladirea, dar si istoria si traditia acestui sediu. Ne putem astepta sa vedem, maine, femei goale pe scena. Nu stiu daca Ministerul Culturii este de acord cu astfel de comportamente, vina principala revine insa Operei, care aduce in golanie aceasta institutie. Eu nu am nimic cu manelele, care sunt de provenienta turceasca, insa nu cred ca Opera trebuie sa aiba in palmares manelisti“, a declarat violonistul si politicianul Madalin Voicu.
La polul opus se situeaza manelistul Sorinel Copilul de Aur, interpetul melodiei filmate la ONB, si impresarul Dan Bursuc.
Sorinel Copilul de Aur a declarat ca regreta faptul ca angajati ai Operei Nationale Bucuresti au fost sanctionati de conducere. “Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat. Nu ne doream sa se intample asa ceva. Cea mai mare satisfactie a mea e ca am filmat melodia mea frumoasa acolo, dar imi pare rau ca oamenii au avut probleme din cauza asta“, a spus Sorinel Copilul de Aur.
Impresarul sau, Dan Bursuc, regreta ca s-a creat acest scandal legat de filmarea videoclipului si ca toate sanctiunile pentru angajatii Operei au pornit de la ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, pe care incepe sa-l suspecteze de “discriminare“.
“S-a facut atata tevatura pe o melodie. Maneaua este unul dintre genurile muzicale cele mai consumate in Romania si cel mai apreciat. In decursul acestui an, voi lua masuri. Chiar am discutat cu toti colegii mei sa iesim si noi in fata, sa dicutam de ce ni se pun atatea bariere. Problema e ca muzica e cantata de tigani? Sunt in turneu in Spania, dar cand ma voi intoarce acasa o sa ma ocup si de problema asta. O sa facem o scrisoare deschisa domnului ministru al Culturii pentru a lua niste hotarari in privinta problemei noastre. Nu e normal sa fim discriminati asa. A facut mai bine Pepe ca a ales stilul latino? Sau Andra ­ pop?“, a declarat Dan Bursuc. “Cand e nevoie de genul nostru muzical la emisiuni de mare anvergura sau sarbatori precum Craciunul sau Revelionul pentru a avea rating e bine, dar cand vrei sa apari cu o melodie noua, nu te primesc“, a mai spus Bursuc, care promite sa faca o scrisoare deschisa prin care sa afle de ce exista atatea piedici pentru manele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.