Elevii de gimnaziu din Marea Britanie vor primi lectii practice de gatit, ca o masura prin care autoritatile doresc sa combata obezitatea, scrie, miercuri, The Daily Mail, precizand ca autoritatile britanice vor anunta respectiva initiativa in cur

Elevii de gimnaziu din Marea Britanie vor primi lectii practice de gatit, ca o masura prin care autoritatile doresc sa combata obezitatea, scrie, miercuri, The Daily Mail, precizand ca autoritatile britanice vor anunta respectiva initiativa in cursul acestei zile.

Tinerii vor invata sa prepare mancaruri traditionale englezesti - placinta de miel sau friptura de vita - dar si bucate mediteraneene sau din estul Europei. Scopul este de a-i incuraja sa gateasca mancaruri proaspete si sanatoase, in loc sa aleaga alimentele procesate.

Directorii de scoli si-au exprimat ingrijorarea cu privire la acest demers, precizand ca exista o lipsa de profesori specialisti in arta culinara si ca multe unitati scolare nu sunt dotate cu bucatarii. Multi au criticat faptul ca scoaterea disciplinei menaj din curricula scolara a facut ca o generatie de tineri sa nu stie sa gateasca nici macar retete de baza. Disciplina respectiva a fost cumulata in 1992 cu designul si tehnologia, ceea ce a dus la eliminarea cursurilor practice de gatit. La ora actuala doar 85% dintre scolile gimnaziale din Marea Britanie ofera elevilor ore de stiinte alimentare, dar incepand din luna septembrie toate unitatile de invatamant gimnaziale vor trebui sa-i initieze pe tinerii cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani in tainele artei culinare.

John Dunford, din partea Asociatiei directorilor de scoli si colegii, a criticat insa propunerile, afirmand ca 'doar cu sase luni in urma ministrii promiteau directorilor o mai mare flexibilitate in curricula scolara pentru elevii cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani', iar acum introduc mai multe obiecte obligatorii. ' (...) scolile au fost construite sau reorganizate fara clase in care se predau ore de gatit si in plus nu exista un numar suficient de profesori in acest domeniu, fiind nevoie de timp pentru recrutarea lor', a adaugat el. Propunerile fac parte din strategia prin care guvernul de la Londra cauta sa combata obezitatea si care va fi lansata miercuri de ministrii invatamantului si, respectiv, sanatatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.