Piata auto ar putea creste in acest an cu 5%, insa ar putea exista si o stagnare sau o scadere a acesteia, a declarat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Acest

Piata auto ar putea creste in acest an cu 5%, insa ar putea exista si o stagnare sau o scadere a acesteia, a declarat Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Acesta a spus ca o scadere a vanzarilor va fi inregistrata de producatorul autohton Dacia, precum si de productia Ford de la Craiova. "Vanzarile Dacia ar putea scadea in acest an cu 15-20%, daca modificarea taxei de prima inmatriculare va intra in vigoare, iar propunerea APIA de includere in programul "Rabla" a peste 100.000 de autoturisme noi nu va fi aprobata”, a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia. Scaderea pietei auto este cauzata in special de noua taxa de prima inmatriculare. "Proiectul de taxa de prima inmatriculare intruneste si punctele noastre (n.r. - ale APIA) de vedere, si anume ca taxa auto ar trebui sa scada in functie de valoarea masinii", a declarat Valmar.

El a adaugat ca taxa de prima inmatriculare nu a avut nicio influenta asupra importurilor de masini second-hand, care au crescut in 2007 cu 5% fata de 2006, la 123.842 unitati. Valmar a spus ca o solutie pentru reducerea traficului si a poluarii ar fi introducerea unui sistem diferentiat de roviniete, in functie de categoria de poluare, asemanator celui din Germania. Astfel, ar urma sa fie trei culori de roviniete - rosu, galben, verde - in functie de care posesorul autovehiculului ar avea acces in orasele mari.

VaNZARI. Valmar s-a aratat ingrijorat de faptul ca nu exista o componenta de incurajare a vanzarii masinilor noi si second hand cat mai noi. Scaderea taxei de prima inmariculare la masinile foarte vechi va duce la importul "rablelor".
Anul trecut, in Bulgaria au fost importate aproape de trei ori mai multe masini second hand fata de Romania, nivelul acestora atingand 349.000 de unitati. In Ungaria au fost importate 25.085 de masini second hand, fata de 177.000 de autoturisme noi, iar in Polonia numarul masinilor rulate a atins nivelul de 994.564 unitati, fata de doar 293.319 masini noi, potrivit datelor APIA. Vanzarile de autovehicule de pe piata romaneasca au crescut anul trecut cu 23,4%, la 366.819 unitati, fata de nivelul din 2006 cand au fost comercializate 297.162 unitati.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.