Omul care ne-a incantat adolescenta, rebelul carismatic si senin , a dat din aripi si din zbaterea lor s-a incropit o Editie de Colectie, dar si un CD de Colectie, care vor aparea luni, 21 ianuarie 2008. - VIDEO: Viata la tara - Tristeti provinciale

Omul care ne-a incantat adolescenta, rebelul carismatic si senin , a dat din aripi si din zbaterea lor s-a incropit o Editie de Colectie, dar si un CD de Colectie, care vor aparea luni, 21 ianuarie 2008. - VIDEO: Viata la tara - Tristeti provinciale - Mica Tiganicada

Mircea Baniciu s-a nascut la Timisoara, la data de 31 iulie 1949, intr-o zi de duminica. Si povestea spune ca era o zi cu mult soare. Muzica i-a deslusit din tainele ei pe la 7 ani, cand proprietara casei in care locuia i-a sfatuit mama sa-l dea sa invete pianul sau un alt instrument, pentru ca pustiul era realmente talentat. A studiat pianul pana la 14 ani, iar atunci s-a intamplat sa vada "Tinerii", un film in care cantau Cliff Richard si trupa "Shadows". Atunci, Mircea Baniciu a ajuns la concluzia ca este mai aproape de chitara decat de pian si s-a apucat serios sa invete sa cante la acest instrument.
In primul an de facultate a fost chemat sa cante cu trupa Phoenix, iar acest lucru i-a schimbat viata.

COMORI. Era luat cu asalt dupa fiecare concert, primea saci cu scrisori de la admiratoare. Are si astazi unele pe care nu a gasit ragazul sa le deschida. Comori nepretuite... L-am rugat sa le deschida pentru noi, dar, la cea dintai pecete rupta, emotiile au decis in locul sau. Nu le poate publica. L-am inteles si am lasat cuvintele la locul lor, cuminti, asteptand in plicul lor, sa fie citite doar de ochii lui Mircea Baniciu. Sunt ale lui. Si ale lui raman. "Am terminat liceul fiind unul dintre cei mai frumusei ai clasei, zic unii, nu si dintre cei mai silitori intr-ale invataturii", ne-a marturisit Mircea Baniciu. "Am avut sansa sa fiu intr-o clasa deosebit de unita si am ramas prieteni aproape cu totii, dupa atatia ani. Se intampla destul de rar, cred eu. De chiulit n-am prea chiulit, scoala fiind una destul de severa, in schimb, ceaiurile de la sfarsit de saptamana se cam lasau cu pupaturi... Liceenii de azi sunt cu siguranta mult mai evoluati", spune Mircea Baniciu.

VISE NEBUNE. "Primeam scrisori intr-o veselie", continua Tetea. "Nesperat! Pentru mine, un fan convins al trupei Phoenix, pe care o idolatrizam, nici in cele mai nebunesti vise nu credeam ca mi se va intampla sa ajung pe scena cu ei. Citeam scrisorile cu uimire! Multe dintre ele au ajuns pe la vecini si le-am gasit deschise dupa o vreme. Erau si ei curiosi sa afle cine sunt si ce scriu fetele si fanii. Intr-un sfarsit de vara, intorcandu-ma acasa, unul dinte vecini mi-a deschis usa si mi-a aratat doi saci imensi, plini cu scrisori! Minunat! Ce senzatie am trait in toti acei ani! Nu ma mai simteam singur, iar senzatia era aceea ca nimic si nimeni nu va mai putea schimba ceva. Am ramas uluit de cata dragoste iti poate oferi peste noapte celebritatea. M-am straduit sa raspund celor mai multe dintre ele la inceput, apoi m-am gandit sa angajez o secretara... Nu era insa cinstit, asa ca am renuntat", a incheiat Mircea Baniciu.

Neschimbat
"Era timid, dulce si frumos atunci, la inceputuri. E increzator si bun. Mircea Baniciu e neschimbat. Este unul dintre puternicii cantareti care in clipa cand pune piciorul pe scena e fericit si aceasta fericire, care-l inunda, el o transmite mai departe, sa fie de folos. Imi place sa-l vad si sa-l ascult cu dragoste pe acest trubadur nedespartit de chitara lui"
Rodica Mandache

Clipe de ragazSapte ani frumosi a cantat impreuna cu Phoenix si a imprimat patru albume: "Cei ce ne-au dat nume" (1973), "Mugur de fluier" (1974), "Mesterul Manole" EP (1974), "Cantafabule" (1975). Dupa ce membrii grupului Phoenix au parasit tara, in 1977, Mircea Baniciu a dat piept de unul singur cu viata si si-a conti-nuat cariera, imprimand in 1979 primul EP ce continea piese precum "Hanul ulciorului nesecat", "Cu marea", "Daca ai ghici" si "Joc", cu care a avut primul sau recital la Televiziunea Romana. Al treilea album a aparut in 1984, "Ploaia". Cel de-al patrulea album, "Secunda I" a aparut in 1989, pe versurile lui Dan Verona. A urmat "Secunda II", in 1990, pe versurile aceluiasi autor, album la care a colaborat si Vlady Cnejevici.

Viata la tara cu Nicu Alifantis si Alexandru Andries


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.