Talent. Mos Gorgoi cheama fiarele si li se adreseaza ca unor copii In lumina apusului ochii ii scanteie amenintator printre copaci. Scarpina nerabdator coaja unui copac. Cand ajungem la aproape doi metri de el, isi arata dintii: "Bine ati venit!". E
Talent. Mos Gorgoi cheama fiarele si li se adreseaza ca unor copii In lumina apusului ochii ii scanteie amenintator printre copaci. Scarpina nerabdator coaja unui copac. Cand ajungem la aproape doi metri de el, isi arata dintii: "Bine ati venit!". El e batranul Gheorghe David, un batran de aproape 80 de ani, cunoscut in zona Bradului drept "Valva lupilor". La oras lumea vorbeste rar de el, iar copiii sunt speriati cu povesti despre Valva: "Cica vorbeste cu lupii si, in unele nopti, se transforma si el in animal!" spun tematori oamenii din Brad. Batranul locuieste in varful unui munte, intr-o casa mare, de lemn, lanturile groase si ruginite de pe acoperis parand a fi singurele care tin cosmelia sa nu o ia la vale. S-a nascut si a crescut pe munte. De pe o buturuga, Valva ne povesteste: "Prima oara cand m-am intalnit cu lupul eram tanar. M-a privit fix, iar eu am simtit ca nu ma mai pot misca. Lupul te hipnotizeaza. M-am speriat atat de tare, incat am ramas cu semne de la spaima", spune omul descoperindu-si capul pe care se vad niste umflaturi. A invatat sa cheme lupii de la un batran al zonei. "Pai, in fiecare an, de Sfantul Andrei ma duceam la izvoarele Crisului si luam cu mine o oala de pamant, o sticla de lampa, o donita de lemn de brad si un purcel de vreo 3-4 luni. Ajuns acolo, sapam o groapa, puneam purcelul inauntru, apoi suflam pe rand prin "instrumente" si ieseau diferite chemari. Nu dura mult si apareau si lupii. Veneau, se adunau in jurul meu, iar eu le vorbeam ca unor copii. Ii trimiteam departe de locurile astea ca sa nu se mai dea la stani sau la oameni". Acum, batranul este necajit: ultima data a ajuns la noaptea de Sf. Andrei in 1996. "Mi-e dor sa le aud vocea si cred ca si lor le este dor de mine!" Ucenicul Din cand in cand, Valva mai coboara la oras: "O iau pe partea asta, spre Potingani. E mai greu drumul, dar din Potingani pana in Brad la autobuz imi ia doar 2,5 lei. Pe partea cealalta, de la Dumbrava, ma costa 3 lei. Mai bine pe aici!". Ca lupii sa nu ramana fara un prieten om, Mos Gorgoi si-a luat si un ucenic: "Am un nepot care mai sta pe la mine. L-am vazut ca nu-i e frica de lupi, asa ca o sa-l invat pe el sa-i cheme. Dar amu, nu-i dupe mine? Daca o vrea si lupul".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.