Bugetul general consolidat a inregistrat, in 2007, un deficit in valoare de 9,991 miliarde de lei, cifra care reprezinta 2,4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varu
Bugetul general consolidat a inregistrat, in 2007, un deficit in valoare de 9,991 miliarde de lei, cifra care reprezinta 2,4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Conform statisticilor europene, anul trecut deficitul bugetar a fost de 2,6 - 2,7 la suta din PIB, in conditiile unor venituri de 136,8 miliarde de lei, reprezentand 35 la suta din PIB, si ale unor cheltuieli de 146,8 miliarde lei, respectiv 37,6 la suta din PIB. Potrivit ministrului Finantelor, diferenta dintre cele doua contabilitati, cea romaneasca si cea europeana, este determinata de fonduri nerambursabile si de anumite imprumuturi contractate de autoritatile locale.
Vosganian a mai afirmat ca in ultimele trei luni ale anului trecut administratia locala a cheltuit circa 50 la suta din cheltuielile aferente unui an intreg, iar MEF nu are un control asupra acestor cheltuieli.
"Cheltuielile municipalitatilor, in ultima saptamana din 2007, au fost de 7,1 miliarde de lei (710.000 lei noi), adica de un miliard de lei pe zi (100.000 lei noi). La nivelul municipalitatilor au existat cheltuieli chiar si de patru ori mai mari decat media anuala", a spus Vosganian.
Ministrul a explicat nivelul mare al deficitului prin faptul ca anul trecut au existat mai multe tipuri de presiuni, pornind de la seceta care a afectat Romania, la debutul tarii ca stat membru in Uniunea Europeana, si continuand cu legile adoptate de Parlament care au intrat in vigoare in timpul anului, nefiind prevazute in proiectul de buget.
"Decizia Guvernului de a devansa majorarea punctului de pensie a generat un plus de cheltuieli de 300 milioane de euro, iar acordarea de subventii a dus la cheltuieli suplimentare de 600 milioane euro", a mai spus Vosganian.
Ministrul Finantelor a recunoscut ca, in decembrie 2007 a existat riscul ca deficitul sa ajunga la trei la suta din PIB.
Tinta din decembrie 2006 a deficitului bugetar pentru 2007 a fost de 1,5 la suta, ulterior fiind majorata, in cadrul rectificarilor de bugetul la 2,7 la suta din PIB, iar apoi fiind diminuata pana la 2,4 la suta din PIB.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.