Sindicatele solicita raspicat Guvernului sa invoce la Bruxelles "cazul de forta majora" pentru amanarea scumpirii gazelor, astfel incat Comisia Europeana sa pasuiasca din nou Romania in privinta alinierii pretului gazelor autohtone la cele din import
Sindicatele solicita raspicat Guvernului sa invoce la Bruxelles "cazul de forta majora" pentru amanarea scumpirii gazelor, astfel incat Comisia Europeana sa pasuiasca din nou Romania in privinta alinierii pretului gazelor autohtone la cele din import. Alinierea pretului gazelor este o masura prevazuta in Tratatul de aderare la UE. "In caz de forta majora, Comisia Europeana trebuie sa inteleaga ca nu putem pune o populatie care are salarii si pensii de 5-10 ori mai mici decat in UE sa plateasca gaze la nivelul preturilor din UE", a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa.
Strategie de protectie
Sindicalistii mai cer Guvernului o strategie de protectie a consumatorilor captivi de gaze naturale, denumiti si "vulnerabili". "Problema este urmatoarea: Comisia Europeana face presiuni asupra Guvernului Romaniei pentru liberalizarea pietei, astfel incat gazele din productia interna sa coste la fel ca gazele importate. Aceasta masura ar conduce nu la o dublare a pretului gazelor, ci la o crestere a lui cu peste 50%, de aceea este necesara o strategie de protectie", a aratat Dandea. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, solicita, la randul sau, mai multa transparenta cu privire la calcularea facturii gazelor, aratand ca niciodata sindicatele n-au avut date concrete cu privire la costurile reale ale operatorilor. "Nu suntem de acord cu scumpirea gazelor, pentru ca aceasta va provoca scumpiri in lant", a spus Petcu.
Potrivit Tratatului de aderare negociat cu UE, Romania ar fi trebuit sa-si alinieze de la 1 ianuarie 2007 pretul gazelor din productia interna la pretul gazelor importate. Masura a fost amanata, cu acordul Bruxelles-ului, pana la 1 ianuarie 2009. Chiar daca autoritatile romane fac demersuri pentru o noua pasuire, inca n-au primit un raspuns transant din partea Comisiei Europene. In prezent, pentru productia locala se aplica un tarif reglementat de 180 de dolari mia de metri cubi iar pretul de import estimat de Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei este de 370 de dolari mia de metri cubi. Calendarul alinierii preturilor nu a fost niciodata facut public.

Scumpire de la 1 februarie
Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN) este decisa sa scumpeasca gazele de la 1 februarie 2008, astfel incat "sa nu creasca presiunea pe preturi si astfel sa asistam la majorari mai mari", a aratat Gabriel Sarbu, director general al departamentului de preturi al ANRGN. Deocamdata, procentul de majorare este tinut la secret, insa "nu poate fi vorba de o scumpire cu 30%, cat au solicitat unii dintre operatori", a dat asigurari Sarbu. "Am terminat toate analizele si mai asteptam cateva discutii cu operatorii, asa cum Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la sfarsitul anului trecut", a precizat Sarbu. Pe ultima suta de metri din 2007, ANRE a comunicat ca, potrivit propriilor analize, "pretul gazelor ar trebui sa creasca cu un procent semnificativ". Pana la aceasta majorare, ANRE promitea insa "continuarea discutiilor cu operatorii din sistem pentru a identifica si implementa solutii prin care impactul majorarii pretului gazelor naturale din import si al ajustarii tarifelor de distributie sa fie diminuat". Potrivit estimarilor E.ON Gaz Romania, gazul ar urma sa se scumpeasca cu 30% pe parcursul intregului an, din cauza cresterii cu 60% a costului importurilor. "Scumpirea cu 30% a tarifelor la gaze va influenta direct inflatia cu aproape 1%", a apreciat analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata.
Informatiile potrivit carora tariful gazelor ar trebui tinut "sub capac" in anul electoral 2008 au fost negate de oficialii ANRGN. Directorul Gabriel Sarbu a respins categoric posibilitatea dublarii pretului gazelor, pana la termenul-limita de 1 ianuarie 2009, cand ar urma sa se produca alinierea tarifelor la care Romania s-a angajat prin Tratatul de aderare. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a identificat cresterile de preturi la gaze pe plan international ca fiind una din presiunile exercitate asupra Guvernului Tariceanu in 2008. El a spus ca nu are in vedere scumpirea gazelor decat in cazul in care se creeaza "un sistem prin care populatia sa nu sufere".

Gazele nu se vor scumpi spectaculos

"Nu pot sa va dau deocamdata detalii, dar pot sa va spun ca o eventuala crestere a tarifelor la gaze nu va fi spectaculoasa", a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Vosganian spune ca Romania este obligata sa asigure o convergenta a tarifelor sale de gaze cu cele europene, dar aceasta se refera in special la gazul importat, unde deja functioneaza o anumita convergenta. El spune ca in Romania tariful gazelor nu poate fi modificat in functie de preturile la nivel mondial, deoarece avem productie interna. "Daca extragem gaz in Romania, atunci nu putem sa nu dam populatiei acest avantaj. Nu putem sa dam gazul in piata romaneasca la un pret de nivel international, ca si cand l-am extrage si transporta din Caucaz", spune Vosganian. El precizeaza ca in acest moment Ministerul Economiei si Finantelor cauta solutii pentru ca populatia sa nu sufere in urma unei eventuale majorari a tarifelor- la gaze.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.