Domnului academician profesor
Ionel HAIDUC,
presedintele Academiei Romane
Indraznesc sa va adresez aceasta scrisoare intrucat nu pot ramane indiferent (nici eu si nici colegii din Asociatia Miscarea pentru Regatul Romaniei - Iasi) la
Domnului academician profesor
Ionel HAIDUC,
presedintele Academiei Romane
Indraznesc sa va adresez aceasta scrisoare intrucat nu pot ramane indiferent (nici eu si nici colegii din Asociatia Miscarea pentru Regatul Romaniei - Iasi) la campania virulenta de contestare a distinsului istoric - domnul academician profesor Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei Romane - Filiala Iasi. Campania a fost declansata de un grup de mai tineri cercetatori de la acest institut, plecand de la unele pretinse erori de ordin administrativ (sau managerial) ale domnului director. Nu pot cunoaste toate detaliile care au condus la aceasta atmosfera tensionata, contraproductiva si artificial creata in Institutul "Xenopol", dar trei articole aparute in cotidianul Romania libera sunt suficient de concludente (cred). Poate le cunoasteti, dar le mentionez, totusi:
O scrisoare deschisa si cateva reflectii de sezon de conf. dr. Mihai Dorin (R.l. nr. 5413 din 20 dec. 2007, pag. 8);
"Ma revolta santajul mediatic" - interviu al acad. Alexandru Zub acordat dlui Dan Stanca (R.l. nr. 5421 din 28 dec. 2007, supliment Aldine nr. 602, pag. 17-18);
Mai avem nevoie de carturari? de Mihai Dorin (ibidem, textul de la nr. 1);
Academiei Romane, domnului presedinte Ionel Haiduc - scrisoare deschisa catre dl presedinte al Academiei (R.l. nr. 5426 din 11 ianuarie 2007).
Desigur, s-ar putea obiecta ca toate aceste 4 (de fapt 3) texte sprijina pozitia domnului academician, in timp ce aceea a "contestatarilor" n-ar fi reflectata. Personal, il cunosc pe distinsul om de stiinta de aproape doua decenii, dar persoana mea este insignifianta. Insa intreaga comunitate academica ieseana, comunitatea stiintifica a Romaniei si chiar foruri stiintifice din strainatate ii cunosc si ii admira opera monumentala. In ce priveste opiniile sau "capetele de acuzare" ale insurgentilor din institut, acestea au putut fi cunoscute din cotidianul iesean Ziarul de Iasi (cel care se autopretinde liderul presei iesene), care a gazduit si un comentariu imund ce continea exprimari ca "moartea lui Alexandru Zub", "imbatranit in noroi", "o fantosa cu iz de securist"; am citat cumva din "Romania Mare"?! Sa mai observam ca toate articolele mai sus citate (nr. 1-4) au fost concepute si scrise de o maniera sobra, decenta, fara atacuri la persoana. Faptul ca tinerii "contestatari", pe langa memoriul inaintat Academiei si actiunile in instanta deschise, apeleaza la ceea ce domnul academician corect numeste santaj mediatic sugereaza tocmai subrezenia "argumentelor" lor.
Ni se pare absolut firesc si necesar ca Academia Romana sa adopte o atitudine clara, neechivoca vis-a-vis de aceasta situatie care arunca o pata asupra vietii academice iesene (si nu numai). In concluzie, ma alatur cu toata convingerea ideilor si punctelor de vedere din Scrisoarea deschisa de la nr. 4, impreuna cu colegii din Miscarea pentru Regatul Romaniei - Iasi. Vizitand recent site-ul Academiei, nu am gasit nici un link sau document care sa releve vreo preocupare in acest sens.
Este o trista realitate faptul ca excelenta in profesie, taria de caracter, curajul civic, verticalitatea nu sunt calitati care sa starneasca intotdeauna entuziasm sau simpatie, nici macar in institutii universitare sau de cercetare. Speram ca o institutie atat de prestigioasa cum este Academia Romana va gasi modalitatile si caile pentru o cat mai grabnica revenire la normalitate si la o atmosfera constructiva in Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi.
Am speranta ca prezentul mesaj va beneficia de o minima atentie.

Al domniei voastre respectuos,
conf. dr. Alexandru Carausu


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.