>> Actionarii a noua companii listate pe piata Rasdaq si-au dat acordul pentru promovarea actiunilor la una din primele doua categorii ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In plus, conducerea companiei Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a anuntat ieri
>> Actionarii a noua companii listate pe piata Rasdaq si-au dat acordul pentru promovarea actiunilor la una din primele doua categorii ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In plus, conducerea companiei Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a anuntat ieri ca va propune actionarilor, pe 17 ianuarie, transferul titlurilor pe piata administrata de BVB.

Cumuland capitalizarile la zi ale celor zece companii rezulta o valoare de 2,25 miliarde lei. Tinand cont ca actionarii majoritari vor subscrie integral pentru mentinerea cotelor, cele zece companii ar putea aduce Bursei de Valori Bucuresti un plus de capitalizare de 3,79 miliarde lei (peste un miliard de euro).
sase dintre cele zece companii doresc promovarea la cota Bursei de Valori Bucuresti prin simplul transfer al actiunilor, fara vreo majorare de capital in acest sens. Dintre acestea, cel mai aproape de listarea la BVB se pare ca se afla compania de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad (ARCV), care va fi intermediata de casa de brokeraj IFB Finwest din Arad.
"Suntem spre finalizare cu documentatia ce trebuie trimisa catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru listarea la BVB, pe care o estimam a avea loc la sfarsitul lui martie-inceputul lui aprilie", a declarat Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.
Celelalte cinci companii care vor sa ajunga la BVB sunt producatorul de lactate si branzeturi Albalact Alba Iulia (ALBZ), compania de servicii pentru industria gazelor Armax Gaz Medias (ARAX), producatorul lactatelor marca Bre-nac, Brailact Bucuresti (BRLT), Boromir Prod Buzau (SPCU), precum si compania Farmaceutica Remedia (RMAH).
Mircea Vescan, presedintele Armax Gaz, a declarat ca se afla in discutii cu o casa de brokeraj pentru intocmirea prospectului simplificat necesar listarii la BVB. "Am preluat compania in 2000, aproape in faliment, din ghearele celor care au distrus principalele obiective energetice. Din 2003 am trecut pe profit, pe care l-am reinvestit continuu, aducand compania la nivelul la care se afla in prezent. Locul Armax Gaz este la Bursa, pentru a creste transparenta asupra unei afaceri in plina dezvoltare", a adaugat Vescan.

Patru listari cu majorare de capital
Compania care detine monopolul pe piata studiilor geologice si geofizice, Prospectiuni Bucuresti, (PRSN) se afla in proces de majorare a capitalului social, cu o treime, prin aport in numerar la valoare nominala. Daca am luat in calcul doar o subscriere integrala din partea actionarului majoritar al companiei, Tender SA, capitalizarea Prospectiuni dupa majorare ar putea creste cu 341,6 milioane lei, pana la 818,4 milioane lei (220,6 milioane euro).
Alte trei companii din plutonul pretendentelor la listarea la Bursa vor dezbate in curand majorari de capital, urmand ca promovarea la BVB sa aiba loc dupa incheierea operatiunilor de majorare.
Pe 17 ianuarie, actionarii companiei de constructii Comcm Constanta (CMCM) vor discuta majorarea capitalului social de 17,5 ori, prin incorporarea de rezerve (prin acordarea a sase actiuni gratuite) si aport in numerar (prin subscrierea a 10,5 actiuni la valoarea nominala). Compania Comcm ar aduce cel mai mare spor de capitalizare Bursei de Valori Bucuresti, de aproape 1,46 miliarde lei, daca actionarii vor aproba propunerile conducerii privind majorarea de capital, iar actionarul majoritar, SIF Transilvania (SIF3), va subscrie integral. Capitalizarea Comcm ar putea creste insa pana la un nivel mai ridicat, tinand cont ca se intentioneaza listarea la BVB, printr-o alta majorare a capitalului, in valoare de 10 milioane euro.
Tot pe 17 ianuarie, actionarii Prefab Bucuresti (PREH) dezbat o majorare de capital, pana la nivelul dublu, de 45,4 milioane lei, prin aport in numerar la pretul de un leu, dublu fata de valoarea nominala. "Deocamdata discutam dublarea capitalului social, dupa care vom elabora strategia de dezvoltare pentru perioada viitoare, in functie de gradul de subscriere. Intentionam sa promovam la categoria a doua a BVB, deoarece mai avem de imbunatatit factorul free-float (actiuni liber tranzactionate in piata). Listarea la BVB ar putea surveni in aprilie, dupa incheierea majorarii", a declarat Marian Milut, presedintele Prefab, pe care o controleaza prin firma Romerica International.
Actionarii companiei Transilvania Constructii (COTR) au amanat deocamdata majorarea capitalului social, dar conducerea companiei lucreaza la detaliile pentru majorare, urmate de documentatia pentru listarea la BVB, potrivit presedintelui Ioan Birlea.
Trebuie insa tinut cont ca valorile de piata ale celor zece companii au fost afectate semnificativ in acest inceput de an, iar calculele post- majorare s-au efectuat la un pret matematic pe baza pretului la zi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.