In ultima luna, la Institutul "Matei Bals" au fost inregistrate aproape 200 de cazuri de pneumonii, 88 de faringo-amigdalite si 18 cazuri de infectii ale cailor respiratorii superioare.
In sezonul rece cele mai frecvente virusuri care afecteaza
In ultima luna, la Institutul "Matei Bals" au fost inregistrate aproape 200 de cazuri de pneumonii, 88 de faringo-amigdalite si 18 cazuri de infectii ale cailor respiratorii superioare.
In sezonul rece cele mai frecvente virusuri care afecteaza caile respiratorii superioare si inferioare sunt: rinovirusul, adenovirusuri, virusul sincitial respirator, combinatii intre ultimele doua tipuri, gripal sau paragripal. Conform dr. Sorin Petrea, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", virozele se manifesta prin tuse seaca iritativa, curgerea nasului (secretii seroase, si nu muco-purulente), febra mare peste 39 de grade, alterarea starii generale, dureri de cap, dureri de gat, musculare sau articulare. Evolutia acestor simptome este diferita. De exemplu, guturaiul (produs de rinovirusuri) se manifesta timp de doua zile, deja a treia zi pacientul este bine. "Unele virusuri dau boli cu evolutii mai lungi, cu agravarea simptomelor (tusea devine productiva, frecventa, obositoare). In astfel de cazuri pericolul il reprezinta aparitia complicatiilor foarte severe (sinuzite, otite, pneumonii, bronhopneumonii) si chiar accidentele vasculare cerebrale prin cresterea presiunii craniene in timpul acceselor puternice de tuse", a mai spus dr. Sorin Petrea. Complicatiile respiratorii apar la extremele de varsta cum sunt copii mici sau persoane in varsta, dar si la persoanele cu afectiuni cronice care au o imunitate slaba. "In ceea ce priveste tratamentul, nu exista o terapie antivirala specifica. El se bazeaza pe tratarea simptomatologiei (tusea, febra, obstructia nazala si starea generala proasta). Sunt indicate medicamentele antitermice (paracetamolul este foarte bun) sau medicamentele care calmeaza tusea. De asemenea, tabletele antiseptice sunt recomandate. Ceaiurile caldute sunt indicate in calmarea durerilor de gat sau tusei (ceaiul de tei)", a spus dr. Sorin Petrea. Tratamentul complicatiilor se stabileste de medicul de familie sau la spital deoarece, in cazul sinuzitei, otitei, pneumoniei, se recomanda administrarea antibioticelor prescrise doar de medic. Nu trebuie neglijat nici regimul alimentar, care joaca un rol important in vindecarea acestor boli respiratorii. Trebuie aleasa o alimentatie usoara, cu multe lichide legume si fructe. De asemenea, vaccinarea antigripala este recomandata, inclusiv la gravide. In prezent, vaccinurile folosite in Romania sunt preparate genetice care nu pun in pericol nici gravida, nici fatul.

Prevenire
>> Repaus

Persoanele bolnave trebuie sa stea la domiciliu sau in spital (daca este cazul).
Camera in care stau trebuie sa fie bine aerisita si contactul cu familia sau cu alte persoane trebuie sa fie cat mai limitat, pentru ca aceste tipuri de virusuri sunt contagioase.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.