O noua diversiune ruseasca a fost lansata la Chisinau. Ideea este una mai veche, cu mici diferente de nuanta. Este vorba despre un nou proiect de federalizare a Republicii Moldova. Planul apartine politologului pro-rus Victor Doras. Considerat ideol
O noua diversiune ruseasca a fost lansata la Chisinau. Ideea este una mai veche, cu mici diferente de nuanta. Este vorba despre un nou proiect de federalizare a Republicii Moldova. Planul apartine politologului pro-rus Victor Doras. Considerat ideologul federalizarii Moldovei, acesta a fost unul dintre consilierii presedintelui Vladimir Voronin la inceputul mandatului prezidential al acestuia, in perioada 2001-2002. El a fost insa demis fara a i se aduce la cunostinta motivul eliberarii din functie. Acesta este considerat a fi un apropiat al politologului rus Gleb Pavlovski. Acesta din urma, un foarte cunoscut politolog rus, consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin, dezvaluia, la un moment dat, redobandirea controlului in spatiul postsovietic drept o prioritate strategica a politicii externe rusesti.

Victor Doras, fostul consilier al presedintelui Voronin, propune negocierea unui proiect de federalizare a Republicii Moldova, in care sa fie inclusa si autonomia gagauza, scrie portalul presa.md. Capitala ar urma sa fie alta decat Chisinaul. De exemplu, Tighina (Bender - varianta rusofona). Doras sustine, potriv it sursei citate, ca puterea politica din Republica Moldova vrea sa controleze teritoriul de peste Nistru, dar in realitate nu-si mai poate controla propriul teritoriu. In plus, argumenteaza fostul consilier prezidential, tematica transnistreana nu mai este ignorata de partidele politice, de populatie si de comunitatea internationala, iar regiunea separatista are deja elemente proprii de autodeterminare din punct de vedere teritorial, etnic, economic, statal si geopolitic. Aspiratiile Tiraspolului deja nu mai se rezuma doar la liderul transnistrean Igor Smirnov, la interesele Rusiei sau ale anumitor grupuri economice care se afla pe teritoriul de peste Nistru, sustine fostul consilier.

Neutralitate garantata
In acest context, Doras lanseaza propriul plan de rezolvare a diferendului transnistrean. El insista ca la formula de negociere a edificarii noului stat in varianta federala, compus din Republica Moldova si asa-zisa republica moldoveneasca transnistreana, sa participe si autonomia teritoriala Gagauz-Yeri. Capitala acestui stat federal, potrivit lui Doras, ar trebui sa fie o alta localitate decat Chisinaul. Optiunea cea mai fericita, in conceptia autorului, ar fi Tighina. Noua entitate statala, potrivit lui Doras, urmeaza sa fie republica, in formula federativa. Forma de guvernamant propusa de politolog este cea prezidentiala, iar parlamentul ar urma sa fie bicameral (in prezent este unicameral). Doras mai propune o prezenta pe termen nedefinit a trupelor ruse de mentinere a pacii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.