Cu mintea odihnita, revenit recent la Chisinau din vacanta de iarna petrecuta in Austria, presedintele moldovean Vladimir Voronin isi deschide agenda externa pe anul 2008 cu o vizita... europeana. Ieri, cu mare onor, presedintele Republicii Moldova,
Cu mintea odihnita, revenit recent la Chisinau din vacanta de iarna petrecuta in Austria, presedintele moldovean Vladimir Voronin isi deschide agenda externa pe anul 2008 cu o vizita... europeana. Ieri, cu mare onor, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin s-a intalnit la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Un bun prilej pentru Voronin, ca printre temele discutate, cum ar fi viitorul relatiilor dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, sa nu se poata abtine ca si in aceasta ocazie sa-si atace vecinii, mai precis Romania. La Bruxelles s-a creat un precedent, inca de luna trecuta, cand la precedenta vizita, Voronin a acuzat Romania de "agresiune permanenta" si de subminarea "statalitatii moldovenesti". Asta dupa ce, in prealabil, declarase intr-un interviu acordat cotidianului britanic "Financial Times", ca Romania este cel mai mare inamic al sau. Astfel, liderul de la Chisinau acuza autoritatile de la Bucuresti ca nu recunosc identitatea nationala a Republicii Moldova. "Nu ne recunosc ca etnie moldoveana, nu recunosc limba moldoveneasca, pentru ei nu exista istorie a Republicii Moldova", a declarat Voronin. Presedintele moldovean explica faptul ca acestea sunt cauzele pentru care relatiile dintre cele doua tari sunt incordate. Dar oare cine tensioneaza aceste relatii daca nu chiar el, prin asemenea declaratii. Si n-ar fi nimic daca s-ar rezuma doar la atat, insa in ultima vreme lucrurile au luat o intorsatura foarte periculoasa. S-a lasat in expulzari si justificari puerile. S-a ajuns la o noua limba, nascuta din orgoliul lui Voronin, limba moldoveneasca. Cica a stramosilor sai, al lui Stefan Cel Mare. Vrea chiar sa schimbe stema si imnul Moldovei. Mai grav este ca se bazeaza pe ignoranta si inconstienta unora care se dau mari carturari. Si daca asa o fi, se pare ca distinsa si onorabila Academie franceza ar fi acceptat oficial termenul de "limba moldoveneasca" in dictionarul "Le Petit Larousse", aparut acum cateva luni. Cam asa scrie "Moldova Suverana", un cotidian proguvernamental, care si exemplifica. Astfel, la pag. 1.528 a dictionarului scrie: "Moldavie: cap Chisinau, langue moldave".
Pentru ca nu era suficient, se mai aminteste ca "vina apartine in intregime Romaniei", pentru ca Bucurestiul ar fi avut doua ocazii sa incetateneasca termenul de limba romaneasca in Republica Moldova.
Dar sa ne intoarcem la lingvistul si reformatorul presedinte de la Chisinau. Astazi se implinesc 158 de ani de la nasterea celui care si-a castigat dreptul de a fi al tuturor celor de-o limba si de-o mama, a celui care a visat, rostit si murit in limba romana. Nici asta nu-i convine presedintelui Voronin, ca Eminescu, chiar daca s-a nascut in Moldova, e roman, nu moldovean si ca Maria - Sa Stefan e mai moldovean decat poetul. Cotidianul "Timpul de dimineata" scrie ca Voronin viziteaza rar statuia lui Eminescu si ca "are alergie la felul romanesc de exprimare, gandire, educatie si diplomatie".
Si atunci cand se duce, se duce cu noaptea in cap, ca nu-l vada careva. E trist, dar adevarat. Eminescu sa ne judece!
P.S Voronin s-a intalnit cu presa de la Bruxelles. Cum probabil in afara de limba materna, adica nu stie sa "gavareasca" in alt grai pamamtean, Voronin a beneficiat de traducere in "limba moldoveneasca". Cel putin asa s-a spus la Comisia Europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.