BET-FI coboara spre pragul de la 65.000 de puncte
BET si BET-C au strapuns deja suporturile din noiembrie
Situatia din SUA nu prea ne da sperante de crestereŞedinta de ieri a Bursei de Valori a continuat in tendinta de saptamana trecuta, c
BET-FI coboara spre pragul de la 65.000 de puncte
BET si BET-C au strapuns deja suporturile din noiembrie
Situatia din SUA nu prea ne da sperante de crestereŞedinta de ieri a Bursei de Valori a continuat in tendinta de saptamana trecuta, cu scaderi ample si lichiditate modesta. Analiza tehnica arata ca indicii BET si BET-C au spart usor suporturile atinse in timpul scaderilor din noiembrie 2007, in timp ce BET-FI este foarte aproape de pragul-suport de 65 de mii de puncte. O strapungere a acestui prag de rezistenta va duce la deprecieri foarte mari, ce pot ajunge chiar cu 10.000 de puncte mai jos.
"Din punct de vedere tehnic, atat indicele BET cat si BET-FI se afla la un nivel foarte important si observam ca preturile se indreapta din ce in ce mai mult spre nivelurile minime atinse in luna noiembrie a anului trecut. Exista doua variante pentru aceste praguri de rezistenta de care indicii sunt foarte aproape. S-ar putea ca suporturile sa reziste, sa se faca volum mare si tendinta sa se intoarca. Ar putea exista o revenire, de obicei cand lichiditatea este mai buna, se contureaza aceasta idee, dar trebuie sa fie mai multi cumparatori. Asadar, lumea ar trebui sa inteleaga faptul ca li se ofera sansa de a cumpara la niveluri foarte mici si sa se vada o revenire. Dar la cum se contureaza lucrurile pe piata de capital romaneasca, nu prea ne indreptam in directia aceasta. In schimb, daca aceste suporturi nu vor rezista si vom asista la o rupere a minimelor din noiembrie, se va ajunge la preturi foarte mici si la niveluri extrem de scazute", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
"Ieri, BET-FI a continuat sa se deprecieze puternic, cu 3,8%, ajungand in zona puternicului suport de la 65.000 de puncte, vechiul minim facut in partea a doua a lunii noiembrie. Este foarte important daca acest prag va rezista, in caz contrar fiind posibil sa avem noi deprecieri, urmatorul suport fiind cel de la 55.000 de puncte. Daca nivelul suport va rezista atunci este posibil sa avem un rebound tehnic pana in zona de 74.000 de puncte. BET si BET-C au spart usor suporturile din noiembrie, iar evolutia din urmatoarele zile va fi foarte importanta, sansele sa avem in continuare deprecieri fiind de 50%", ne-a explicat Radu Ţaranu, trader la Intercapital Invest.Şedinta de astazi va fi primul test pentru BET-FIAceasta zona foarte importanta pe care indicele financiar o vede poate genera mai multe evolutii, care nu pot fi prevazute foarte exact. Astfel, trecerea sub acest nivel poate fi evitata numai in cazul in care vom asista la o intoarcere a ordinelor de cumparare in piata. Desi brokerii se feresc sa vorbeasca concret despre acest lucru, semnalele care vin din piata nu sunt deloc imbucuratoare. Din experientele anterioare, se observa ca in apropiere de aceste praguri importante, indicii isi revin putin, dupa care se intorc si strapung suportul. Asadar, in sedinta de astazi incepe sa se prefigureze evolutia pe care BET-FI o va avea.
"Maine (n.r.- azi) va fi un prim test din punct de vedere tehnic pentru acesti indici. Astfel, in functie de evolutia si de lichiditatea de astazi vom putea sa vedem directia spre care ne indreptam", ne-a mai spus Chisu.
Specialistii pietei anticipeaza cu greu o evolutie exacta, pentru ca sunt mai multe variante. Posibilitatea exista, desi Alin Brendea nu crede ca are fundamente solide.
"Este foarte greu de anticipat cum se va comporta BET-FI in jurul acestui prag de 65 de mii de puncte de care se apropie. Tehnic, sunt sanse ca acest suport sa fie strapuns, desi din punct de vedere fundamental nu sunt argumente foarte puternice. Asadar, eu inclin sa cred ca vom asista la o stabilizare, desi nu pot fi foarte sigur. Şedinta de astazi va fi o prima zi in care ne putem astepta la o prefigurare a tendintei, desi este posibil sa nu fie cea mai concludenta, ci doar un inceput", ne-a mai spus Brendea, directorul Prime Transaction.Chisu: Conectarea la scaderi este instantanee, in timp ce la cresteri se construiesteDaca, tehnic, se pot vedea scaderi considerabile, nici din punct de vedere fundamental vestile nu sunt foarte bune. Ingrijorarile continua, dublate si de problemele americanilor, care par sa aiba un impact puternic si asupra BVB, si sentimentul investitorilor romani nu mai este de mult optimist. Evolutia urmatoare va depinde tot de bursele externe, pana cand vom avea vesti mai bune din tara.
"Sentimentul investitorilor din piata romaneasca nu este deloc bun. Foarte multi sunt speriati, panicati. Practic, evolutia noastra depinde foarte mult de cea a pietelor externe. Problema este ca la scadere ne conectam instantaneu, in timp ce cresterea se construieste in timp. S-a constatat, in ultimele sedinte, ca atunci cand americanii au inchis sedinta in crestere, acest gram de optimism era vizibil in debutul urmatoarei sedinte BVB, cu mici tendinte de apreciere. Dar, pe pacursul zilei, se revenea la scaderi considerabile, tocmai pentru ca pietele externe nu sunt singurele cauze ale deprecierilor.
Nu optimismul ridica piata romaneasca, ci banii care trebuie sa intre. In momentele de fata, sunt foarte putini cumparatori, nu au mai ramas decat aceia care acum incep investitiile la bursa si considera un moment bun, care isi creeaza portofolii pe termen mediu si lung", ne-a mai declarat Mihai Chisu.
"Evolutia din perioada imediat urmatoare de la BVB tine foarte mult de ce se va intampla in SUA, criza inceputa in august anul trecut din cauza creditelor din subprime market avand un impact serios asupra economiei americane", crede si Radu Ţaranu.
"Pe termen scurt, criza creditelor ne afecteaza mai mult, dar pe termen lung, suntem afectati si de problemele macroeconomice ale tarii. Dar corelarea cu pietele internationale deriva si din faptul ca de la inceputul anului, pana spre luna februarie, nu se prefigureaza informatii interne foarte importante, de impact major", a mai spus Alin Brendea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.