Moneda europeana a fost cotata, ieri la 3,7106 lei, iar dolarul american la 2,4904 lei, ambele valute fiind in crestere, leul atingand astfel valoarea minima a ultimilor 3 ani in raport cu moneda europeana. La un astfel de nivel investitorii se astea
Moneda europeana a fost cotata, ieri la 3,7106 lei, iar dolarul american la 2,4904 lei, ambele valute fiind in crestere, leul atingand astfel valoarea minima a ultimilor 3 ani in raport cu moneda europeana. La un astfel de nivel investitorii se asteapta o posibila interventie in piata a Bancii Nationale a Romaniei.
"In noiembrie 2007, la un nivel de 3,69 au fost zvonuri in piata ca BNR ar fi intervenit. De aceea, probabil, jucatorii sunt acum reticenti in a lua pozitii pe termen lung" a explicat analistul economic al ABN Amro, Catalina Constantinescu intr-o emisiune a canalului de televiziune The Money Channel. Acelasi punct de vedere este impartasit si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Acesta a declarat la aceeasi televiziune ca "suntem in zona in care BNR ar trebui sa intervina".

BNR, intre Scylla deficitului extern si Charibda inflatiei
In conceptia lui Ionut Dumitru, Banca Nationala ar putea interveni pe piata din mai multe motive. Necesitatea stabilitatii financiare si faptul ca deprecierea leului se vede foarte rapid in nivelul inflatiei, sunt doar doua argumente exemple ale analistului Raiffeisen.
"Avem credite in valuta mai mari decat creditele in lei, iar la o depreciere a valutei nationale, daca cineva s-a imprumutat in euro la momentul in care moneda europeana valora 3,1 lei, deja in momentul de fata cred ca plateste 20% in plus, si poate ajunge in situatia in care nu mai poate rambursa creditul," a explicat Ionut Dumitru.
Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu este, insa, unul dintre cei care se bucura de devalorizare, afirmand ca la acest curs economia ar putea exporta bunuri si servicii in valoare de 3 miliarde de euro pe luna. Un alt efect al leului slab ar putea fi reducerea volumului importurilor, cele doua efecte cumulate ducand la reducerea deficitului comercial, cifrat anul trecut la 22 de miliarde de euro.
Importurile mai scumpe urmeaza sa conduca, insa inevitabil, la majorarea inflatiei, iar in alta ordine de idei leul slab va conduce la majorarea facturilor populatiei, efect de asemenea inflationist. Pentru a contracara o astfel de evolutie BNR are doar doua cai: sa majoreze din nou dobanda de interventie, insa acest lucru ar genera incetinirea productiei sau sa intervina pe piata valutara in sprijinul leului pentru a-l aduce in punctul optim in care permite o anumita reducere a deficitului fara a genera o inflatie semnificativa.
Concluziile analistilor mai sus citati sunt, asadar, pertinente, mai ales ca BNR ar putea si in acest an sa doreasca o evolutie a cursului "in dinti de fierastrau", impredictibila pentru speculatorii valutari internationali, Speculatori care ar putea incerca, in conditiile unui curs predictibil, sa valorifice diferentialul deja mare de dobanzi intre leu (8 la suta) si euro (4 la suta).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.