Inaintea petrecerii aniversare pe care a dat-o sambata seara la Hotelul Howard Johnson, premierul Tariceanu a avut de indurat o intalnire mai putin placuta. El a avut o intrevedere de 30 de minute cu seful statului, pe care l-a anuntat ca vrea sa s

Inaintea petrecerii aniversare pe care a dat-o sambata seara la Hotelul Howard Johnson, premierul Tariceanu a avut de indurat o intalnire mai putin placuta. El a avut o intrevedere de 30 de minute cu seful statului, pe care l-a anuntat ca vrea sa sesizeze iar Curtea Constitutionala in legatura cu Ministerul Justitiei.

Dupa ce a indurat scurta convorbire cu seful statului, premierul Tariceanu s-a dus sa se relaxeze la propria petrecere aniversara, azi implinind 56 de ani. La Hotelul Howard Johnson, Tariceanu a chemat in jur de 150 de prieteni, printre care Dinu Patriciu, Peter Imre, impreuna cu sotia sa, Marina Melescanu, consilierul sau de imagine, Dan Andronic, Mihaela Radulescu, Dan Chisu, George Copos. Dintre colegii de partid, Tariceanu i-a ales pe ministrul de Interne, Cristian David, pe cel al Apararii, Teodor Melescanu, pe primarul Sectorului 1, Adrian Chiliman, pe vicepresedintele Puiu Hasotti. Au "ratat" invitatia Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Radu Stroe. Petrecerea a fost una ca la nunta, dupa cum povestea un participant, lungindu-se pana spre dimineata. Tariceanu nici n-a avut chef de discutii politice, lansand doar cateva amanunte zgarcite despre discutia cu Traian Basescu.

FARA CONCLUZIE. Potrivit unor surse, intalnirea pe care premierul si seful statului au avut-o sambata dupa-amiaza la una din vilele de protocol a ramas fara concluzie, fiecare din cei doi pastrandu-si deciziile anterioare. Presedintele n-a adus argumente noi pentru retragerea Noricai Nicolai, iar premierul Tariceanu i-a spus presedintelui ca nu renunta la nominalizarea acesteia si ca va sesiza iar Curtea Constitutionala, daca nu semneaza decretul de numire in termen de 45 de zile. Tariceanu ar fi respins categoric si varianta propusa de presedinte, aceea de a veni cu Norica Nicolai in fata Parlamentului pentru a obtine un vot de investitura. Sfatuitorii premierului i-au explicat acestuia ca, daca ar accepta sa ceara Parlamentului un vot, s-ar crea un precedent care ar legitima si in alte cazuri refuzul presedintelui de a numi un ministru. Intalnirea s-a finalizat fara o concluzie, presedintele spunandu-i ca isi va anunta ulterior decizia.

TREI VARIANTE. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ne-a declarat ca exista doua instante la care premierul poate depune o plangere: la Inalta Curte de Casatie, in contencios administrativ, astfel incat presedintele sa fie obligat prin hotarare judecatoreasca sa emita decretul de numire, si la Curtea Constitutionala. In privinta votului in Parlament pe care l-ar putea solicita premierul, chestiunea este mai complicata. Desi presedintele l-a trimis pe premier cu Norica Nicolai in Parlament, o asemenea procedura nu exista, Parlamentul acordand vot de investitura numai la formarea unui guvern nou sau la schimbarea compozitiei politice a Executivului, nu si daca este schimbat un ministru individual. Bogdan Olteanu a explicat ca, printr-o fortare a procedurii actuale, premierul poate doar sa vina in Parlament cu tot Guvernul, in care doar Norica Nicolai sa fie singura figura noua, si sa ceara un nou vot de investitura.

Premierul ar putea sa numeasca un interimar la conducerea ministerului Justitiei, sfat care ar veni de la presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. La sefia vacanta a unui minister nu poate fi numit interimar, conform Constitutiei, decat un alt memebru al Cabinetului. Cum singurul jurist din Guvern este ministrul Apararii, Teodor Melescanu, este posibil ca el sa preia temporar si sefia Justitiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.