Un pelerinaj la Muntele Nebo din Iordania este echivalent cu o intoarcere in istorie cu cåteva mii de ani, pentru ca Nebo este locul unde Moise, una dintre cele mai importante figuri ale Vechiului Testament, poarta ultima discutie cu Dumnezeu
Un pelerinaj la Muntele Nebo din Iordania este echivalent cu o intoarcere in istorie cu cåteva mii de ani, pentru ca Nebo este locul unde Moise, una dintre cele mai importante figuri ale Vechiului Testament, poarta ultima discutie cu Dumnezeu inainte de a-si fi aflat sfårsitul. De aceea, ajuns aici, traiesti sentimentul unei unice impliniri, dar si tulburatoarea stare a unei simbolice si nedefinite sperante. Eu am avut bucuria petrecerii unei asemenea stari, in luna decembrie anul trecut, cånd, prin voia Domnului si cu sprijinul prietenului meu Andrei Licher, cel mai important organizator de pelerinaje in Tara Sfånta si Iordania, am calcat pe muntele lui Moise.

La o distanta de numai zece minute de Madaba, celebra localitate iordaniana unde se afla singura biserica crestina din localitate - Sfantul Gheorghe - ce adaposteste cea mai veche harta a Tarii Sfinte sub forma unui impresionant mozaic din secolul al VI-lea, se afla Muntele Nebo. Locul unde Domnul a zis catre Moise: “Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care -l dau in stapanire fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau”.

Profetul care vorbeste fata catre fata cu Dumnezeu
Moise fusese trimis de Dumnezeu sa elibereze poporul din sclavia Egiptului. Nu se cunosc prea multe lucruri despre viata lui Moise. Un lucru insa se stie sigur: el cunostea foarte bine peninsula Sinai. Lui i se atribuie rolul central de profet inspirat.
Cel mai elocvent portret biblic al lui Moise se gaseste creionat la sfarsitul cartii Deuteronomului, care constituie de altfel si concluzia intregului Pentateuh:” Si nu s-a mai ridicat in Israel profet ca Moise, pe care Domnul sa-l fi cunoscut fata catre fata, in toate semnele si minunile, pe care Domnul l-a trimis sa le faca in tara Egiptului impotriva lui Faraon, a supusilor lui si a intregii lui tari, precum si prin toate semnele infricosatoare pe care le-a facut Moise cu brat puternic in fata intregului Israel” (Dt.34, 10-12).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.