Ani in sir, traficantii de tigari si-au vandut marfa in plina strada din genti, fara ca nimeni sa-i deranjeze. Au inceput sa fie mai precauti abia dupa ce o retea internationala de contrabandisti condusa de un primar pedist, prietenul europarlament

Ani in sir, traficantii de tigari si-au vandut marfa in plina strada din genti, fara ca nimeni sa-i deranjeze. Au inceput sa fie mai precauti abia dupa ce o retea internationala de contrabandisti condusa de un primar pedist, prietenul europarlamentarului Sorin Frunzaverde, din care faceau parte politisti de frontiera si vamesi, a fost anihilata anul trecut.

Fiecare inspectorat judetean de politie din Romania are un SIF - Serviciu pentru Investigarea Fraudelor. Politistii mehedinteni de la SIF nu au investigat anul trecut nici o firma, ci numai persoane fizice, dintre care patru au fost cercetate penal. S-au dat 850 de amenzi si s-au confiscat peste 36.000 de pachete de tigari fara timbru, "constatandu-se un usor trend ascendent", conform lui Constantin Radoslav, seful politiei mehedintene. La Timis, 200 de persoane au fost sanctionate de la inceputul anului pentru ca detineau si comercializau tigari netimbrate ori fara documente legale de provenienta, dar nu au fost investigate societati comerciale pentru ca este de competenta Garzii Financiare, dupa cum a precizat subcomisarul Daniel Tudorescu, seful SIF din politia timiseana.

OCTOMBRIE 2007. Omer Radovancovici a fost transferat de la Penitenciarul Timisoara la Penitenciarul Codlea. POLITIST TRAFICANT. In general, cei amendati nu au nici o ocupatie, iar tigarile vin de pe Dunare sau din Republica Moldova si Ucraina, marcile cele mai des capturate fiind Marble, Ronson, Assos, Slims, L&M, Viceroy. La 21 iulie 2007, un echipaj mixt de politie a oprit la Buzias trei autoturisme. Doua dintre ele erau conduse de craiovenii Adrian Lupanescu si Radu Ciobanu, iar al treilea - de Dumitru Hodosan, un agent de politie din Timisoara. Toti transportau 30.000 de pachete de Marble si Ronson, care au fost confiscate, fiind probe la dosar. Cei trei fusesera monitorizati, astfel incat s-a ajuns si la depozitul de unde se facea aprovizionarea: o casa din Mosnita Noua, o localitate aflata la iesirea din Timisoara spre Buzias. De aici, de unde se facea distributia, s-au mai confiscat peste 46.000 de pachete de Assos Slims, L&M, Ronson si Marble. Cu trei zile inainte sa isi prinda colegul in flagrant, politistii reusisera sa-i opreasca in apropiere de Recas, intre Timisoara si Lugoj, pe cei care controlau traficul de tigari din piata timisoreana Badea Cartan. Maricel Hardalau conducea un microbuz in care avea dosite aproape 20.000 de pachete de tigari netimbrate Marble si Ronson, el fiind supravegheat indeaproape de sefii lui, Dusan si Miodrag Vlaici, dintr-un Audi in care se aflau. Atunci cand sunt prinsi, carausii spun ca au cumparat tigarile de pe marginea drumului. Asa a fost si cazul unui aradean care a fost prins la 17 octombrie la intrarea in Timisoara cu 10.000 de pachete. Omul a spus politistilor si comisarilor Garzii Financiare ca a cumparat tigarile cu 9.000 euro de la un necunoscut care statea la marginea drumului intre doua localitati si ca vroia sa le vanda in pietele din Timisoara, castigul fiind de 200 euro. Tigarile au fost confiscate si a primit cadou o amenda de un miliard de la Garda. De la inceputul anului 2007 pana in octombrie, SIF-ul timisean a inregistrat la Parchet cinci dosare penale pentru evaziune fiscala, fiind inceputa urmarirea penala impotriva a cinci persoane in trei dosare, cantitatea de tigari confiscata si depozitata la Politie fiind echivalentul unui tir plin. Pe de alta parte, Tudorescu se confrunta cu o lipsa de personal. Un singur ofiter dintre cei 31 se ocupa de tigari, in conditiile in care pentru combaterea acestui gen de activitate ar trebui infiintat un intreg compartiment.

PE STRADA, CU GENTILE. Inspectorul principal Ciprian Terciu, seful SIF din IJP Caras-Severin, a declarat ca fenomenul nu a mai avut asa amploare cat timp au fost inchise magazinele duty-free si, chiar daca acestea s-au redeschis, situatia este diferita fata de ce se intampla in trecut, pentru ca in 2006 o retea de contrabandisti in care erau implicati oameni politici, ofiteri de Politie de frontiera si vamesi a fost destramata. "Activitatea a scazut foarte mult. Se vede si din oras, mai sunt cateva persoane. Acum sunt mult mai circumspecti, nu ca inainte, cand stateau pe bulevard cu geanta", a mai adaugat Terciu. Practic, ofiterul a confirmat faptul ca vanzatorii de tigari nu erau deranjati nici macar cu o floare de autoritati. Anul trecut, SIF-ul carasean a dat 117 sanctiuni si a intocmit doua dosare penale. In primul dosar, care este la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin si in care a fost inceputa urmarirea penala, 23.000 de pachete de tigari netimbrate, care ulterior s-au dovedit a fi contrafacute, in valoare de 19.000 euro, au fost descoperite in zona portului Moldova Noua. Cel de-al doilea dosar se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale si este legat tot de Moldova Noua. O societate comerciala din alt judet care avea punct de lucru aici nu trecuse in contabilitate aproximativ 3,5 tone de tutun brut, in valoare de peste aproape 160.000 euro. Pe de alta parte, politistii caraseni din cadrul altor servicii, inclusiv de la Circulatie, au confiscat laolalta aproape 32.000 de pachete de tigari si au dat vanzatorilor ambulanti peste 1.400 de amenzi de peste 21.000 lei. Cu toate acestea, in Resita se vand tigari in piete, fiind depozitate la tarabele unde se vand produse electrice; pe bulevarde, sub paravanul unor buticuri cu chinezarii sau pe langa birturi. Politistii se scuza ca nu le pot face nimic vanzatorilor atat timp cat acestia nu au marfa expusa la vanzare. Reteaua pe care ofiterul Terciu a amintit-o si care a dus la un dezechilibru pe piata tigarilor in zona era condusa de Omer Radovancovici, primar pedist al comunei Pojejena de pe clisura Dunarii si prieten la catarama cu Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD, fost ministru al Apararii, fost presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin si actual europarlamentar.

NAIDAS. Magazinul Eurotrade este singurul care mai functioneaza OMER(TA) CARASEANA. Procuroarea Carmen Vranceanu de la Biroul Caras-Severin al DIICOT a intocmit la sfarsitul lui octombrie 2006 un rechizitoriu in care 11 inculpati si 18 invinuiti urmau sa fie trimisi in judecata pentru diferite acuzatii: constituire, aderare la un grup infractional organizat si contrabanda. Conform rechizitoriului, in perioada decembrie 2005-mai 2006 a fost monitorizata activitatea magazinelor duty-free din portul Moldova Veche, unde a actionat o retea de crima organizata transfrontaliera specializata in contrabanda de mare amploare cu tigari, operatiunile fiind favorizate si sustinute de unii functionari corupti din vama si politie. Ideea era simpla: se cumparau cantitati imense de tigari din magazine duty-free apartinand GFS Duty Free Romania SRL, SDV. Free Tax SRL, Santo International SRL, AVA Tour SRL, Distribution General value SRL si SC New Mexico SRL din port, dupa care erau introduse ilegal in tara si vandute apoi in Serbia sau in pietele din Resita, Drobeta Turnu-Severin, Craiova, Slatina si Bucuresti. Reteaua beneficia de masini antemergatoare, dar apela si la santaj ori amenintari de cate ori era nevoie. Dupa cum au aratat procurorii, o cota parte din sumele obtinute din contrabanda erau destinate coruperii si influentarii, in vederea sprijinirii acestor actiuni, a functionarilor vamali si a politistilor din structurile locale, judetene si zonale cu atributii in domeniu.

TIGARILE BAT FUNCTIA. Omer Radovancovici, capul retelei, activa inca din perioada embargoului impotriva fostei Iugoslavii. Mana dreapta a lui Omer a fost George Lupu, seful magazinului SDV Free Tax, care ii coordona pe ceilalti sefi de magazine. Din grup mai faceau parte Ion Cionca, comandantul Inspectoratului Politiei de Frontiera Caras-Severin, numit in functie pe baza relatiilor cu Omer, comisarul Nicusor Cucoana de la Politia de Frontiera Caras-Severin - Compartimentul de Combatere a Infractiunilor Transfrontaliere si subcomisarul Dorin Praja, sef de sector la Moldova Veche, care asigura securitatea transporturilor spre locurile de depozitare din tara sau trecerea tigarilor peste Dunare si pregatea "contrainformativ" gruparea pentru a evita controale venite din esaloanele superioare. Acestor inculpati li s-au alaturat in calitate de invinuiti: Gheorghe Milutin, seful Biroului Vamal Naidas care include si portul Moldova Veche, si Gheorghe Tismanaru, adjunctul sau. Prin intermediul Centrului SECI - Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei -, infiintat pentru lupta impotriva crimei transfrontaliere in regiune si din care fac parte 12 state, a fost anuntat si Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate din Serbia. LA GARD CU COPII. O modalitate mai putin riscanta de scoatere a tigarilor din magazine era vanzarea unor cantitati impresionante catre "vaporenii" sarbi cu stirea autoritatilor vamale. La 13 mai 2006, in cala vaporului au fost gasite de sarbi, in colaborare cu autoritatile romane, 150 de baxuri de tigari. A doua metoda consta in decontarea tigarilor catre calatori reali sau fictivi care tranzitau portul, pentru ca vapoarele aveau o capacitate mica de transport, fata de cat se voia a se vinde. Telefoanele grupului au fost inregistrate, constatandu-se ca din totalul convorbirilor facute de George Lupu, mai mult de jumatate vizau relatia cu autoritatile. Tigarile erau scoase din duty-free prin locul numit "la gard", amplasat in spatele magazinelor, delimitand zona libera. In mod intentionat, spun procurorii, Vama si Politia de Frontiera din zona au ignorat sau cel putin minimalizat importanta acestui gard, in perioada monitorizata neexistand un post de paza la gard, iluminarea lipsind total. Atunci cand se opera se scoteau bucati din gard, tigarile fiind aduse de cei de la duty-free sau de copiii angajati sa care baxurile, iar cumparatorii angro achitau marfa pe loc. Ulterior, in contabilitate se folosea "scanarea", un procedeu de falsificare a tranzactiilor comerciale care consta in trecerea pe numele unui singur cumparator a unor cantitati uriase de tigari intr-un timp foarte scurt si de la mai multe magazine. Un control al Garzii Financiare de la 1 martie 2006 i-a surprins pe cei de la duty-free in timpul operatiunilor de introducere in calculator a tranzactiilor. Imediat, angajatii duty-free s-au inchis in magazine pentru a finaliza falsificarea documentelor. Si au incins telefoanele cu apeluri catre functionarii statului pe care ii cunosteau si de la care asteptau ajutor. In timpul discutiilor, Omer l-a avertizat pe Lupu ca era printre ei un turnator. Comisarii Garzii au avut ceva de asteptat la usi pana sa faca controlul, iar cand li s-a deschis, angajatii duty-free au refuzat sa predea rolele martor care arata cantitatea si numele celor care au cumparat tigari, dar si ora achizitiei. Verificarile au scos la iveala ca 12 oameni care trecusera Dunarea in Serbia cu vaporul au cumparat tigari de aproape 230.000 euro, bonurile de casa fiind emise la un interval de 11 secunde, in conditiile in care trebuiau facute mai multe operatiuni. Anuntat de unii politisti ca urma o perchezitie, Lupu a incercat sa stearga din computer vanzarile. Conform rechizitoriului, suma cu care gruparea lui Omer a pagubit bugetul de stat a fost de aproape 2.000.000 euro.

AMPLASAMENT. Postul Politiei de Frontiera vizavi de duty-free APARARE. Dupa declansarea scandalului, Ion Cionca, fostul sef al Inspectoratului Politiei de Frontiera Caras-Severin, a trimis chestorului principal Nelu Pop, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, un memoriu in care spune ca, "desi au fost dispuse, organizate si executate foarte multe actiuni pentru prevenirea si constatarea infractiunilor de contrabanda cu tigari netimbrate ce provin din magazinele duty-free", nu a avut constatari pe aceasta linie. Gheorghe Ciulei, avocatul lui Cionca, a trimis o cerere de probatiune catre DIICOT Timisoara in care arata ca Lupu fusese racolat ca "persoana de spijin" de Cionca, pentru aflarea detaliilor legate de activitatile de trafic de influenta la angajarea unor cadre in Politia de Frontiera, insa sistase orice legatura cu acesta. "Faptul ca acesta ma contacta telefonic este justificat de legatura de serviciu. Lupu Gheorghe, cand consuma alcool, si o facea des, avea obiceiul sa sune o seama de oficialitati si noaptea, dand telefoane la presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, secretari de stat, generali etc. Uneori, cand acesta se imbata, socrul sau ii lua telefoanele celulare spre a nu vorbi prostii la ele", arata Cionca in petitie. Intr-un alt memoriu catre ministrul de Interne, Cionca afirma ca a fost lucrat informativ, fapt ce reiese din discutiile cu foarte multe cadre din Frontiera, Politie, SRI si solicita ministrului sa faca demersurile de verificare ale acestor aspecte. Rudele lui Cionca sustin ca ofiterul avea inca de la inceput probleme cu Goian, seful DIICOT Caras-Severin si ca procurorul Mircea Andres, seful DIICOT TM, a facut presiuni asupra lui sa angajeze anumite persoane. In mod curios, pentru a nu tine dosarul pe loc, procurorii au decis sa-i imprastie pe cei implicati in contrabanda in mai multe dosare. In dosarul principal au ramas Omer, Lupu si restul amarastenilor, iar pentru ca urmarirea penala fata de Teodor Cristodor, administratorul SDV, nu era finalizata, s-a decis disjungerea. Lui Milutin, seful vamii, si adjunctului sau Tismanaru li s-au disjuns dosarele, separat de Cristodor, pentru a se "a evita temporizarea instrumentarii dosarului". Politistii de frontiera au fost preluati de DIICOT Timisoara, au fost arestati, apoi eliberati, iar acum se judeca in stare de libertate. Cionca si Cucoana au iesit la pensie, iar Praja mai lucreaza la Naidas, fiind pus la dispozitia conducerii.

"LE PERMITE SARBII". Daca la Stamora functioneaza opt magazine, la Naidas, in judetul Caras-Severin, a supravietuit, in urma caderii retelei Omer, unul singur, cel al firmei Eurotrade, dar pe care scrie ca este partener al SC Platinum Leaf Romania SRL, firma care nu exista la Registrul Comertului. Cu Gheorghe Milutin, seful Biroului Vamal Naidas, v-am facut cunostinta anterior, el fiind legat de filiera Omer. Cand am vorbit cu el, nu a scos nici un cuvintel despre implicarea lui, spunand ca: "Noi, confiscari mari de tigarete, infractiuni, nu am avut. De cand s-a deschis duty-free, de la 25 mai, am avut aproape 50 de confiscari, media fiind de cinci, sase cartuse confiscate. Traficul s-a derulat pe persoane fizice, care au trecut pe jos, care ne-au creat probleme. Vorbim de tigarete, nu de un kil de rosii. Le permite si sarbii, nu stiu cu ce cantitati, cat le da voie. Ca stat necomunitar, nu stiu care este legislatia". De cand s-au redeschis, la sfarsitul lunii mai 2007, vamesii din Naidas au facut un singur control la magazinul Eurotrade, unde au dat o amenda de aproape 1.500 de lei. La Naidas s-au confiscat aproape 4.213 pachete, spune Milutin, mai multe decat anul trecut, si s-au dat 49 de contraventii, toate cu avertisment. In timpul zilei, punctul de frontiera era pustiu, insa la ceas de seara, timid, timid, romanii incep sa treaca pe jos granita si poposesc imediat la duty-free. In port la Moldova Veche, magazinele duty-free sunt inchise.

Interceptari Din discutiile dintre George Lupu si subalternul sau Sorin Corcoman reiese ca Teodor Cristodor, patron si administrator la SDV Free Tax, firma la care lucra Lupu, nu da doi bani pe autoritati: "Ba, sa-i f... in gura! Doar toti avem dosare si sa suga p...! Sa vina cu probe, sa-i f... in gura! Ce dracu' va speriati atata? Lasa dracu'! Noi am avut milioane de dolari si am avut probleme si... lasa, nu va mai speriati! Las-o incolo, ca acuma cum este este. Vedem ce facem!". Pentru a-si rezolva problemele, Lupu l-a sunat si pe Sorin Visinescu, patron Trans Euro Impex si partener al lui Lucian Orban, la randu-i patron cu Cristodor la SDV, pentru a cauta o solutie sa isi continue activitatea, cerandu-i sa "ii faca intrare la Ghita Ciobanu". Ciobanu, presedinte PD Timis, a fost sef al Directiei Regionale Vamale Timisoara si a demisionat din functia de subprefect la inceputul lui decembrie 2007. Sorin Visenescu a declarat caa aflat din ziare despre aceasta convorbire. "La vremea aceea, domnul Ciobanu nu mai avea nici o functie incepand cu 2000. Nu vad ce puteri ar fi avut Ciobanu atunci si cu ce sa ma ajute el pe mine din acest punct de vedere. Este foarte posibil ca baiatul asta sa ma fi sunat sa-i fac niste legaturi in zona, dar pentru alte chestiuni", a spus Visenescu. In interceptari mai apar nume de politisti, fosti politisti, dar si Aurel Foghis - seful Garzii Financiare carasene, Sorin Frunzaverde, comisarul de politie Constantin Duvac, seful Directiei Cercetari Penale din Politia Romana IGPR, insa despre ei - nici o vorba in rechizitoriu.
Proiect finantat de Foundation Open Society Institute-Zug, Elvetia


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.