Hillary Clinton a avut o revenire spectaculoasa, depasindu-l pe senatorul Barack Obama cu 3%, in timp ce la republicani a cistigat John McCain.

Rezultatele cursei electorale de marti au contrazis toate sondajele anterioareFoto: Reuters In alegerile primare din New Hampshire de marti, Clinton a obtinut 39% din voturile alegatorilor, fiind urmata indeaproape de Barack Obama, cu 36%. Al treilea s-a clasat John Edwards, cu 17%. La republicani, John McCain a avut 37% din voturi, urmat de Mitt Romney, cu 32%, si de Mike Huckabee, cu 11%, Rudy Giuliani fiind abia al patrulea, cu 9% din voturile exprimate. In urma scrutinului din New Hampshire, Clinton a obtinut 9 delegati la Conventia nationala de nominalizare a candidatului democrat pentru Casa Alba, Obama tot 9, iar Edwards 4, in timp ce, in tabara republicana, McCain va avea la Conventie 7 sustinatori, Romney 4 si Huckabee unul.

New Hampshire a marcat o revenire neasteptata in fruntea „plutonului" democrat pentru Clinton, dupa ce a obtinut un umilitor loc 3 la caucusul din Iowa saptamina trecuta si parea invinsa si in New Hampshire, conform sondajelor de opinie preliminare. Obama spunea ca alegatorii sint un val, iar el este purtat de acesta in campanie. Acum insa se pare ca Hillary Clinton a reusit sa opreasca valul si sa-si reabiliteze reputatia de politician abil si popular. Asa cum noteaza cotidianul britanic „The Guardian", acum o saptamina, rezultatele din New Hampshire ar fi parut pentru Obama un mare succes, dar in prezent, dupa ce a reusit performanta din Iowa, seamana mai mult cu un esec. Faptul ca a pierdut o batalie nu pare sa-l dezarmeze pe Obama, dar nu se stie daca va reusi sa scape pina la urma de eticheta de „neexperimentat" care i-a fost pusa. In ceea ce-i priveste pe candidatii partidului lui Bush, McCain se afla in fruntea acestei competitii, urmat de Romney, care spune ca locul 2 nu este suficient de bun, avind in vedere cite resurse si efort a investit in campania din New Hampshire. Romney are acum o misiune importanta: sa cistige „lupta" cu McCain, saptamina viitoare, in statul Michigan, unde a copilarit si unde tatal sau a fost guvernator in 1960.

Potrivit exit-poll-urilor, Clinton a cistigat in New Hampshire datorita voturilor femeilor, care s-au prezentat la urne in numar-record si au ajutat-o sa obtina o victorie strinsa in fata lui Obama. Spre deosebire de Iowa, unde candidatul de culoare a obtinut o mare parte a sufragiilor femeilor, Clinton a cistigat acum 46% din voturile exprimate de femei, fata de 34% cit a primit Obama. Faptul ca 57% din electoratul democrat este feminin si ca un mare numar de femei, in special cele cu virste de peste 40 de ani, au venit la vot a facut ca balanta sa incline in favoarea lui Hillary.

Criticii speculeaza si spun ca momentul emotional in care Hillary Clinton a fost pe punctul de a izbucni in plins cu o zi inainte, exploatat mediatic cum se cuvine, a avut un rol important in obtinerea acestui rezultat, generind simpatie. Altii spun insa ca stilul sau „foarte personal" de a face campanie a fost eficient in New Hampshire.