Pretul barilului de petrol, care miercuri a atins pragul simbolic de 100 de dolari, s-ar putea dubla in urmatorii zece ani, a estimat joi un expert al Institutului German pentru Cercetari Economice (DIW), transmite AFP monitorizata de Rompres. "
Pretul barilului de petrol, care miercuri a atins pragul simbolic de 100 de dolari, s-ar putea dubla in urmatorii zece ani, a estimat joi un expert al Institutului German pentru Cercetari Economice (DIW), transmite AFP monitorizata de Rompres. "Rezervele de petrol se diminueaza treptat, ceea ce va conduce la cresterea preturilor. Este probabil ca in urmatorii cinci ani, pretul barilului sa ajunga la 150 de dolari, iar in urmatorii zece ani sa ajunga la 200 de dolari", a declarat analistul DIW, Claudia Kemfert, intr-un interviu acordat cotidianului 'Berliner Zeitung'. Miercuri seara, la bursa de la New York, barilul de petrol a atins, pentru prima data in istorie, pragul simbolic de 100 de dolari, pe fondul tensiunilor geopolitice, precum recentele violente din Nigeria, cel mai important producator de petrol din Africa, si al deprecierii dolarului american. Expertul DIW a recunoscut ca nivelul record de 100 de dolari pentru un baril de petrol se datoreaza si achizitiilor speculative, apreciind ca aproximativ 20 de procente din pret se datoreaza speculatiilor. Cu toate acestea, Kemfert considera ca este putin probabil ca preturile sa scada in urmatoarele saptamani. "Ma astept ca in scurt timp barilul de petrol sa ajunga la o valoare de 105 dolari", a avertizat expertul DIW.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.