Petrolul se tranzactiona ieri in urcare cu 1,34 dolari, la 97,32 dolari pe baril, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Ţiteiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat la 95,70 de dolari pe baril, in crestere cu 1,85 dolari. Atacurile ca
Petrolul se tranzactiona ieri in urcare cu 1,34 dolari, la 97,32 dolari pe baril, potrivit Reuters, citat de Mediafax. Ţiteiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a fost cotat la 95,70 de dolari pe baril, in crestere cu 1,85 dolari. Atacurile care au avut loc marti intr-un oras nigerian au amplificat temerile privind intreruperea livrarilor de catre Nigeria, cea de-a opta tara exportatoare de petrol la nivel mondial.
"Avand in vedere atacurile, riscul unei intreruperi a livrarilor de petrol din Nigeria este mai mare decat in ultimele luni", a declarat Olivier Jakob, analist al firmei de consultanta Petromatrix. "Dupa raportul de saptamana trecuta, piata va fi destul de sensibila la un nou declin al stocurilor, prin urmare o noua scadere saptamana aceasta va sustine cresterea preturilor", a declarat un analist din cadrul Commonwealth Bank of Australia, David Moore. Atacurile frecvente ale grupurilor militare, ce au inceput in luna februarie a anului 2006, au condus la reducerea cu aproximativ 20% a exporturilor de petrol provenite din Nigeria. De asemenea, investitorii estimeaza ca stocurile petroliere din SUA au continuat sa scada saptamana trecuta. Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, rezervele americane de petrol au scazut cu 1,8 milioane de barili, pentru a saptea saptamana consecutiv, intrucat rafinariile au procesat mai mult titei. Stocurile de produse distilate, inclusiv cele destinate incalzirii si motorina, au urcat saptamana trecuta cu 300.000 de barili.
Pretul petrolului a urcat cu aproximativ 58% in 2007, cel mai mare avans anual din ultimul deceniu, si a atins nivelul record de 99,29 dolari pe baril pe data 21 noiembrie, in contextul deprecierii dolarului si al scaderii rezervelor americane de titei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.