Multe dintre dosarele fierbinti ale anului trecut isi vor gasi rezolvarea in cursul acestui an Atentate, noi lideri pe scena politica internationala, disparitii, asasinate, acestea sunt numai o parte din evenimentele care au marcat anul 2007. An

Multe dintre dosarele fierbinti ale anului trecut isi vor gasi rezolvarea in cursul acestui an

Atentate, noi lideri pe scena politica internationala, disparitii, asasinate, acestea sunt numai o parte din evenimentele care au marcat anul 2007. Anul care tocmai a inceput se prefigureaza si mai agitat, cel putin in SUA si Rusia, unde doi lideri politici urmeaza sa predea stafeta. UE, la presedintia careia se va afla in urmatoarele sase luni Slovenia, va avea la randul sau o serie de dosare grele de solutionat.

La 16 ani dupa obtinerea independentei, Slovenia a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2008, oferindu-se sa actioneze ca un mediator intre diferitele natiuni balcanice. Ljubljana abordeaza sefia UE cu modestie, dar fara timiditate.

Se asteapta ca provincia sarba Kosovo sa-si declare independenta in urmatoarele saptamani, fapt ce ar putea crea o potentiala criza in sanul UE. Ministrul sloven de externe, Dimitrij Rupel, a spus ca doreste sa rezolve problema Kosovo pana la sfarsitul lunii iunie. Uniunea Europeana va trimite o echipa de observatori civili sa asiste forta condusa de NATO.

Mostenirea iugoslava

Provincia Kosovo a fost administrata de Natiunile Unite din 1999, cand NATO a intervenit pentru a pune capat persecutarii populatiei albaneze de catre sarbi. Slovenia, la fel ca Serbia si Kosovo, a facut parte din fosta Federatie Iugoslava, asa ca se afla intr-o pozitie buna ca mediator, noteaza BBC.

Parlamentul Serbiei a votat deja cu o majoritate covarsitoare in favoarea condamnarii oricarei declaratii de independenta a provinciei Kosovo, avertizand asupra consecintelor pe care le-ar putea suferi tarile care ar recunoaste independenta acestui teritoriu.

Desi votul din parlamentul sarb a fost privit ca un avertisment de catre statele membre UE, ministrul sloven de externe a spus ca de fapt este un mesaj populist adresat mai cu seama populatiei locale inaintea alegerilor prezidentiale din 20 ianuarie.

In Kosovo traieste o minoritate sarba substantiala si au fost proteste fata de proiectul UE de a trimite o misiune care sa se ocupe de politie si justitie. Sarcina Sloveniei ca presedinta a UE va fi sa coordoneze actiunile si deciziile Uniunii. „Vrem sa transformam zona Balcanilor de Vest intr-o zona stabila si previzibila, chiar plictisitoare", a declarat la televiziunea slovena europarlamentarul Jelco Kacin, raportor al Parlamentului European pentru Serbia. „De aceea vrem sa umplem spatiul dintre Ljubljana si Salonic cu tari membre."

Ambitii balcanice

Slovenia s-a alaturat Uniunii Europene in 2004 si este prima fosta tara comunista care preia presedintia rotativa a UE. Ministrul pe probleme europene, Janez Lenarcic, spune ca tara sa va face tot ce poate pentru a accelera procesul de integrare in UE a tuturor fostelor republici iugoslave. „Europa ar trebui sa faca in mod activ mai multe eforturi pentru a ajuta aceste tari", a spus el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.