Rezervele valutare la nivel mondial au depasit 6.000 de miliarde dolari la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2007, rezervele in dolari aflandu-se in scadere usoara, potrivit datelor publicate de Fondul Monetar International (FMI), citat
Rezervele valutare la nivel mondial au depasit 6.000 de miliarde dolari la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2007, rezervele in dolari aflandu-se in scadere usoara, potrivit datelor publicate de Fondul Monetar International (FMI), citate de AP monitorizata de Rompres. "Continuam sa credem ca temerile legate de scaderea masiva a rezervelor in dolari este improbabil sa se adevereasca", au subliniat expertii FMI. Din rezervele alocate de 3.800 de miliarde, aproape 63,8 la suta erau detinute in dolari, in scadere fata de ponderea de 65 la suta pe care acestea le detineau la finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2007. Aproximativ 75,5 la suta din totalul rezervelor valutare la nivel mondial au fost directionate catre guvernele tarilor aflate in curs de dezvoltare, potrivit FMI. "In timp ce procentul rezervelor in dolari a scazut pana la 63,8 la suta la sfarsitul celui de-al treilea trimestru 2007, se pare ca declinul a fost influentat de scaderea dolarului", arata o nota a expertilor monetari ai Bank of America Corp. Expertii Bank of America au aratat, de asemenea, ca o crestere a rezervelor oficiale "a fost dominata de o crestere a rezervelor tarilor in curs de dezvoltare, inclusiv a celor din Asia". Incepand din trimestrul al patrulea al anului 2003, rezervele oficiale ale tarilor industrializate au crescut cu 32 la suta, pana la 250 de miliarde dolari. In acelasi timp, rezervele tarilor in curs de dezvoltare au crescut cu 2.654 de miliarde dolari. Dolarul a scazut cu 11 procente in raport cu moneda euro de la inceputul anului 2007 si cu 24 de procente fata de primele 13 monede nationale de la inceputul anului 2006.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.