Companiile din constructii vor inregistra o scadere a afacerilor si isi vor continua trendul descendent in primele doua luni din 2008, pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, in timp ce in industria prelucratoare, in servicii si in comert
Companiile din constructii vor inregistra o scadere a afacerilor si isi vor continua trendul descendent in primele doua luni din 2008, pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, in timp ce in industria prelucratoare, in servicii si in comertul cu amanuntul activitatea se va accelera in perioada decembrie 2007- februarie 2008, comparativ cu ultimele 3 luni, potrivit unui sondaj al Institutului National de Statistica (INS), citat de NewsIn. "Potrivit opiniilor exprimate in luna decembrie 2007 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza pentru perioada decembrie 2007 - februarie 2008 o crestere moderata a activitatii din industria prelucratoare, o scadere a activitatii din constructii pe fondul caracterului sezonier al acestui domeniu, precum si o crestere in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare", arata o ancheta de conjunctura realizata in randurile managerilor. Se estimeaza ca volumul productiei din sectorul de constructii (sold conjunctural -19%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -10%) va inregistra o tendinta de scadere pentru ultima luna a anului 2007. De asemenea, sectorul de constructii va inregistra o diminuare a numarului de salariati, atat pe total activitate, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii companiilor de constructii mai estimeaza si o crestere a preturilor lucrarilor in acest sector in urmatoarele trei luni. Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) si exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta, explica reprezentantii INS. Productia din industria prelucratoare va creste in intervalul mentionat, avand un sold conjunctural de +6%, potrivit estimarilor managerilor. "Preturile produselor industriale vor inregistra o crestere (sold conjunctural +24%), dar mai putin intensa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +30%)". Potrivit INS, situatia economica din sectorul de servicii va evolua pozitiv pana in februarie 2008, atat pentru totalul activitatii (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In sectorul de servicii se estimeaza o usoara crestere a numarului de salariati si o crestere a preturilor de vanzare sau de facturare .


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.