Se implineste astazi un an de cand presedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist de la tribuna Parlamentului si 51 de ani de la arestarea grupului condus de locotenentul Margineanu, unul dintre eroii necunoscuti ai miscarii anticomuniste d
Se implineste astazi un an de cand presedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist de la tribuna Parlamentului si 51 de ani de la arestarea grupului condus de locotenentul Margineanu, unul dintre eroii necunoscuti ai miscarii anticomuniste din 1956 din Romania. Teodor Margineanu a fost condamnat la moarte prin sentinta Tribunalului Militar Cluj din 29 aprilie 1957, sentinta ramasa definitiva prin respingerea recursului de catre Tribunalul Suprem Militar. Locotenentul Margineanu avea 25 de ani in 1956, cand incerca sa-si puna in aplicare deviza - "afara cu armata sovietica din tara" - folosindu-se de functia si informatiile pe care le avea. A fost executat cateva luni mai tarziu, prin impuscare, in padurea Gherla, pentru crima de inalta tradare. Sentinta este insa valabila si astazi, la fel ca si cele mai multe sentinte date impotriva celor acuzati de "uneltire contra ordinii sociale", de "sabotaj contrarevolutionar", de "subminarea economiei nationale", precum si de alte "crime si delicte contra sigurantei interioare a statului". Potrivit "Raportului final pentru analizarea dictaturii comuniste", intre 500.000 si 2.000.000 de oameni au fost detinuti in inchisori si lagare, deportati sau stramutati ca urmare a activitatii lor "contra regimului". Cercetatorii nu au putut face o evaluare mai exacta din cauza subterfugiilor pe care institutiile represive le foloseau pentru a-si ascunde propriile documente. Cu toate acestea, se poate spune ca sute de mii de fosti detinuti politici au ramas la 18 ani de la revolutie cu sentintele date de tribunalele statului dictatorial, unii dintre ei traiesc inca povara cazierului in care scrie "criminal", altii au murit, iar povara o poarta familiile, fara sa-si mai puna sperantele intr-o eventuala reabilitare.
Traian Basescu a spus acum un an ca "in numele statului roman" cere scuze "celor care au suferit, familiilor lor, tuturor celor care, intr-un fel sau altul, si-au vazut destinele ruinate de abuzurile dictaturii" si ca sustine "necesitatea identificarii unor solutii legale in vederea anularii condamnarilor emise pe baza unor articole cu caracter politic", dar si anularea pedepselor cu inchisoare si munca fortata in baza Decretului 153/1970 privind "parazitismul social", "anarhismul" si orice alt "comportament deviant". De asemenea, seful statului socoteste necesara dezavuarea Legii 5 din 6.08.1978, pe baza careia se putea desface contractul de munca pentru "abateri de la etica si echitatea socialista". Printre propunerile presedintelui Basescu nu se gaseste insa si aceea privind casarea condamnarilor politice din perioada 1945-1965, reabilitarea detinutilor politici sau revizuirea unor sentinte date in perioada ceausista si care au ramas ca infractiuni penale in cazierul unor razvratiti ce incalcau atunci "ordinea statului", dar acum continua sa suporte privatiunile acestui cazier, indiferent daca vor sa ceara un credit sau daca vor o slujba mai buna.
Guvernul a trimis in aceasta toamna Parlamentului un proiect de lege privind reabilitarea celor care au suferit condamnari cu caracter politic in perioada 1945-1989, dar solutiile propuse nu par sa se inspire din legile similare aparute in celelalte state foste comuniste. Chiar imperfect, acest proiect a fost de fapt abandonat de indata ce a ajuns in legislativ, fiindca nici un partid nu s-a angajat sa faca lobby in favoarea fostilor detinuti politici, deoarece politicienii nu vor sa scape de poverile trecutului, preferand sa ramana intr-o istorie cvasiimobila, careia ii lipseste o dimensiune. Dimensiunea data de victimele regimului comunist, de oameni ca Teodor Margineanu, tanarul locotenent care vroia sa-i alunge pe rusi din tara si care in memoria juridica a ramas cu sentinta "crima de inalta tradare", de sute de mii de oameni care au fost chinuiti sau chiar au murit din cauza ca erau "dusmani ai regimului". La un an de la condamnarea comunismului, presedintele Basescu ar putea incerca sa recupereze aceasta dimensiune care lipseste din istoria noastra, aducand Romania in randul tarilor care-si respecta eroii. In Ungaria o prima lege de reabilitare a detinutilor politici a fost data de ultimul guvern comunist, in vreme ce in URSS impacarea cu trecutul s-a facut sub Gorbaciov. Lituania, Cehia si celelalte state din fostul lagar socialist au casat condamnarile pentru delicte politice inca de la inceputul anilor '90.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.