Numarul de morti si cine-s teroristii nu mai sint subiectele de dezbatut la televizor. Posturile mizeaza pe filme tematice sau pe concursuri de memorie.Antena 1 lasa actorii din „Hirtia va fi albastra" savorbeasca despre Revolutie „21, 22. Cine-a tras in noi?" e o intrebare care nu mai preocupa de ceva vreme posturile tv autohtone, o data cu o noua comemorare a evenimentelor fierbinti din decembrie 1989. Televiziunea publica a debutat deja maratonul spiritului revolutionar inca de ieri, cind pe TVR 1 a fost difuzata pelicula semnata de Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost?". Produs in 2006 si laureat cu Premiul Camera d’Or la Cannes, filmul este tocmai o parodie la adresa emisiunilor justitiare cu care televiziunile romanesti si-au obisnuit publicul la ani buni de la caderea regimului comunist. Joi, tot pe TVR 1, incepind cu ora 21.10, jurnalistul francez de origine romana Nicolas Don va discuta, alaturi de invitatii sai, despre revolutii si instaurari de democratii, la modul general, cu referire la documentarul „Culisele revolutiei - Che Guevara", dar si la evenimentele care au schimbat cursul istoriei in Romania. In fine, in ultima productie TVR 1 din acest ciclu, „Acces la succes" (vineri, ora 17.15), Iuliana Marciuc isi va asculta invitatii Catinca Roman si Madalin Voicu povestind despre cum le-a schimbat destinul ziua de 21 decembrie. „Anul acesta incercam sa oferim o privire echilibrata asupra Revolutiei. Oricum nu ies la iveala mari dezvaluri, poate peste 50 de ani. Este un «majorat», la 18 ani, si vom face o dezbatere cu reprezentanti ai societatii civile", explica demersul pentru Cotidianul Dana Deac, director de programe TVR 1.

O alta televiziune care mizeaza pe un film recent cu subiect care face arc peste timp este Antena 1, care va difuza pe 22 decembrie, de la ora 23.30, „Hirtia va fi albastra". Pelicula, regizata de Radu Muntean, prezinta Revolutia romana vazuta din interiorul unui TAB, care in prima noapte de Revolutie avea sarcina sa patruleze prin Bucuresti. „Vom aloca cu siguranta spatii mari si la stiri acestui film", da detalii pentru Cotidianul Cristina Severin, PR manager la Antena 1.

Nici macar televiziunile axate pe stiri nu mai recurg la dezbateri cu tematica decembrista. Realitatea TV defileaza pe 22 decembrie, incepind cu ora 22.00, cu emisiunea „Romania la majorat", gazduita de Cosmin Prelipceanu. Pe un format de quizz show, emisiunea va avea invitati tineri pina-n majorat, care vor fi testati pentru a vedea cit stiu ei despre cele petrecute acum 18 ani. In acelasi platou vor fi prezenti si o serie de actori ai momentului decembrie ’89. Pe tot parcursul acelei zile, Realitatea mai dedica o serie de programe in care protagonisti vor fi tineri nascuti pe 22 decembrie, acum 18 ani, si care vor descrie, la rindul lor, cum a decurs viata lor de atunci. „Dorim sa descoperim ce mai stie tinara generatie despre acele momente", explica pentru Cotidianul demersul Anamaria Lembrau, director stiri la Realitatea TV.

Loc al memoriei colective ramine Internetul. O cautare pe YouTube cu subiectul „revolutie 1989" lasa loc la citeva zeci de rezultate cu aceasta tema. Postarile de acum citiva ani abunda in capturi de pe diverse posturi tv, cu emisiuni in care se dezbat adevarul si eternele discursuri din ultimele zile ale lui ’89, din platourile TVR, din care nu lipsesc Sergiu Nicolaescu, Ion Iliescu sau Petre Roman. Cele de data mai recenta sint axate, in schimb, pe colaje cu imagini decembriste si muzici marca Nicu Alifantis, Vali Sterian sau Ion Aldea Teodorovici. Iar accesarile facute de cei citiva zeci de mii de utilizatori pentru multe dintre filmulete arata inca un interes crescut pentru acele zile.