Au mai ramas doar doua saptamani pana la inchiderea Programului Sibiu CCE 2007. Evenimentele din saptamana 17 – 23 decembrie sunt diverse si pentru toate gusturile.
Televiziunea nationala germana Deutsche Welle si Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 va invita joi, 20 decembrie, la Sala Thalia, la un concert extraordinar sustinut de Orchestra Germana de Muzica Simfonica din Berlin, ultimul concert de acest gen al anului 2007. Orchestra de Muzica Simfonica din Berlin exista din 1946, an in care a fost infiintata ca orchestra a postului de radio, RIAS. Si-a castigat un renume mondial prin dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Kent Nagano, iar recent Ingo Metzmacher. Saptamana viitoare, la Sibiu, veti putea urmari, sub bagheta lui Andrew Manze, artisti exceptionali ce vor interpreta mari opere ale repertoriului lui Johann Sebastian, Anton Webern si Igor Strawinsky. Accesul publicului se face pe baza biletelor puse in vanzare la sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu, la pretul de 5 si 10 lei, in functie de categoria locurilor.
Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal ofera publicului expozitia de pictura Ioan Sbarciu - Markus Lüpertz. Markus Lüpertz, rectorul Universitatii de Arta din Düsseldorf va prezenta o serie de 22 de desene, un cod pentru un viitor care nu poate fi explicat sau inteles, un dans al mortii si al vanitatii, in timp ce Ioan Sbarciu, rector al Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, intervine in tensiunea adusa de Lüpertz cu peisaje serene, dar care ascund provocarea lui memento mori si misterul prieteniei dintre cei doi artisti. Vernisajul expozitiei are loc astazi, cu incepere de la ora 18.00. Expozitia artistilor face parte din proiectul Contemporary Exhibiting.
Proiectia publica a documentarului ‘’Sibiu, dragostea mea!’’ va avea loc tot azi, la Casa de Cultura a Sindicatelor – Sala Mare.
Filmul evoca inceputurile orasului, istoria breslelor, marile personalitati ale istoriei si culturii sibiene, pana la formarea identitatii sale europene. Pe parcursul derularii peliculei vor intervini imagini inedite, comentarii istorice si anecdotice, in inconfundabila interpretare a actorului sibian Ion Besoiu. Simbolurile Sibiului, cum ar Biserica Evanghelica, Podul Minciunilor sau Parcul Sub Arini, apar atat prin amintirile actorului, cat si din evocarea unei reprezentante a generatiei tinere. Nicolle Stanese, care a fost ca si Ion Besoiu, eleva la Colegiul Gheorghe Lazar, completeaza povestea Sibiului cu emotiile istoriei recente. Reprezentanti a doua generatii diferite, cei doi au in comun un oras care respira istorie si cultura, un oras care se dezvaluie la fel, si totusi, diferit pentru fiecare. Filmarile pentru realizarea documentarului, produs de jurnalistul Radu Scutea, au inceput la mijlocul lunii iunie. Accesul publicului se face liber, in limita locurilor disponibile.
In ultima saptamana a Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana, in cadrul manifestarilor care marcheaza inchiderea anului cultural 2007, Sibiul va fi iluminat, timp de trei nopti, de mii de vase cu flacari. Redecorand centrul Sibiului, Cie Carabosse va realiza cadrul perfect pentru visare, pentru a intalni oameni, pentru o plimbare care te face pur si simplu sa te minunezi. Cie Carabosse creaza o alta relatie cu spatiul, cu publicul si cu trairile, folosind combinatia de foc, culoare, miros si caldura flacarilor. Pe langa efectul acestor vase de foc, Cie Carabosse adora sa amestece alte materiale cum ar fi fierul (cu sculptura si structurile metalice proprii), alte medii (sunetul) sau elemente cum ar fi efectele create de apa sau carbunii incinsi. Spectacolul "Instalatii de foc" al companiei Cie Carabosse va debuta pe 23 si va putea fi privit pana pe 25 decembrie, in Piata Mare.