Ultima ora Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a informat ca luni seara, la orele 20.00, ministrul Ludovic Orban a venit personal la Politie pentru a declara producerea accidentului. Orban a spus ca ar fi fost vorba doar despre o tamponare, fara a mentiona nimic despre vreo victima. Intrucat a raportat accidentul la mai mult de 24 de ore de la producerea acestuia, ministrului Ludovic Orban i-a fost retinut permisul de conducere. Ati fost acolo? Cei care au asistat duminica la accidentul de pe soseaua Cotroceni si au facut fotografii relevante sint rugati sa contacteze redactia. Adresam invitatia si celor care pot aduce, ca martori oculari, informatii suplimentare.

Ministrul Transporturilor a fost implicat duminica intr-un accident rutier. Autoturismul Audi A6 condus de Orban a lovit un pieton, a acrosat un Matiz si l-a impins in vitrina unei firme. Orban a fost vazut plecind cu victima de la locul faptei. Evenimentul nu a fost inregistrat la Politia Rutiera. In partea dreapta, pozitia masinilor inainte de producerea accidentului, iar in stinga, reprezentarea lor dupa impact. Grafica: Marius Maties

Ludovic Orban a fost personajul principal intr-un eveniment rutier petrecut duminica, la prinz, in zona Cotroceni, sustin mai multi martori oculari. Potrivit acestora, intre orele 13.00 si 15.00, ministrul conducea o masina marca Audi A6, cu numarul B 108825, pe soseaua Cotroceni, catre cinematograful Cotroceni. In dreptul Strazii Carol Davila, masina lui Orban ar fi derapat si ar fi intrat intr-un alt autoturism, un Matiz alb cu numarul CS 96 CXC, parcat regulamentar pe dreapta, si ar fi lovit si un pieton. Matizul a fost impins, a rupt un stilp de pe margi-nea trotuarului si a fost proiectat in sediul unei agentii imobiliare, indoind tabla de pe fatada acestuia.

Poze despre accident au aparut ieri si pe blogul http://gramos. wordpress.com, impreuna cu urmatorul text: „Ludovic Orban e ministrul Transporturilor. Asta nu inseamna automat ca stie sa conduca pe soseaua Cotroceni dupa zece minute de ninsoare. Cobora in viteza, conducind un Audi, si masina a derapat. A intrat intr-o masina parcata regulamentar si intr-un pieton. Masina parcata a fost proiectata intr-un magazin, dupa ce in prealabil a rupt stilpii de protectie de pe marginea soselei. Domnul Ludovic Orban a plecat sa duca victima la spital. Martorii spun ca el conducea sub influenta alcoolului. Aceiasi martori mai spun ca domnul Orban nu o sa se mai intoarca la locul accidentului. O sa trimita o alta persoana care sa spuna ca a condus masina la momentul respectiv. Vom vedea daca martorii au dreptate".

Autoturismul Audi cu numar de leasingimplicat in accident. Foto: ACMatizul a rupt stilpul cu partea stinga Foto: gramos.wordpress.com Un localnic din zona ne-a povestit ca a vorbit cu seful alimentarei din apropiere, cel care avea in grija Matizul lovit. „Ghici cine era la volan? Chiar Ludovic Orban", s-a plins el localnicului. Acesta ne-a mai confirmat ca i-a auzit pe martori spunind ca Ludovic Orban ar fi coborit din masina si ar fi lasat impresia ca ar fi consumat bauturi alcoolice. Apoi a parasit locul accidentului pentru a transporta victima la spital cu o alta masina. Cel mai apropiat spital de locul accidentului este Spitalul Universitar Bucuresti, unde se afla o sectie de urgente performanta. Doctorul Gheorghe Iana, managerul spitalului, a verificat, la soli-citarea Cotidianului, registrele de primire de la urgente si ne-a declarat ca „intre orele 13.00 si 15.00 la noi nu s-a prezentat nici o persoana cu simptome rezultate in urma unui accident rutier".

Alti martori care au fost in zona, la locul accidentului, au declarat pentru Cotidianului ca la locul faptei au aparut, la putin timp dupa impact, citiva politisti care ar fi luat placutele cu numarul de inmatriculare a masinii lui Orban.

Ieri, pe soseaua Cotroceni, la locul accidentului se mai gaseau citeva resturi dintr-un far de masina si o dulie a becului din far, acoperite de zapada. Se vedeau, de asemenea, radacina unui stilp rupt de pe marginea trotuarului si un altul pe care cineva se chinuise sa-l indrepte. Nu se reparase nici peretele agentiei imobiliare unde fusese indoita tabla fatadei. Angajatii firmei de imobi-liare au declarat ca nu cunosc date despre accident si stiu doar ca „va veni un sofer sa plateasca reparatia". Despre al cui „sofer" era vorba s-au ferit sa spuna. Nimeni nu isi amintea ca in zona respectiva sa fi fost un accident in care sa fi fost implicat ministrul Transporturilor. „Aici, in special la trecerile de pietoni, sint accidente foarte multe. Uneori nici nu ne mai oprim sa le vedem", ne-a declarat angajatul unui magazin din apropiere.Locul impactului cu fatada agentieiimobiliare. Foto: Gabriela SabauIeri, la locul accidentului, se mai aflauurme de far si de bec, alaturi deradacina stilpului rupt in impact.Foto: Gabriela Sabau Seful magazinului alimentar vecin agentiei Manopoly si care se plingea cu o zi in urma ca Orban i-a lovit Matizul a refuzat sa ne vorbeasca despre accident. Intrebat daca Ludovic Orban se afla la vola-nul masinii marca Audi, acesta a raspuns incurcat: „Tocmai asta e, nu vreau sa vorbesc!". Dupa putin timp, un angajat al magazinului a iesit dupa redactorii Cotidianului si le-a spus din fuga: „Este adevarat ca Orban se afla la volan, puteti scrie asta, dar neoficial".

Matizul cu numarul CS 96 CXC apartine fimei C+C din Resita, care se ocupa cu distributia de mezeluri. Cornel Spataru, directorul depozitului din Bucuresti al societatii, a refuzat sa dea detalii despre accidentul caruia i-a cazut victima masina firmei sale. „Mi-ajunge un necaz. Nu vreau sa comentez in nici un fel situatia", a declarat Spataru pentru Cotidianul.

Pina ieri la ora 17.00, accidentul in care a fost implicat Ludovic Orban nu fusese declarat la politie. Nici ca o simpla tamponare si nici ca accident cu victime. „Nu exista un astfel de accident inregistrat. Daca exista martori oculari, sint invitati sa vina la politie pentru a da declaratii. Daca ar fi fost accident, probabil ca ar fi fost si politisti la fata locului", a declarat comisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei.

Seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, comisarul-sef Marian Motoc, ne-a spus si el ca nu are cunostinta despre acest accident si ca nu au fost chemati subalterni pe soseaua Cotroceni la un astfel de eveniment: „Daca exista martori sau fotografii care sa certifice acest accident, lucrurile se pot lamuri foarte simplu", a mai spus Motoc. (Georgeta Ghidovat, Adriana Dutulescu, Dorin Petrisor)

Orban neaga si se ascunde Contactat duminica de Cotidianul, Ludovic Orban a negat ca ar fi fost implicat intr-un accident rutier in cursul acelei zile. Cum ministrul nu parea deloc sigur pe ceea ce spune, reporterul a insistat, moment in care Orban a incheiat brusc discutia: „Sint pe autostrada, conduc, suna-ma mai tirziu". Sunat mai tirziu, Orban nu a mai raspuns la telefon. Nici duminica si nici luni. Aceeasi metoda fiind aplicata in cursul zilei de ieri si de purtatorul de cuvint al Ministerului Transporturilor, Oana Stanciulescu, care, dupa ce ne-a promis o declaratie din partea ministrului pe aceasta tema, n-a mai raspuns la telefon. (Lucian Gheorghiu)

Ce aveau de facut Orban si Politia? Potrivit legii, o tamponare usoara trebuie declarata la Politie in cel mult 24 de ore, dar in cazul in care in urma accidentului a rezultat si o victima, incidentul trebuie anuntat imediat. In acest ultim caz, potrivit Codului rutier, soferii nu au voie sa paraseasca locul accidentului fara incuviintarea Politiei si doar daca starea victimei impune transportarea ei de urgenta la spital. In caz contrar, soferii trebuie sa astepte Politia la locul accidentului si nu au voie sa mute masinile din loc.

Politistii care investigheaza accidentul iau declaratii de la toti martorii prezenti, masoara urmele de frinare, pentru a stabili viteza fiecarui vehicul, le masoara alcoolemia soferilor, indiferent care dintre ei este vinovat de producerea accidentului. In fine, inaintea elaborarii procesului-verbal de constatare, iau declaratii ale soferilor, care contin si schite ale accidentului, desenate de fiecare dintre acestia.

In cazul incidentului de duminica din Cotroceni, politistii au fost vazuti luind numerele de la masina ministrului. Insa Politia neaga ca ar exista date despre inregistarea accidentului. (G.G., D.P.)

Audiul luat in leasing n-a fost ieri in parcul auto al ministerului Ministrul Transporturilor are la dispozitie trei autoturisme Audi, de ultima generatie, iar cel presupus a fi fost implicat in accident nu a fost vazut ieri in parcul de masini.

Martorii accidentului in care a fost implicat Ludovic Orban sustin ca masina avea numar de leasing. Ludovic Orban are la dispozitie trei autoturisme Audi, toate tractiune integrala si full options, dintre care doua au numere de inmatriculare normale (B-10-WMT si B-10-HPH), iar cel de-al treilea e pe leasing si are numarul B 108825.

Primul, un A6 Allroad, a fost folosit si de Miron Mitrea si are un motor de 2,7 litri, supraalimentat. Celelalte doua, printre care si cel avariat, au fost achizitionate in 2005 si sint limuzine A6 cu motoare diesel de 3 litri. Masinile sint dotate cu cutii automate de viteze, sisteme de navigatie - TV LCD, tapiterie perforata din piele. Pretul acestora este in jurul a 60.000 de euro bucata. Masinile sint in inventarul CFR SA, fiind cumparate de aceasta societate, in pofida faptului ca, deoarece pierde bani, aceasta este finantata de la bugetul de stat. Limuzinele au fost date in folosinta conducerii Ministerului Transporturilor.

Ieri, la sediul ministerului se afla doar masina cu numarul B-10-WMT, in care se gasea un sofer extrem de iritat la vederea fotoreporterului de la Cotidianul. „Ce-ti trebuie, pasarica, vrei sa ma dau jos la tine?", a strigat el pe geam in momentul in care s-a vazut fotogra-fiat. Cealalta, B-10-HPH, este folosita de unul dintre consilierii ministrului. Masina cu numar de leasing lipsea si nici nu fusese vazuta in cursul zilei de ieri, dupa cum ne-a declarat unul dintre angajatii ministerului. (Doru Cireasa)

In meciul dintre Ludovic Orban si Codul rutier, scorul este 3-2 In doi ani, ministrul Transporturilor a incalcat Codul rutier de trei ori si a fost pedepsit doar de doua.

In aprilie 2006, pe vremea cind era viceprimarul Bucurestiului, Ludovic Orban a intrat cu masina pe care o conducea intr-un tramvai pentru ca nu s-a asigurat la schimbarea sensului de mers. Jeepul condus de Orban nu era insa al lui, ci apartinea firmei Romstrade, cu care primaria avea contracte in derulare. In urma accidentului, aripa si portiera din dreapta ale masinii conduse de Orban au fost serios sifonate, iar geamul, spart. Pentru nazbitia sa, actualul ministru al Transporturilor a primit acum un an o amenda de 50 de lei. „Masina apartine unui vechi prieten, administrator la aceasta firma. Faptul ca eu conduceam acea masina nu are nici o legatura cu contractele pe care primaria le-a avut cu aceasta firma", a declarat Orban la vremea respectiva.

Un alt accident ce l-a avut ca protagonist pe Orban s-a petrecut anul acesta, in primavara, cind s-a ales cu o amenda de 78 de lei si cu doua puncte de penalizare. Atunci, in timp ce incerca sa parcheze un Daewoo Nubira, el a atins alte doua masini parcate in fata Primariei Capitalei. Pentru accident, Ludovic Orban a dat vina pe gardia-nul institutiei, ce l-a enervat cu indicatiile pe care i le dadea.

O alta isprava prin care ministrul Transporturilor a atacat Codul rutier a fost consemnata vara aceasta in ziarul „Gandul". Astfel, Orban a fost vazut cum a circulat pe linia de tramvai si pe sens interzis pentru a ajunge mai repede decit jurnalistii pe Autostrada Soarelui. „Sint in misiune si am aplicat legea. Am circulat regulamentar. Daca nu am circulat regulamentar, sa imi ia carnetul", a precizat Orban cind a fost chestionat despre felul in care a condus. Pentru aceasta contraventie, Orban nu a fost sanctionat. (Razvan Vintilescu)

Informatii si imagini despre accident, surprinse de un martor, pe www.cotidianul.ro/select Despre parcul auto de lux al societatii CFR Calatori SA cititi pe www.cotidianul.ro/select