Liberalii au desemnat-o ieri oficial pe Norica Nicolai drept succesoare a lui Tudor Chiuariu la Ministerul Justitiei.

Norica Nicolai si-a vazut visul cu ochii Conducerea PNL a decis ieri, cu 28 de voturi pentru si unul impotriva, sa o propuna pe Norica Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei, ramasa vacanta prin demisia lui Tudor Chiuariu. In sedinta Biroului Permanent de Conducere (BPC) al PNL de ieri-dimineata nu a mai existat si o alta propunere, totul fiind decis in aproximativ zece minute. Norica Nicolai a fost propusa chiar de catre liderul liberalilor, Calin Popescu Tariceanu. „Avem nevoie la Justitie de un ministru puternic", a declarat premierul. Faptul ca presedintele PNL este cel care a facut propunerea este intr-un fel surprinzator, deoarece pina in urma cu citeva zile Tariceanu lasase clar de inteles ca ar avea alta optiune. In urma cu o saptamina, la finalul Delegatiei Permanente a PNL, atunci cind trei dintre cei mai influenti vicepresedinti ai partidului, Crin Antonescu, Ludovic Orban si Puiu Hasotti, au anuntat public ca o sustin pe Norica Nicolai, Tariceanu a afirmat ca „pentru postul de ministru ar putea fi nominalizat un membru al PNL sau o persoana din cadrul societatii civile". Mai multe medii de informare, citind surse liberale, afirmau la mijlocul saptaminii trecute ca premierul Tariceanu doreste pe cineva din afara PNL pentru a evita o posibila confruntare pe tema justitiei intre partid si Traian Basescu.

Ieri, inainte de sedinta, premierul Tariceanu a avut - conform unor surse din partid citate de NewsIn -, timp de o jumatate de ora, o intrevedere intre patru ochi cu Norica Nicolai, sursele citate mentionind ca in cadrul discutiei private s-ar fi convenit asupra unor obiective pe care va trebui sa le indeplineasca Nicolai, cum ar fi elaborarea unei strategii de prevenire a coruptiei.

La o ora dupa sedinta BPC, premierul Tariceanu a si transmis Administratiei Prezidentiale propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Tinind cont ca Norica Nicolai va deveni automat si membru al CSM, urmeaza ca ea sa fie reverificata de catre CNSAS. Ieri, presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat ca Norica Nicolai a primit de-a lungul anilor mai multe decizii de la CNSAS de necolaborare cu fosta Securitate, fiind verificata de fiecare data cind a detinut vreo functie pentru care, potrivit legii, trebuia sa depuna declaratie privind colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea din regimul comunist. Norica Nicolai devine ministru, dupa ce numele ei a mai fost pronuntat pentru diferite portofolii. In decembrie 2004, inainte de constituirea guvernului Aliantei D.A., au existat membri in conducerea PNL care o vedeau ministru al Apararii, iar inainte de formarea Cabinetului Tariceanu II, era „data" la Justitie, Interne sau Aparare, dar de propus i s-a propus Ministerul Muncii, portofoliu pe care l-a refuzat.

Prin preluarea Ministerului Justitiei de catre Norica Nicolai se „rezolva" 25% din solicitarile de remaniere facute in ultimele luni de unii lideri ai PNL. In afara lui Chiuariu, cei care solicitau remanierea se mai refereau la ministrul de Interne, Cristian David - pentru lipsa de vizibilitate in presa -, la ministrul Muncii, Paul Pacurariu - pentru ca intrase in colimatorul presei in urma intocmirii unui dosar la DNA -, si la Adrian Cioroianu - pentru gafele comise in contactele internationale.

Nepoata care a facut-o celebra Cazul „Nepoata" i-a adus Noricai Nicolai mai multa notorietate decit orice actiune sau declaratie politica din cariera ei. In aprilie 2006, o persoana straina despre care Nicolai a afirmat ca este nepoata sa a votat in Senat in locul ei. Nici conducerea PNL, dar nici Senatul nu au sanctionat-o pe „matusica", ba mai mult, parlamentarii aproape ca au facut zid in apararea ei. Dincolo de mica ilegalitate „demna" de CV-ul unui ministru al Justitiei, Norica Nicolai s-a remarcat prin opiniile ferme exprimate, nu de putine ori contrare celor sustinute de partid. In Parlament a jucat de multe ori de partea PSD, votind fie proiecte propuse de acestia, cum ar fi modificarea Legii referendumului, sau pledind alaturi de senatori social democrati, asa cum s-a intimplat in 2005, cind s-a pronuntat alaturi de Antonie Iorgovan pentru pastrarea insultei si calomniei in Codul penal. Norica Nicolai este de profesie jurist, inainte de 1989 a fost procuror, dupa care a devenit membru PNTCD, a detinut functia de secretar de stat la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale in perioada 1997-2000, iar din 2000 este senator PNL. In cadrul partidului ocupa pozitia de vicepresedinte si este apropiata lui Crin Antonescu si Ludovic Orban. (D.L.)

Noul ministru este privit cu rezerve de politicieni Theodor Stolojan, prim-vicepresedinte PD-L: „Avem o singura mare rugaminte: daca dinsa va ajunge ministrul Justitiei - sa nu faca ceea ce a facut fostul ministru al Justitiei (n.r. - Tudor Chiuariu), si anume sa schimbe directia luptei de la lupta impotriva coruptiei la lupta impotriva DNA-ului si a autoritatilor judecatoresti".

Mircea Geoana, presedinte PSD: „Este o imensa raspundere pe care si-o asuma, Justitia se confrunta cu o imensa criza de credibilitate si respectabilitate. E o institutie care se bucura de increderea a doar 20% dintre romani, iar Romania detine tristul record de a ocupa numarul unu la coruptie in UE. Sint sanse reduse de imbunatatire a imaginii Justitiei in conditii de razboi intre palate".

Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM: „Personal, ii doresc mult succes si o asigur de sprijinul pentru actiunile bune care trebuie fie continuate, fie incepute".

Sergiu Andon, vicepresedinte PC:„Este mai buna decit predecesorii sai. Este o buna jurista si o practiciana a dreptului. Este un politician mai versat decit Tudor Chiuariu. Norica Nicolai va fi o buna gestionara a treburilor Justitiei, dar nu stiu ca PNL, din care face parte, sa fi lansat public vreun proiect convingator de reforma". (D.D.)

Nicolai: „Situatia nu e roza" Noul ministru al Justitiei promite, intr-un interviu acordat pentru Cotidianul, ca nu isi va aduce celebra nepoata la minister.

Veniti la minister pe un teren minat. Care sint primii pasi pe care o sa-i faceti?

Situatia nu este roza. Sint mai multe variante de Cod penal si cel putin sapte sau opt ordonante si initiative legislative in ceea ce priveste Codul de procedura penala. Prioritatea mea va fi aceea de a elabora un Cod de procedura penala, care sa fie clar, sa respecte principiile juridice de baza si care sa nu mai dea prilejul unor modificari succesive.

Referitor la acest Cod, in Parlament au fost legiferate unele articole extrem de criticate...

Categoric nu sint de acord cu acel termen de sase luni referitor la finalizarea dosarelor. Exista numeroase cauze complexe, mai ales cele ce tin de marea coruptie, cazuri cu elemente de externalitate. Si sa vrei nu poti finaliza o cercetare intr-un termen de maximum sase luni, mai ales atunci cind trebuie sa obtii si probe din strainatate. In ceea ce priveste perchezitia, textul votat in Camera Deputatilor este oarecum confuz. Perchezitia trebuie sa se faca cu mandat, dupa regulile clasice.

Va propuneti sa unificati DIICOT cu DNA?

In nici un caz.

Ati declarat in nenumarate rinduri ca DNA actioneaza la comanda Cotroceniului. Va mentineti acum aceasta pozitie?

Acest aspect a fost perceput public, in mai multe situatii, nu este vorba doar de declaratiile mele, pe care nu le retractez.

Veti continua ancheta demarata de dl Chiuariu la DNA?

Respectiva ancheta a fost finalizata. CSM a intocmit un raport, s-au tras concluziile. Subiectul este incheiat.

In incheiere, o intrebare delicata. O veti include pe nepoata dvs. in echipa dvs. de la minister ?

Daca am ceva ce sa-mi reprosez in activitatea mea parlamentara, este faptul ca am luat-o in sala plenului pe nepoata mea. Mi-am asumat public greseala. In acest caz, insa, cred ca in aceeasi masura in care presedintelui Traian Basescu nu i s-a refuzat de catre electorat, la alegeri, prezumtia de nevinovatie in cazul „Flota", asa trebuie sa beneficiez si eu in egala masura de aceasta prezumtie de nevinovatie.

Totusi, nu mi-ati raspuns concret. O luati sau nu la minister?

Imi este greu sa optez intre Monica Macovei si nepoata mea, deci nu voi lua pe nici una dintre ele in echipa mea de la minister. (L.G.)

Declaratia de avere a noului ministru Norica Nicolai, pe www.cotidianul.ro/select