Biroul Politic Central al PNL a decis, ieri, cu majoritate de voturi ca vicepresedintele PNL Norica Nicolai sa fie propusa drept ministrul al Justitiei. Norica Nicolai a primit 28 de voturi pentru si unul impotriva. Vicepresedintele PNL, senatorul Norica Nicolai, va ocupa portofoliul Justitiei, dupa ce Tudor Chiuariu a demisionat la inceputul saptamanii trecute. Nicolai a fost sustinuta de vicepresedintii liberali cu greutate, precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Puiu Hasotti, candidatura sa avand insa si sprijinul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Procuror de formatie, Nicolai este si una dintre cele mai puternice voci ale partidului si a facut parte si din Comisia juridica a Senatului. Este, fara indoiala, cea mai buna alegere pe care putea s-o faca PNL, in conditiile in care Norica Nicolai este un profesionist in domeniu si printre putini oameni politici care s-au tinut departe de spectacole mediatice, de batutul cu pumnul in piept pe tema Justitiei. Ramane de vazut daca viitorul ministru va sta departe si de interesele politice de orice fel si nu se va transforma intr-o alta Monica Macovei. Miza este foarte mare.

Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, noul ministru desemnat al Justitiei a declarat, ieri, ca nu isi doreste sa fie un ministru "partizan" si ca nu va conduce institutia in "beneficiul neaparat stric politic". "Nu vreau sa-si imagineze cineva ca voi fi un ministru partizan, ca voi conduce un minister in beneficiul neaparat strict politic. Sper ca voi conduce ministerul in beneficiul Romaniei pentru ca are nevoie de o justitie independenta, o justitie profesional facuta, o justitie care sa privilegieze drepturile omului, care sa respecte garantiile procedurale", a precizat senatorul liberal. Norica Nicolai a mai spus ca vrea ca in timpul mandatului Guvernului Tariceanu sa fie finalizate proiectele majore de "codificare". Noul ministru desemnat al Justitiei isi doreste ca primul pas in noua functie sa-l reprezinte evaluarea legislatiei relevante in momentul de fata in batalia impotriva coruptiei. "Am primit acest mandat pentru a gasi cele mai bune formule pentru a limita efectele coruptiei. O principala preocupare a mea este elaborarea, pentru prima oara in Romania, a unei strategii de prevenire a coruptiei. Marea majoritate a tarilor europene au aceasta strategie. Eu nu doresc ca puscariile romane sa fie pline de oameni, eu imi doresc ca legea sa fie respectata constient si asumata de cetateni. Nu cred ca penalizarea indivizilor este regula, pentru ca respectul fata de lege trebuie sa fie pentru toti romanii, inclusiv cei care sunt magistrati si sunt angrenati la acest sistem de administrare a justitiei, o prioritate", a mai aratat Norica Nicolai. Senatorul PNL a subliniat faptul ca isi doreste, alaturi de echipa pe care o va conduce, sa stabilizeze declinul de imagine al justitiei romanesti. "Doresc ca Justitia sa fie realizata in forul ei de realizare, in sala de judecata. Nu-mi doresc o justitie de opereta, de parada, ci o justitie respectata de toti cetatenii si-n care oamenii sa aiba incredere", a conchis ministrul desemnat al Justitiei.
Norica Nicolai a mai mentionat: "Doresc sa opresc declinul de imagine a justitiei din Romania".

Presedintele PSD Mircea Geoana s-a aratat sceptic in legatura cu sansele Noricai Nicolai de a schimba in bine lucrurile din Justitie. "Sarcina doamnei Nicolai este una foarte dificila si, in conditiile de razboi intre Palate, vad sanse destul de reduse ca sa se poata simti o imbunatatire in activitatea Justitiei din Romania", a spus Geoana. El a adaugat ca noul ministru al justitiei isi asuma „o imensa raspundere" preluand portofoliul ministerial in conditiile in care, Justitia se afla in momentul de fata intr-o mare criza de respectabilitate si credibilitate. A.M.PRESS

Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas i-a urat succes noului ministru al justitiei, senatorul PNL Norica Nicolai. „Personal, ii doresc mult succes si o asigur de sprijinul meu pentru actiunile bune care trebuiesc fie continuate, fie incepute", a spus vicepresedintele PRM, care nu a dorit sa comenteze prea mult numirea lui Nicolai in functia ministeriala, apreciind ca este vorba despre un atribut al primului ministru pe care acesta si-l poate exercita cum crede de cuviinta.

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator (PC), deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ca PC sustine propunerea Noricai Nicolai la functia de ministru al Justitiei. " Membrii Partidului Conservator au o parere foarte buna despre Norica Nicolai. Credem ca este o propunere meritata atat ca urmare a activitatii politice, cat si profesionale. Ii dorim succes si credem ca aceasta propunere trebuia facuta mai demult. O apreciem pe Norica Nicolai si apreciem si propunerea care o vizeaza", a spus Bogdan Ciuca. A.M.PRESS