Rusia a inceput sa livreze combustibilul nuclear uraniu 235 pentru centrala atomica de la Bushehr (Iran), anunta un comunicat al intreprinderii ruse Atomstroiexport. "Livrarea combustibilului nuclear catre Iran se efectueaza strict in conformitate cu
Rusia a inceput sa livreze combustibilul nuclear uraniu 235 pentru centrala atomica de la Bushehr (Iran), anunta un comunicat al intreprinderii ruse Atomstroiexport. "Livrarea combustibilului nuclear catre Iran se efectueaza strict in conformitate cu acordul interguvernamental ruso-iranian cu privire la constructia centralei de la Bushehr si cu normele impuse de Agentia Internationala pentru Energie Atomica", potrivit comunicatului.
Rusia este obligata sa livreze combustibilul nuclear cu sase luni inainte de darea in exploatare a centralei de la Bushehr. Comunicatul precizeaza ca livrarea se va derula in etape, pe o perioada de doua luni. Atomstriexport va livra 163 cartuse principale si 17 cartuse auxiliare de uraniu imbogatit, necesar incarcarii initiale a reactorului cu apa usoara. Moscova da asigurari ca, dupa utilizare, combustibilul va ajunge inapoi in Rusia, pentru prelucrarea ulterioara si depozitare, conform acordului ruso-iranian semnat saptamana trecuta.
Construirea centralei de la Bushehr, proiect cu valoarea estimata la un miliard de dolari, pe care Rusia l-a preluat de la compania germana Siemens in 1994, a fost intrerupta de mai multe ori, pe fondul tensiunilor vis-a-vis de programul nuclear iranian, pe care Occidentul il considera un program militar. Livrarea combustibilului de catre Rusia va avea, se pare, repercusiuni diplomatice, deoarece SUA si alte state au cerut Moscovei sa nu actioneze in acest fel. Pe de alta parte, un inalt oficial iranian a declarat luni, pentru agentia Reuters, ca Teheranul nu va inceta sa produca uraniu imbogatit nici dupa livrarea de catre Rusia a combustibilului nuclear necesar primei centrale nucleare iraniene.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.