Ministrul Cristian Adomnitei a lansat ieri noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic. Proiectele, postate pe site-ul www.edu.ro, vor fi in dezbatere publica timp de o luna.
In opinia mi
Ministrul Cristian Adomnitei a lansat ieri noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic. Proiectele, postate pe site-ul www.edu.ro, vor fi in dezbatere publica timp de o luna.
In opinia ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, proiectele flexibilizeaza sistemul de finantare, dau importanta scolilor si ofera deschidere universitatilor. Sugestiile si amendamentele aduse proiectului vor fi analizate si evaluate si, daca va fi cazul, vor fi integrate in proiecte, care apoi vor fi depuse pentru aprobare in Parlament. Potrivit viitoarelor reglementari, invatamantul obligatoriu se va extinde de la 10 la 13 ani. Invatamantul preuniversitar va cuprinde educatia timpurie (anteprescolara - 0-3 ani), prescolara (trei grupe intre 3 si 6 ani), primara (clasa pregatitoare si clasele I-IV, gimnaziala (clasele V-IX), liceala (clasele X-XII/XIII, inclusiv educatia profesionala, inclusa in invatamantul liceal, filiera tehnologica) si postliceala (1-3 clase).
Ministrul a mai vorbit despre admiterea in liceu, scolile putand sa-si organizeze propriul examen de intrare. In privinta invatamantului superior, noul proiect pune capat "clanurilor", orice personalitate care ocupa o functie de conducere intr-o universitate neputand avea o ruda, mergand pana la gradul IV, care sa detina o astfel de functie de conducere in aceeasi institutie.
Prezent la lansare, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Adomnitei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a meditatiilor in invatamant, subliniind ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea ulterior elevilor lectii in particular.
Printre invitati s-a aflat si Traian Basescu, ale carui pareri au fost opuse. El a criticat proiectele, subliniind ca nu contin si un statut al elevului si studentului si nu sunt in acord cu concluziile raportului intocmit de comisia prezidentiala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.