A fost Cinemaiubit 2007: aglomeratie, sala de la Studio arhiplina la vizionarile de dupa ora 19, unerori si inainte, studenti entuziasti, criticand taios filmele colegilor prin fluieraturi sau apaludand din toata inima cand era cazul, acelasi prea putin sarmat Laurentiu Damian si discursurile sale interminabile, studentii de la actorie cu cateva momente imperfecte, dar pline de prospetime si... bineinteles filmele... Orice ar spune organizatorii, care, de altfel, au marturisit asta mai mult sau mai putin voalat, festivalul Cinemaiubit este facut pentru a promova studentii UNATC-ului. Colegii lor de la universitatile particulare din Romania sunt numai bine veniti pentru a pune intr-o lumina mai buna filmele colegilor de la stat si, de obicei, se achita bine de aceasta datorie, prin amatorism, subiecte penibile sau tratate superficial. Altceva se intampla cu reprezentantii scolilor straine, care au oferit o selectie buna, de filme facute cu talent, multa munca si, nu in ultimul rand, bugete vizibil mai mari decat cele ale romanilor fie ei de la stat sau de la particular. Dar rolul acestora, a ramas unul secundar, necesar pentru acreditarea Festivalului in circuitul international. Chiar daca insusi profesorul Laurentiu Damian a marturisit ca productiile straine au fost net superioare celor romanesti, carora nici nu li se poate cere sa concureze, de exemplu, cu o scoala masterala cum e cea din Lodz, juriul a acordat, totusi, majoritatea premiilor studentilor UNATC. Dintre cele 24 de premii, doar 9 au plecat in Polonia, Bulgaria, Germania sau Israel.
Marele premiu a fost atribuit filmului "Stefan" in regia Stancai Radu, in care se vede, evident, influenta maestrei Elisabeta Bostan. Pelicula este bine facuta, actorii sunt bine condusi, de remarcat micutul Daniel Alexandru care, spune tanara regizoare, avea intr-adevar varsat de vant in timpul filmarii. Foarte tanarul actor face fata cu succes Mihaelei Teleoaca si lui Mihai Constantin. Totusi, scenariul are aceeasi hiba ca in majoritatea filmelor prezentate: "de foarte multe ori scenaristii (care, de obicei, sunt chiar regizorii) nu stiu cum sa-si termine filmul, astfel incat povestea e finalmente compromisa". L-am citat mai sus pe criticul de film Valerian Sava in cronica pe care a facut-o Festivlaului Cinemaiubit de anul trecut. Se pare ca nu s-au schimbat foarte multe lucruri de atunci.
Premiul special al juriului "Cristian Nemescu" a fost atribuit lui "Tolya" in regia lui Rodeon Brodsky. Poate si pentru ca presedintele juriului a fost Marcin Malatynski, prodecan al Scolii din Lodz, celelalte scoli de film din strainatate nu au avut nicun reprezentant si nici nu au mai primit vreo distinctie atat de importanta in acest festival. Cel mai bun scenariu, acordat de HBO, a revenit Simonei Ghita si Mariei Savulescu pentru "Interior. Scara de bloc". Filmul m-a surprins placut prin dialogurile si personajele foarte credibile, la care se adauga un umor mai rar intalnit in filmele romanesti, un haz de necaz fara elucubratii lirice sau frustrari strigate. Actorii (Tudor Istodor aproape omniprezent in filmele din festival, Simona Ghita, Luminita Gheorghiu, Gabriel Spahiu si el ubicuu, Vlad Ivanov) sunt firesti, foarte bine alesi, parca asitam la un reality show cu noi si vecinii nostri de bloc. Totusi, chiar si premiantul pentru scenariu este deficient de final.
Premiul de regie "Abis Studio" a fost inmanat de Eugen Serbanescu lui Paul Negoescu pentru "Radu+Ana", o glumita cinematografica, bine facuta, nedeficienta de final, cu situatii si personaje comice, caricaturale, schematice, ca urmare, pelicula ramane o glumita, tanarul regizor avand in urma filme mai bune. "Radu+Ana" a mai convins si Asociatia Criticilor de Film, care
i-a acordat prin Viorica Bucur, trofeul sau. Premiul rectorului UNATC a fost atribuit filmului "Before down" in regia lui Balint Kenyeres,
Premiul Pro Cinema a fost inmanat de Cristian Tudor Popescu lui Vlad Trandafir pentru "Sinopsis: Docu-drama", motivatia formulata de C.T.Popescu fiind "urechea textuala mozartiana". Dincolo de dialogurile firesti, situatiile de viata recognoscibile, putinul umor, aceeasi convingatori Tudor Istodor si Gabriel Spahiu, alaturi de alti actori care joaca bine, filmul nu impresioneaza cu nimic.
Premiul Kodak pentru imagine a revenit lui Mihai Bumbu pentru "Ochiul meu stang". Premiul pentru montaj i-a fost acordat Boguslawei Furga pentru filmul "Porno" in regia lui Jean Wagner. Nu am vazut filmul si nu am ajuns la proiectia lui din timpul concursului, iar la vizionarea filmelor castigatoare nu au fost proiectate decat cele romanesti (?!), dar amici de-ai mei cineasti sau critici de film erau de parere ca merita marele premiu. In ciuda titlului, este vorba de "povestea primei iubiri".