Initial culturile de soia erau folosite ca ingrasamant natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au facut posibil consumul de catre oameni.


In procesul de produ
Initial culturile de soia erau folosite ca ingrasamant natural. In timp, din cauza nevoii crescute de alimente (Imperiul Chinez se extindea), s-au dezvoltat metode care au facut posibil consumul de catre oameni.


In procesul de productie si procesare se folosesc toate metodele moderne: organisme modificate genetic, pesticide si diverse alte substante chimice (de la aluminiu la produse petroliere) care se pot regasi si in farfuriile noastre. Metodele traditionale au fost inlocuite de cele moderne, ieftine, dar care transforma un aliment cu potential pozitiv intr-un pericol pentru sanatatea noastra.


Isoflavonele sunt substante gasite in plante, cu efect asemanator cu hormonii estrogeni. Multa vreme s-a crezut ca au efecte benefice in prevenirea cancerului, ameliorarea efectelor menopauzei, reducerea riscului bolilor cardiace. Totusi, in ultimii ani au aparut si pareri contra, deoarece s-a constatat ca pot accelera cresterea tumorilor. Medicii nutritionisti din intreaga lume, precum si diverse autoritati de stat eu emis avertizari in acest sens. In conditii normale, estrogenii din soia nu ar trebui sa reprezinte un pericol major, insa omul modern este expus la o cantitate mare din aceste substante si din alte surse, ducand in final la cantitati echivalente cu pastilele anticonceptionale.


FERTILITATEA SI POTENTA. Actionand ca un hormon feminin, aceste substante din soia pot interfera cu reglarea naturala a sistemului nostru endocrin. Atat in studiile facute pe animale, cat si in observatiile asupra fertilitatii si natalitatii la oameni au aparut semnale de alarma privind o legatura intre consumul de soia si scaderea fertilitatii feminine si masculine. La barbati, scaderea nivelului de testosteron se traduce in apetit sexual si potenta sexuala scazute. Unii autori au ajuns sa spuna despre soia ca este "pastila anticonceptionala vegetala".


PERIOADA SARCINII. Femeile care au o cantitate mare de soia in dieta dau nastere la copii cu o greutate mai mica si cu probleme de dezvoltare a creierului. De asemenea, ei sunt mai predispusi la probleme ale glandei tiroide, mai tarziu, in viata. In special baietii care sunt hraniti cu formule care includ soia (absenta laptelui matern sau diverse intolerante si alergii la lapte) risca la maturitate sa aiba organe sexuale insuficient dezvoltate, energie scazuta si fertilitate redusa. De asemenea, riscul de ginecomastie (dezvoltarea tesutului mamar la barbat) este mai mare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.