Patru luptatori si cinci eroi martiri, carora CNSAS le-a dat verdict de colaborare cu Securitatea sau au facut politie politica inainte de 1989, vor ramane fara certificatele de revolutionar, care le vor fi retrase, anunta Hotnews.

"E o prevedere legala. Cei care au facut politie politica nu au voie sa primeasca certificat de revolutionar. S-a mers la toate dosarele celor care au depus cerere ori aveau certificate, am transmis CNAS si in acest moment, am primit rezultatele. Pe de alta parte, daca au si primit certificate li se vor retrage. Au fost deja trei, patru persoane care au cerut sa nu li se mai preschimbe certificatul. Sunt noua cazuri in care CNSAS a aratat ca sunt persoane care au colaborat", a declarat marti fostul secretar de stat, Petrisor Morar.

Cei noua sunt: Vasiliu Florin Vlad Sebastian - presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Galati, Balaci Nicolae - liderul unei asociatii de revolutionari din Bihor, Bratu Roman Filica, Dragomirescu Mihai Liviu, Gradinaru Dumitru, Behehuz Ioan, Mehedintiu Sandi - actulul preot al Bisericii Coltea din Bucuresti, Zeana Corneliu si Gheorghe Trosca.

"Celor in viata li se retrage certificatul, li se iau banii si li se intocmeste dosar penal pentru fals in declaratii pentru ca ei au dat toti o declaratie pe propria raspundere ca nu au fost ofiteri sau colaboratori" a declarat presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea.