>> Intreprinzatorii mici si mijlocii cer externalizarea activitatii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, din cauza procedurilor greoaie de inregistrare a marcilor.
>> Reprezentantii Oficiului sustin ca acuzatiile patronilor nu se justifi
>> Intreprinzatorii mici si mijlocii cer externalizarea activitatii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, din cauza procedurilor greoaie de inregistrare a marcilor.
>> Reprezentantii Oficiului sustin ca acuzatiile patronilor nu se justifica, in conditiile in care certificarea unei marci dureaza din ce in ce mai putin.
Patronii reuniti in consiliul national al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au solicitat Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) scurtarea procedurilor de inregistrare a marcilor si acces liber la baza de date a OSIM, prin publicarea pe Internet a tuturor marcilor inregistrate. Intreprinzatorii au aratat ca intarzierile care apar la OSIM le provoaca disfunctionalitati in activitate. Potrivit legii, marca reprezinta un semn care "permite unui fabricant sau unui comerciant, in raporturile sale cu clientela, sa-si identifice produsele sau serviciile in raport cu cele ale concurentilor sai. Marca are valoare economica si constituie un bun". Marcile nationale de produse si servicii sunt protejate prin inregistrarea lor la OSIM sau la Oficiul european de brevete; in acest ultim caz, ele devin marci comunitare, care se pot folosi in toate tarile UE.
In replica, reprezentantii OSIM au aratat ca termenele de certificare a marcilor sunt mult mai scurte in Romania, comparativ cu alte tari, si ca toti comerciantii au acces liber la Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuala.
"Cerem modificarea procedurilor de inregistrare a marcilor prin introducerea unor termene mai scurte de certificare. In prezent, termenul legal de certificare a marcilor este de noua luni, insa acesta in multe cazuri nu se respecta. Sunt mii de firme care asteapta mai mult de noua luni sa le fie inregistrate anumite produse de catre OSIM", a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. El a explicat ca unele firme romanesti prefera sa-si inregistreze marcile proprii in alte state europene, unde termenele de certificare sunt mai scurte. Aratand ca intarzierile care apar la nivelul OSIM sunt cauzate pe de o parte de "capacitatea tehnica redusa a oficiului", iar pe de alta parte de "managementul neperformant", Nicolescu a sugerat externalizarea activitatii de certificare a marcilor: "OSIM ar putea externaliza aceasta activitate daca nu poate face fata din punct de vedere tehnic".
OSIM respinge acuzatiile patronilor de IMM-uri, considerandu-le nefondate. "Durata obtinerii unei marci este de noua luni, dar reusim sa o reducem deseori la sase luni si chiar la cinci luni-cinci luni si jumatate. In alte tari, marcile se obtin in perioade mult mai lungi, de pilda 12 ani in SUA sau opt ani in China. Anual, avem 30.000 de cereri de marci si 30 de oameni fac toate verificarile necesare, astfel incat sa nu fie atribuita gresit vreo marca. De altfel, in Parlament urmeaza sa se discute noua lege a marcilor, care prevede micsorarea timpului de obtinere a acestora, prin scurtarea procedurilor. Astfel, dupa publicarea cererii marcii in Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuala, daca nu face nimeni contestatie, se intra in examinare si astfel durata obtinerii marcii se scurteaza", a precizat Valeriu Geambazu, purtatorul de cuvant al OSIM. El a aratat ca datorita integrarii in UE, numarul cererilor de marci a crescut foarte mult, deoarece firmele autohtone vor sa-si protejeze bunurile comercializate.

Marcile inregistrate, pe Internet!
Pentru imbunatatirea procedurilor de inregistrare a marcilor, Consiliul IMM-urilor mai propune, printre altele, asigurarea unei transparente depline in domeniul marcilor, prin publicarea pe site-ul OSIM a procedurii si a tuturor marcilor inregistrate, precum si asigurarea accesului liber al comerciantilor la baza de date a oficiului.
Oficialii OSIM dezmint insa si acuzatiile potrivit carora comerciantii n-ar avea acces liber la bazele de date ale OSIM. "Domniile lor nu prea cunosc despre ce este vorba. Toate cererile de marci sunt publicate in Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuala - sectiunea Marci, publicatie lunara care se poate consulta atat la sediul nostru, in sala de lectura, cat si pe CD-rom, al carui pret este modic", a spus Valeriu Geambazu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.