Primele zile de iarna grea au lovit din plin judetele Moldovei. Zapada cazuta a blocat zeci de drumuri judetene si a ingreunat circulatia pe drumurile nationale, iar viscolul a rupt cabluri de electricitate, lasand sate intregi in bezna.

D
Primele zile de iarna grea au lovit din plin judetele Moldovei. Zapada cazuta a blocat zeci de drumuri judetene si a ingreunat circulatia pe drumurile nationale, iar viscolul a rupt cabluri de electricitate, lasand sate intregi in bezna.

Departamentul Corespondenti

In judetul Vaslui, iarna a creat probleme serioase pe toate drumurile. Peste 20 de drumuri judetene au fost blocate, in ultimele 48 de ore, de caderile de zapada, in timp ce pe mai multe drumuri nationale s-a circulat foarte greu, iar 10.000 de persoane au ramas fara curent electric. La intrarea in judet dinspre Bacau politia rutiera a organizat filtre, oprind toti conducatorii de camioane care nu aveau lanturi si obligandu-i sa le monteze. "Desi i-am avertizat pe conducatorii auto, acestia nu tin cont de sfaturile noastre si au iesit in trafic nepregatiti de iarna, punandu-si viata in pericol", a declarat subcomisarul Iulian Munteanu de la Politia Rutiera. In satul suletea, timp de mai bine de 24 de ore oamenii au stat fara curent electric. "S-a luat lumina pe la 11 noaptea si de atunci ne necajim cu lumanarea, cu lampi, cu ce avem, din cauza zapezilor. A cazut zapada mare, a batut vantul, furtuna mare. Asa este viata. Anul trecut, iar a cazut curentul, vreo 10-11 zile, tot din cauza zapezii. Asa este la tara", a declarat Maricica Petrache, din suletea. Ambulantele au intervenit cu greu la urgente, in zonele rurale, acolo unde vantul a vicolit zapada, creand troiene de pana la un metru inaltime.
Caderile de zapada din ultimele 48 de ore au condus la afectarea mai multor linii de joasa si medie tensiune si in Vrancea. Astfel mai multe sute de case din localitatile Gugesti, Bogza, Vizantea, Ruginesti si Bontesti au ramas in bezna inca de la finele saptamanii trecute. Interventia echipajelor de la Electrica Focsani este ingreunata de drumurile acoperite cu zapada. Circulatia pe drumurile nationale si judetene din Neamt se desfasura ieri in conditii de iarna, impunandu-se interventia utilajelor pentru inlaturarea zapezii si imprastierea materialului antiderapant. Sambata, viscolul a dus la reducerea vizibilitatii iar pericolul producerii deraparii a impus restrictionarea traficului greu pe drumul Girov - Hanul Ancutei. Cele mai dificile conditii au fost in zona Roman, unde cantitatea de zapada a fost mai mare iar ieri continua sa se circule doar pe o banda pe drumul Borlesti-Tazlau. Conform Dispeceratului Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt, "de la acumulare Izvorul Muntelui pana in aval cu 800 metri de puntea ACH, pe o lungime de 2,6 km, exista aglomerari de zai cu grosimi de la 0,2 la 0,5 metri". Pericolul producerii inundatiilor nu era insa iminent.
In judetul Suceava au fost, in cursul zilei de sambata, blocaje pe opt drumuri judetene. Toate acestea au fost determinate de zapada care a cazut din abundenta pe sosele si care a facut ca traficul rutier sa fie restrictionat. In cursul zilei de duminica situatia se remediase, nemaifiind inregistrat nici un blocaj. Ieri, pe drumurile nationale se circula in conditii de iarna. Administratorii drumurilor judetene si nationale din Botosani au fost nevoiti sa scoata in noaptea de vineri spre sambata si sambata dimineata toate utilajele pentru a curata sectoarele de drum afectate. Reprezentantii ISU au recomandat soferilor sa-si echipeze masinile pentru iarna si sa nu mearga cu viteza.

>> Fracturi
In doar cateva ore, la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" din Iasi peste 50 de pacienti au beneficiat de asistenta de urgenta ortopedica-traumatologie. Cauza principala a fost patinoarul format pe trotuarele Iasiului dupa prima ninsoare abundenta. Pacientii sunt cu varste intre 18 si 77 de ani. "Cele mai multe cazuri sunt cele de fracturi de pumn, de humerus, luxatii scapulohumerale, fracturi de glezna si de col femural. Sunt peste 15 cazuri internate in vederea interventiei chirurgicale", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.