Cotatiile pentru martie ale leului stabilite pe piata monetar-financiara din Sibiu au atins nivelul de inchidere de 3,55 lei/euro, potrivit datelor institutiei.
"In piata la termen de la Sibiu, preturile pentru prima luna de primavara din 2008,
Cotatiile pentru martie ale leului stabilite pe piata monetar-financiara din Sibiu au atins nivelul de inchidere de 3,55 lei/euro, potrivit datelor institutiei.
"In piata la termen de la Sibiu, preturile pentru prima luna de primavara din 2008, au fost luni de 3,5295-3,55 lei, marti si miercuri tranzactiile realizandu-se in culoarul 3,529-3,54 lei. Maximul saptamanii a fost atins vineri, 3,5699 lei, de la o deschidere de 3,53 lei", a informat Bursa din Sibiu. Brokerii pietei derivativelor recomanda tranzactiile valutare ca un mecanism de acoperire a riscurilor pietei, folosit din in ce mai mult de exportatori. Datorita unei aprecieri masive a leului in prima jumatate a anului, exportatorii care au jucat pe contracte futures pe leu au recuperat astfel pierderile rezultate din fluctuatiile cursului. "Operatiunea de hedging ofera posibilitatea de blocare a cursului la un anumit nivel in schimbul imobilizarii unei sume reprezentand circa 10% din aceea care ar trebui imobilizata pe piata valutara", explica brokerii. Avantajul este ca exportatorul va vinde contracte la termen pe leu la pretul la care va factura si marfurile.
Daca moneda nationala inregistreaza fluctuatii mari, spun brokerii, exportatorii sunt protejati pentru ca vor inregistra un profit din tranzactiile pe piata derivativelor, care poate compensa pierderile comerciale rezultate din diferentele de curs. Daca moneda nationala se depreciaza, cei care sunt in situatia de a-si acoperi riscurile sunt importatorii. Ei pot paria, prin contracte la termen, pe o valoare a cursului care le poate acoperi pierderile, spun brokerii din Sibiu. Investitorii au plasat saptamana trecuta in piata instrumentelor derivate din Sibiu (BMFMS) aproximativ 236 milioane lei (67 milioane de euro).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.