Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va plati, anul viitor, catre pagubitii Fondului National de Investitii o suma estimata la 400 de milioane de lei, echivalentul a 113,5 milioane de euro. In contextul privatizarii CEC, AVAS a preluat

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va plati, anul viitor, catre pagubitii Fondului National de Investitii o suma estimata la 400 de milioane de lei, echivalentul a 113,5 milioane de euro. In contextul privatizarii CEC, AVAS a preluat calitatea de debitor a institutiei, pretent iile rezultand din contractul de fidejusiune sau cautiune incheiat intre CEC, SOV Invest si FNI. Pe rolul instantelor de judecata se afla circa 300 de litigii in care AVAS are calitatea de parat, iar institutia a fost obligata sa plateasca pretentiile investitorilor FNI. AVAS a inceput sa achite sumele catre pagubitii FNI la 18 octombrie 2007, platile efectuate deja ridicandu-se la 4,3 milioane de lei, conform unui document redactat de AVAS la sfarsitul lui noiembrie. AVAS a fost obligata de Tribunalul Bucuresti sa plateasca despagubiri fata de asociatia ANI FNI pentru cei 21.000 de membri ai organizatiei. Prejudiciul in cazul FNI a fost estimat la cel putin 300 de milioane de lei.
Vlas, banchera FNA
In cazul Fondului National de Acumulare, o parte a combinatiei FNI, s-a deschis dosar celebrei Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza, acuzata de inselaciune. In calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie-1decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, a indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la FNA, care au fost jecmaniti de peste 25 de miliarde de lei. Vlas a redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si le-a adus la cunostinta investitorilor pacaliti cu concursul massmedia. Tribunalul Bucuresti a admis ieri cererea de judecare in stare de libertate a Ioanei Maria Vlas in dosarul FNA si inlocuirea masurii arestului preventiv cu aceea de a nu parasi tara. Jongleriile financiare ale FNI au lasat cu ochii-n soare sute de mii de investitori, care, initial, au depus in contul FNI peste 7.663 de miliarde. Potrivit expertilor, patru sunt cauzele incetarii de plati a FNI: diminuarea numarului de unitati de fond aflate in circulatie, reevaluarea permanenta si nejustificata a actiunilor din portofoliul Fondului, modificarea prin majorare nereala a volumului lichiditatilor FNI si cheltuielile exagerate si/sau necuvenite din fondurile FNI, in special pentru plata comisionului de administrare (catre SOV Invest) si pentru cheltuielile de publicitate. Practic, sustin expertii, FNI se afla in stare de faliment cu mult inainte de incetare a platilor.
Complicitatea presei la inselatorie
Intre SC SOV Invest si SC CEC Valori Mobiliare SA a fost incheiat un contract de licenta. Contra sumei de un miliard de lei pe luna, sigla CEC putea fi folosita in procesul de derulare a activitatii FNI si FNA. Contractul a fost reziliat in 2003, insa sigla a ramas si a produs efecte in continuare. Expertii arata ca statul roman, prin CEC, a investit, contrar legii, in FNI, suma de 290 miliarde de lei. Din acesti bani, au fost recuperate doar 174 de miliarde. La smecherie a contribuit si sectorul media, respectiv organe de presa care au consimtit, contra bani, la amplificarea manariei. In intervalul combinatiilor FNI au fost achizitionate actiunile SC Catavencu SA, iar Mircea Dinescu si-a marit conturile cu nu mai putin de 2,9 miliarde de lei. De asemenea, SC Mihai Tatulici Production SA a incasat 1,544 miliarde de lei. CEC-ul, respectiv statul, a ramas bun de plata, pentru participarea la una dintre cele mai complexe inselatorii la scara nationala.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.