Piata romaneasca a serviciilor IT va inregistra anul acesta o crestere de peste 25% fata de 2006, la peste 305 milioane dolari, iar pentru urmatorii ani se prognozeaza o rata de crestere medie anuala de 18%, potrivit datelor firmei de analiza Interna
Piata romaneasca a serviciilor IT va inregistra anul acesta o crestere de peste 25% fata de 2006, la peste 305 milioane dolari, iar pentru urmatorii ani se prognozeaza o rata de crestere medie anuala de 18%, potrivit datelor firmei de analiza International Data Corporation.
"Evolutia pietei serviciilor IT din anii viiitori va fi sustinuta in principal de investitiile straine directe, fondurile structurale provenite de la Uniunea Europeana, dezvoltarea economica puternica si maturizarea pietei", se arata in studiul IDC.
Cererea de servicii IT venita din partea sectoarelor de telecomunicatii si financiar este prognozata sa inregistreze o crestere puternica in anii urmatori. Companiile de telecomunicatii va trebui sa realizeze investitii pentru a pastra si pentru a atrage tot mai multi clienti, pe o piata care se apropie de saturare, apreciaza IDC.
De asemenea, sectorul financiar are nevoie de solutii IT datorita cresterii concurentei, precum si adoptarii regulilor bancare internationale.
Anul trecut, principalii trei competitori pe piata serviciilor IT, cu o cota cumulata de 35%, au fost IBM, HP si Siveco.Piata echipamentelor de stocare digitala de date va creste cu 15%Piata echipamentelor informatice pentru stocarea digitala a datelor din Romania va atinge anul acesta 50 de milioane de dolari, in avans cu 15% fata de 2006, aceasta fiind si rata medie de crestere estimata pentru urmatorii cinci ani.
"Comparativ cu anul trecut, ritmul de crestere al pietei din Romania s-a diminuat cu cinci puncte procentuale. Modernizarea infrastructurii si investitiile straine vor stimula piata locala a echipamentelor de stocare a datelor", se mai arata in studiul IDC.
Capacitatea echipamentelor vandute in 2007 va atinge 3.600 terrabiti, iar estimarile pentru urmatorii cinci ani arata o rata medie anuala de crestere de peste 36%.
Principalii vendori pe acest segment au fost HP, IBM si EMC, cu o cota de piata cumulata de peste 72%.
Principalii clienti au fost companiile de telecomunicatii, companiile farmaceutice, institutiile financiare, companiile de retail si cele media.
Cea mai mare parte a veniturilor, respectiv 57%, a fost generata de echipamentele de stocare in retea cu o conexiune dedicata, care si-au pastrat nivelul din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.