Domeniile din care este privita si prezentata Romania la Viena baleiaza de la istorie, geografie, antropologie, stiinte educationale, politologie pana la cercetari asupra vampirismului/ istoriei vampirismului.
Dupa ce am participat la mai multe
Domeniile din care este privita si prezentata Romania la Viena baleiaza de la istorie, geografie, antropologie, stiinte educationale, politologie pana la cercetari asupra vampirismului/ istoriei vampirismului.
Dupa ce am participat la mai multe editii ale acestui forum am ajuns la concluzia ca si la nivel stiintific imaginea Romaniei sufera de aceleasi tare ca si la nivelul articolelor de presa. Cateva monitorizari ale mass-media occidentale realizate pe perioada 2003-2005 de Institutul de Cercetari Sociologice Come-In din Bucuresti (nu stiu daca institutul in cauza a continuat acest proiect extrem de interesant si folositor si in ultimii ani) au aratat ca majoritatea articolelor despre Romania din presa occidentala contin aproape obligatoriu unul din urmatoarele doua personaje: Dracula si Ceausescu. Come-In a concluzionat ca Romania are cea mai perfecta imagine negativa in presa occidentala: un tiran insetat de sange si un dictator executat de propriul popor in timpul celei mai sangeroase revolutii de rasturnare a comunismului. Iar daca nu apare Ceausescu sau Dracula apar - nu neaparat in aceasta ordine - urmatoarele personaje, lipite deja de imaginea Romaniei: copii orfani (eventual copii vanduti pe 200 de euro), caini vagabonzi, tigani, politicieni corupti si minoritati oprimate. Majoritatea acestor probleme sunt reale, au existat si unele dintre ele mai exista (si Doamne fereste! s-ar putea sa ramana in continuare prezente).
Am intrebat cativa ziaristi occidentali: de ce trebuie sa apara Ceausescu si Dracula legati de Romania? - pentru ca extremele vand presa, a venit raspunsul. Insa mai raman cateva probleme nerezolvate: stirea din decembrie 1989 conform careia la Timisoara au fost ucisi 60.000 de oameni; stire care a creat impresia existentei unui adevarat razboi civil. Cifra reala era de vreo 60 de ori mai mica - insa aceasta nu-l impiedica pe ziaristul care a lansat-o sa scrie in continuare despre Romania in calitate de expert. De asemenea lipseste o cercetare reala cu privire la dimensiunile sistematizarii satelor in vremea lui Ceausescu. Cifrele avansate pana acum sunt preluate din presa occidentala pornita impotriva lui Ceausescu - insa nu exista o cercetare in arhive care sa scoata la lumina adevarul. Si mai exista multe alte fonfleuri de presa europene referitoare la Romania - cum ar fi campania ziarelor de la Londra referitoare la navalirea romanilor in Marea Britanie, navalire amanata pe o perioada nedeterminata. Cercetarile stiintifice prezentate la Viena se refera practic la acelasi set de probleme tratate de mass-media occidentala: oprimarea minoritatilor nationale, situatia tiganilor sau reluari permanente ale frustrarilor habsburgice fata de existenta Romaniei Mari. De multe ori ramai cu impresia ca Romania este o tara destul de padureata, care are o nevoie acuta de o injectie imediata cu civilizatie.
De fapt Romania este o tara care mai are foarte multe probleme de rezolvat - insa de la unirea (aproape a) tuturor romanilor intr-un stat, acest stat s-a dovedit a fi viabil. Dintre toate statele mari aparute pe ruinele fostului Imperiu Habsburgic, Romania si Polonia s-au dovedit a fi elemente de stabilitate si cred ca vor ramane asa pentru destula vreme de acum inainte.
P.S. Forumul Romania de la Viena ramane o initiativa indrazneata care asigura un mediu de comunicare excelent - si poate ca Institutul Cultural Roman din Austria ar trebui sa se implice (a facut-o deja) mai mult.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.