>> Din ianuarie productia de autoturisme se opreste si se vor lichida stocurile.

>> Vanzarile de automobile ale Daewoo Craiova au scazut drastic pe fondul anchetei Comisiei Europene.

>> O parte din angajati sunt transferati la s
>> Din ianuarie productia de autoturisme se opreste si se vor lichida stocurile.

>> Vanzarile de automobile ale Daewoo Craiova au scazut drastic pe fondul anchetei Comisiei Europene.

>> O parte din angajati sunt transferati la sectiile de motoare si cutii de viteza.

Uzina de automobile de la Craiova mai produce, la ora actuala, doar modelele Matiz si Nubira. Pe fondul reducerii gamei de automobile produse si al anchetei Comisiei Europene (CE) cu privire la preluarea societatii de Ford, dealerii din Banie raporteaza scaderi importante ale vanzarilor. Daca ecuatia privatizarii nu se rezolva in timp util, conducerea societatii vrea sa reintroduca in productie si Cielo.
Vanzarile de automobile ale Daewoo Craiova au scazut drastic pe fondul anchetei Comisiei Europene cu privire la preluarea societatii de americanii de la Ford, dar si al reducerii treptate a gamei de modele fabricate de societatea din Banie. Liderul sindical Ovidiu Cioroianu a dezvaluit in urma cu doua zile ca de la 1 ianuarie 2008 fabrica va sista productia de automobile pana la vanzarea stocurilor existente. "Dupa semnarea 'celebrului>> contract cu Ford, vanzarile la autoturismele Daewoo au scazut cu 25%. N-o sa mai producem pe stoc, ci vom relua productia dupa vanzarea stocului", a declarat Cioroianu pentru "Rl". Fabrica Daewoo mai produce la ora actuala doar modelele Matiz si Nubira, fapt care a contribuit si el la scaderea vanzarilor, afirma dealerii din Banie. "Noua ne-au scazut vanzarile cu 30%. Clientii nu au acum de ales decat intre Matiz si Nubira. Apoi, lumea nu se mai inghesuie sa cumpere autoturisme care nu se mai fabrica, clientii sunt circumspecti, se tem ca nu vor mai fi piese de schimb. In mod normal, nu ar trebui sa fie asa. Dealerul asigura timp de 10 ani piese de schimb, este o afacere si pentru ei avand in vedere ca aceasta piata se ridica la circa 200 de milioane de euro anual", ne-a declarat Daniel Barbulescu, directorul Redexim SRL, dealer Daewoo. Scaderea vanzarilor este confirmata si de un alt dealer local, Popeci Motors. "La doar doua modele cum sa nu scada vanzarile? Cand era gama completa vindeam 80-100 de autoturisme pe luna, acum vindem doar 30. Este o perioada de tranzitie, sper ca parlamentarii europeni sa ne lase sa facem ceva aici", a declarat, la randul sau, Vasile Munteanu, directorul firmei amintite.
Stocuri pana in aprilie 2008Directorul de vanzari al Daewoo Automobile Romania (DWAR), Mihai Radu, sustine ca scaderile la vanzari nu sunt atat de ingrijoratoare. "Exista o reducere fata de luna trecuta, de la circa 1.000 de autoturisme pe luna vandute in octombrie, la 856 in noiembrie. Numarul de masini de pe stoc este insa suficient pentru a vinde 1.000 de masini pe luna. Putem sa vindem de pe stoc pana in martie 2008. Cota noastra de piata este de 5% si vrem s-o pastram. Primele trei luni de inactivitate le vom ocupa cu concedii si cu conservarea utilajelor", a declarat Mihai Radu. Acesta a explicat si care vor fi masurile pe care managementul fabricii le va lua in cazul in care verdictul CE se amana: "Muncitorii vor fi deplasati la sectiile de motoare si cutii de viteza, acolo unde se exporta din plin. In aceasta perioada, activitatea uzinei va consta in comercializarea si producerea de motoare si cutii de viteza. Cu ce mai fabricam in decembrie, vom ramane cu un stoc de cateva sute de masini si in aprilie. Daca privatizarea va fi prelungita pana la toamna, va trebui sa reintroducem in productie Cielo si Nubira cu motoare Euro 4 pentru a reintregi gama". Daca in viziunea conducerii situatia nu este atat de ingrijoratoare, nu acelasi lucru se poate spune despre sindicat, care priveste viitorul apropiat cu pesimism.
"Exista posibilitatea ca o parte din salariati sa stea acasa, prin rotatie, cu 75% din salariu. Acest lucru nu s-a hotarat insa pana acum", a declarat Ovidiu Cioroianu, liderul sindical.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.