CFR Cluj a incheiat turul de campionat pe primul loc al clasamentului, cu o diferenta de 11 puncte in fata urmaritoarelor (Rapid, Poli stiinta Timisoara, Unirea Urziceni si Rapid), care pare a fi mai mult decat linistitoare pentru primul lider al pro
CFR Cluj a incheiat turul de campionat pe primul loc al clasamentului, cu o diferenta de 11 puncte in fata urmaritoarelor (Rapid, Poli stiinta Timisoara, Unirea Urziceni si Rapid), care pare a fi mai mult decat linistitoare pentru primul lider al provinciei din ultimii ani.
Bucuria celor de la CFR Cluj este umbrita, insa, de acuzatiile care curg din toate partile, contracandidatele punand la zid gruparea condusa de Iuliu Muresan, din cauza arbitrajelor. Steaua, Rapid, Dinamo, Poli stiinta Timisoara sunt de acord ca echipa din Cluj a jucat cel mai bine in aceasta toamna, ca merita sa fie lider, dar ca diferenta actuala de 11 puncte din clasament a fost realizata cu ajutorul "fluierasilor". Una peste alta, nu mai putin de 9 puncte au fost obtinute de clujeni, in primele 17 etape, cu ajutorul arbitrilor!
Nimeni nu spune ca CFR Cluj nu este liderul meritat al Ligii I, iar acest lucru este recunoscut chiar de echipele implicate in lupta pentru titlu. Numai ca diferenta dintre prima clasata si urmaritoare este uriasa.
Nu a fost foarte greu sa gasim meciurile "cu cantec" din acest tur de campionat, caci ele au fost foarte mediatizate, iar arbitrii care au gresit au primit etape de suspendare. Nu pretindem ca am cuprins toate greselile de arbitraj, mai pot fi gasite si alte partide, cu erori mai mari sau mai mici. Nu spunem nici ca toate aceste greseli s-ar fi transformat in goluri (penalty-urile pot fi ratate, jucatorii scapati singuri cu portarul pot rata s.a.m.d.), dar este clar ca CFR Cluj are in acest moment mai multe puncte decat cele cucerite prin joc.

Adrian Porumboiu arata cu degetul spre CFR

Finantatorul gruparii FC Vaslui, Adrian Porumboiu, este unul dintre cei care acuza cu vehementa arbitrajele din Liga I. "Eu sunt ferm convins ca foarte multe puncte sunt ajustate prin mijloace specifice; mai nou, pe langa bani, unele cluburi le fac acum arbitrilor case si vile pentru a le face viata dulce. Aceste lucruri trebuie sa iasa la lumina o data si o data. De exemplu, arbitrul de la meciul cu CFR Cluj a primit nota 6,4 de la observatorul de joc si acum este delegat la un alt joc. Ce sa mai inteleg? Ca a avut binecuvantarea cuiva sa greseasca si nu s-a intamplat nimic. Cei care sustin ca Vasluiul ar fi intr-o cooperativa - intr-o conspiratie cu Steaua, Dinamo sau Rapid - aia sunt idioti. Vasluiul nu este ancorat la interesul nimanui. Dar nici nu putem sa fim o echipa experimentala pentru nu stiu cine cu arbitri gen cum a fost derbedeul de Bogaciu la meciul cu CFR Cluj. Ei stiu ca pot sa greseasca pentru ca au spate puternic, iar noi putem sa vorbim la infinit", a spus Porumboiu, care s-a dezlantuit tocmai dupa meciul FC Vaslui-CFR Cluj. "Daca asta este maniera de a arbitra, s-a dus dracului arbitrajul in Romania! Trebuia sa aiba si tricoul visiniu, si era totul ca la carte. Pot sa va spun ca nu a facut-o dezinteresat. Este foarte clar ca a avut tema si a fost instruit. stiu si pe ce filiera a fost promovat dupa doar cinci meciuri in Divizia B. Poate sa ma si suspende, cu toate ca nu am nici o functie in cadrul clubului, dar imi mentin afirmatiile despre acest arbitru care nu are nimic pur in el", a spus Porumboiu.
Finantatorul vasluienilor considera ca toate erorile arbitrilor sunt premeditate. "Se acorda protectie unor echipe, lucru care pe mine ma ingrozeste. Se intampla lucruri ciudate, chiar comice, in acest campionat. Trebuie sa fii batut in cap sa nu realizezi ca nici o eroare comisa nu este umana. Toate erorile acestea, premeditate, se duc intr-o singura directie. Arbitrii din Romania trebuie sa fie respectati si sa se respecte, dar asta depinde numai de ei", a afirmat Porumboiu.

Argaseala
Valeriu Argaseala, presedintele Consiliului de Administratie al FC Steaua, a fost si el un vehement contestatar al arbitrajelor "primite" de CFR Cluj in acest tur de campionat. "Daca acest campionat se va juca in continuare cu CFR Cluj in postura de echipa ajutata de arbitri, o sa fie un campionat fals. Nimeni n-a luat nici o masura, desi CFR e ajutata fatis de arbitri. E un semnal de alarma ca trebuie arbitri straini, altfel n-avem nici o sansa. CFR Cuj a fost ajutata in noua meciuri sa castige necuvenit", a explicat oficialul stelist. "E o mizerie ce se intampla! O sa ajungem cu sistemul asta sa joace o singura echipa, iar celelalte sa se retraga intr-un alt campionat. Vrem arbitri straini! CFR-ul este ajutata mereu de arbitri, si niciodata dezavantajata! Sa ne dea si noua reteta. Nu se mai poate juca in acest fel. E vorba de onoare la mijloc. Mergem cu echipa nationala la Euro, iar in campionatul intern revenim cu o cooperativa a arbitrilor cu sediul central la Cluj", a spus Argaseala.

"Jucam un fotbal consistent, suntem puternici, sunt greseli si impotriva noastra. Poate a gresit Balaj, asa cum au gresit si altii, altadata, in favoarea altora. Sunt arbitri precum Tudor sau Balaj care sigur nu iau bani. stiu asta si Zotta, si Argaseala, poate pe vremea lor se luau bani de catre arbitri, acum nu se iau. Poate cooperativa este facuta de cei de la Bucuresti. (...)
Avem echipa buna si vom castiga si campionatul, chiar daca exista o coalitie impotriva noastra. In momentul acesta, nu ne e frica de nici o echipa si nici de jocurile de culise, suntem mai tari decat orice joc de culise. Eu cred ca exista o coalitie a cluburilor bucurestene in care s-au implicat si anumiti conducatori, dar ii vom invinge, orice fac impotriva noastra."
Iuliu Muresan, presedinte CFR Cluj

CFR CLUJ ±9
2-1 cu Ceahlaul
Arbitrul Sebastian Coltescu a validat golul marcat de Panin, din ofsaid, si a acordat lovitura de pedeapsa pentru un fault comis in afara careului, transformat de Cadu. Astfel, o infrangere a fost transformata intr-o victorie.
2-1 cu Rapid
Arbitrul asistent Daniel Burloiu nu a semnalizat pozitia de ofsaid a lui Eugen Trica, in urma careia jucatorul a deschis scorul. Un posibil rezultat de egalitate a devenit o victorie.
2-2 cu Gloria Bistrita
Arbitrul Cristian Balaj a dictat, eronat, penalty pentru CFR, la o cadere in careu a lui Fabbiani, "doborat" mai mult de vant decat de adversarul sau. Un probabil esec a fost transformat intr-o egalitate.
1-0 cu Pandurii
Arbitrul Augustus Constantin nu a dictat penalty, in favoarea gazdelor, la un fault clar comis in suprafata de pedeapsa. Trei puncte in plus fata de (posibil) o egalitate.
1-1 cu Dinamo
In prelungirile partidei, Daniel Oprita a scapat singur spre poarta lui Eduard Stancioiu, dar a fost oprit, eronat, pe motiv de ofsaid. O posibila infrangere a fost transformata intr-un egal.

UNIREA URZICENI -6
2-2 cu Gloria Bistrita
Asistentul Sebastian Gheorghe l-a oprit, eronat, pe Bogdan Stancu, aflat in situatie iminenta de gol, pe motiv de ofsaid.
1-1 cu Rapid
Arbitrul Alexandru Deaconu i-a anulat, eronat, un gol echipei Unirea Urziceni, din cauza unui presupus fault asupra portarului Dani Coman, care initial se ciocnise cu Sapunaru.
1-1 cu FC Vaslui
Arbitrul Ionica Serea nu a acordat penalty pentru Urziceni in prelungirile partidei, dupa un hent al lui Buhus.

RAPID 0
2-1 cu Dacia Mioveni
Asistentul Gero Szabo nu a semnalizat ofsaidul in care se afla Buga, faza in urma careia Mazilu a marcat golul victoriei.
0-0 cu Gloria Buzau
Arbitrul Marius Martis nu a dictat penalty pentru Rapid la un fault comis, in prelungirile partidei, de Eze asupra lui Mazilu.
1-2 cu CFR Cluj
Arbitrul asistent Daniel Burloiu nu a semnalizat ofsaidul din care Eugen Trica a deschis scorul pentru CFR.
1-1 cu Unirea Urziceni
Arbitrul Alexandru Deaconu i-a anulat, eronat, un gol echipei Unirea Urziceni din cauza unui presupus fault asupra portarului Dani Coman, care initial se ciocnise cu Sapunaru.
0-1 cu UTA
Arbitrul Istvan Kovacs a oprit eronat un jucator rapidist, scapat singur spre poarta celor de la UTA, pentru a acorda un fault asupra lui Mazilu, desi trebuia sa acorde legea avantajului.

POLI STIINTA TIMISOARA ±3
3-2 cu UTA
Arbitrul Ionica Serea nu a dictat penalty pentru UTA, la scorul de 2-2, in urma unui fault clar al lui Latovlevici.
2-2 cu Dacia Mioveni
Asistentul Bela Szoke a semnalizat eronat o pozitie de ofsaid la Cristian Bratu, la scorul de 2-1, cand atacantul scapase singur cu portarul Popa.

STEAUA ±4
2-1 cu Ceahlaul
Arbitrul Sebastian Coltescu a dictat penalty pentru Steaua, la scorul de 0-1, pentru un fault asupra lui Nicolita, produs in afara careului.
2-1 cu Dacia Mioveni
Arbitrul Victor Berbecaru nu a sanctionat un joc periculos al lui Zaharia asupra lui Balauru, in urma acestei faze fiind inscris golul victoriei.

"CFR a fost avantajata de arbitraj, dar au cel mai bun joc din prima liga si sunt meritat pe primul loc."
Dan Alexa, jucator Poli stiinta Timisoara

"Dupa greseala lui Balaj de la Gloria Bistrita-CFR Cluj, s-au inflamat toti. Intr-adevar, CFR a avut decizii in favoarea sa, dar au avut si Steaua, si Rapid, si Timisoara."
Mircea Sandu, presedinte FRF

"Daca a ajuns CFR Cluj sa comande arbitrajele, e de rau. S-a renuntat la arbitri cu experienta si se da credit noului val. Dar dupa cum se deruleaza lucrurile, acestia ar trebui sa se impuste. Am aratat ca Dacia nu este o echipa mica, de tarani, asa cum au spus altii, si isi joaca cinstit sansele. Numai ca altii nu ne lasa."
Razvan Tunaru, director sportiv Dacia Mioveni

"Un om de la noi a intrat in cabina arbitrilor, din intamplare, dupa meciul cu CFR-ul. La 45 de minute de la finalul meciului, era o intalnire amicala intre domnul Muresan, domnul Andone si arbitrii. Beau o bere. Se descatusau dupa emotiile meciului. Daca vi se pare normal asta, inseamna ca nu mai este nimic de adaugat. Cu CFR sa fie clar, a fost un rezultat viciat de arbitraj."
Cristian Costache, secretar general FC Rapid

"In ceea ce priveste arbitrajul, Tudor a fost al 12-lea jucator al celor de la CFR. Daca Iuliu Muresan spune ca a tinut cu noi, inseamna ca a vazut un alt meci sau nu a fost atent, pentru ca s-a ocupat mai mult de protocol".
Vasile Turcu, actionar FC Dinamo

"Au fost foarte multe greseli de arbitraj si consider delegarea lui Coltescu neinspirata. Anul trecut, el a franat drumul Clujului spre Liga Campionilor, nu a dat penalty pentru CFR si nu l-a eliminat pe Blay. A dat multe decizii contradictorii si un 11 metri care a fost in afara careului. Cel care l-a delegat nu a tinut cont de nimic".
Viorel Hizo, antrenor Ceahlaul


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.